Bolt

3. 7. 2009 - 8:36 | Téma | red

Bolt zdroj: tisková zpráva

U Disneyů mají psí hrdinové dávnou tradici, ovšem Bolt předčí všechny své předchůdce

U Disneyů mají psí hrdinové dávnou tradici, ovšem Bolt předčí všechny své předchůdce. Ač vyhlíží jako roztomilý domácí mazlíček, hravě vyvázne z každého ohrožení a svou paničku, líbeznou holčičku Penny, zachraňuje v divokých pouličních soubojích před všeho schopnými padouchy. Jenže netuší, že to všechno se děje jen před televizními kamerami a zásluhou pečlivě nachystaných triků. Když se jednou ocitne ve „skutečném“ světě, náhle zjistí, že výjimečné schopnosti, jimiž se dosud pyšnil, přestaly jaksi fungovat.

Film o Boltovi patří mezi další (nijak nápaditě) animované produkty natočené ve spolupráci Pixaru a Disneyova studia, ovšem zdaleka nedosahuje hravé sevřenosti jako dejme tomu takový Ratatouille. Scenárista Nathan Greno i režiséři Chris Williams a Byron Howard spoléhají na jistou nepatřičnost, na paradoxy, které se k divákovi ustavičně valí. Boltův vzhled připomíná plyšového mazlíčka, a z toho je odvozeno vše ostatní. Humor pak prýští z úvodních akčních výjevů, kdy se Bolt představuje jako pes-superman, později z jeho následné konfrontace se světem mimo televizní studio, zvláště s dalšími zvířátky.

Bolt dlouho věří, že svou holčičku musí zachránit z nebezpečí, a podnikne kvůli tomu riskantní cestu přes celé Spojené státy americké, aby pronikl do samého chřtánu všech ničemností – do Hollywoodu, odkud byl nedopatřením, zabalen v úhledné krabici, odvezen až na východní pobřeží. Cestuje zpět vlakem i v autech, dokonce zavřen ve voze sbírajícím toulavá zvířata. Často končí ve škarpě, ale pokračuje bez oddechu. Autoři si vypomáhají stylizovanými mapami, na nichž ukazují zákruty Boltova putování.

Snímek ze všeho nejvíce spoléhá nikoli na situační zápletky (oproti zběsilým dobrodružstvím před kamerou Bolta ani jeho kamarády téměř nic neohrožuje), takže hlavní atrakcí se stávají slovní střety, provázející Bolta při odhodlání pokračovat ve statečných činech i v následném údivu nad nezdary. Ale Bolt i jeho přátelé pozvolna zjišťují, že není třeba mít nadpřirozené schopnosti, chceme-li pomoci někomu v nouzi. Toto ponaučení se v různých variacích několikrát vrací, počínaje osvobozováním v kleci uvězněné Míci a konče požárem ateliérů, kde zachraňuje tentokrát opravdu ohroženou Penny.

Boltovi kamarádi jsou předvedeni v karikující nadsázce, aby lépe vynikla Boltova mravní ryzost. Groteskně žvatlající holubi, ptáci se zjevně omezeným intelektem, se stále nemohou dohodnout, odkud pejska znají, aniž si přitom všimnou olbřímích reklam na Boltův seriál, které jsou kolem rozmístěny.

Bolta ale provázejí hlavně čtvernožci. Nejprve potká vyhublou, zprvu potměšilou toulavou kočku Mícu (v originále Mittens), kterou nejdříve považuje za spojence hledaných ničemů, takže ji s sebou vláčí upoutanou na stuze. Poté přichází podnikavý a výřečný křeček Bivoj (Rhino), stále skrytý v ochranné průhledné kouli, s níž se dokáže neuvěřitelně rychle koulet. Na rozdíl od naštvané Míci je Bivoj nadšeným fanouškem Boltových dobrodružství touží stát se jejich účastníkem. Ani on si neuvědomuje, že obdivuje jen televizní fikci. Charakterizaci zvířátek napomáhá uvolněně znějící hlasové nasazení, v širokém výrazovém rozptylu dokreslující povahu každého z nich: Bolta namluvil Saša Rašilov, Mícu Hana Ševčíková a Bivoje Pavel Tesař.

Schematicky, málo zábavně jsou vykresleni lidé: holčička Penny i směšně úlisný agent, jenž ve všem vidí jen příležitost k zisku. Penny, nenápadně všude provázena svou obtloustlou matkou, se nenechá pohltit světem blýskavého pozlátka, od nekonečného seriálu se odvrací i jako divák. Vyprávění se tak rychle přechyluje k dojemné idyle, sdělující, že není nad spokojené rodinné zázemí. Všechna zvířátka posléze naleznou útočiště ve venkovském domku, rozmazlována Penny i její maminkou...

Bolt - Pes pro každý případ prozrazuje inspiraci hranými filmy, ostatně prolínání "fikce" se „skutečností“ patří k oblíbeným tématům. Připomínám aspoň dobrodružnou komedii s Arnoldem Schwarzeneggerem Poslední akční hrdina.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.