Božský Bruce

27. 8. 2008 - 10:41 | Téma | red

Božský Bruce zdroj: tisková zpráva

Bruce Nolan: Kam jdeš? Bůh: Dovolená. Bruce Nolan: Bůh si přece nebere dovolenou! Bůh: Tys nikdy neslyšel o temných časech? Další z ‚komických‘ produktů spolupráce režiséra Toma Shadyaca a herce Jima Carreyho

Bruce Nolan: Kam jdeš?
Bůh: Dovolená.
Bruce Nolan: Bůh si přece nebere dovolenou!
Bůh: Tys nikdy neslyšel o temných časech?

ReportDalší z ‚komických‘ produktů spolupráce režiséra Toma Shadyaca a herce Jima Carreyho. Božský Bruce od začátku těží z Carreyho groteskně pitvorné a někdy až násilné komiky. Ztroskotává ale na mizerném scénáři a laxní režii.

Bruce Nolan (Jim Carrey) je reportérem lokálního televizního kanálu v zastrčeném Buffalu. Jeho reportáže se na obrazovku ale nikdy nedostanou. Kolega „psí čumák“ Evan totiž pravidelně kropí akčnější kusy. Popravdě, cokoli je víc sexy, než Bruceova reportáž z pekařství. Až jednou, po dalším zklamání, je Bruce vyslán dělat „live“ od Niagarských vodopádů. Blýskání na lepší časy! Zlom kariéry! Ne. Nenáviděný Evan získal sesli moderátora zpráv a Bruce se ve vstupu rozčílí a znemožní („A teď zpátky k vám, sráči!“) a z práce ho vyhodí. Bruce proklíná všechny a především pak Boha. Takže Bůh (Morgan Freeman) Bruce navštíví a na týden mu předá žezlo.

BÚčelem filmu je, aby Bruce během humorných eskapád, které mu „božství“ přinese, zjistil, že ona ta světovláda není žádný med, ale práce jako každá jiná. A možná tvrdší, že Georgi… A nesmím zapomenout na sebe, na diváka. Ten se mí pobavit. Zaráží jediné- proč, ksakru, se Bruce stane všemocným až po dlouhých 30 minutách? Může za to do jisté míry autorská nemohoucnost vymyslet dostatek původních fórů, což je u odvěké tématiky člověk-bůh opravdu výkon. Hlavně ale- úvodní epizody s Brucem-nešikou jsou mnohem vtipnější a živější (jakkoli neoriginální, protože Carreyho herectví plné zvířátkovského prdění je samoúčelné a tragické), než celý ten následující božský nesmysl. V něm navíc Carreyho s přehledem gumuje „pohoda-jazz“ Morgan Freeman v roli Boha. Pár jeho potulných triků a hlášek tvoří jádro vzývané zábavy. Když přesvědčuje Bruce o své nadpřirozenosti, vyčaruje na jeho ruce sedm prstů a povídá: „To jsem vytáhl na Gándhího, nejedl pak tři týdny.“

Rozdělit vody! Když se Bruce konečně stane všemocným, následuje pár vteřin humoru na motivy křesťanských zázraků- viz rozestoupení vod rajčatové polévky v Bruceově talíři). Vzápětí hrdinu přemůže jeho sobectví. Bruce si zařizuje kariéru nejlepšího reportéra ve městě a mstí se těm, kdo mu ublížili. Pod tíhou egoismu se mu ale zároveň hroutí vztah ke Grace (Jennifer Anistonová) a ani Bůh není dvakrát spokojený s Bruceovými činy. Jde o celkem pochopitelný vývoj situace, smutnější je, že Bruceův charakter je spíš na pěst, než k zasmání. A dokonce i ten slovní humor, kterým by takovéhle kino mělo jen sršet, se postupně zcela vytrácí.

Meeting Bohů Božský Bruce je typickým představitelem hollywoodské masové zábavy, která jemně poškádlí divákovy receptory a mezitím ho slušně oholí. Námět Božského Bruce přitom nabízí trestuhodně víc, než z něj Tom Shadyac (Liar Liar, Nutty Professor, Ace Ventura: Pet Detective) nakonec dostal. Jim Carrey hraje svého oblíbeného smolaře s chováním dítěte (extrémně vyvinutá mimika a nezvladatelné přívaly emocí vrcholící radostným hýkáním atp). Laskavý úsměv Morgana Freemana mi v pozdějších pasážích leze na nervy a svědčí o šablonovitosti celého natáčení. Jennifer Aniston je výrazově bezchybná a pro někoho bude jediným důvodem k návštěvě bia. Na druhou stranu doporučuji změnu agenta, protože proč do toho vůbec lezla?

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.