Blood Diamond - preview

3. 7. 2008 - 12:25 | Téma | red

Blood Diamond - preview zdroj: tisková zpráva

Edward Zwick ( Poslední samuraj) režíruje Leonarda DiCapria v thrilleru o kontroverzních krvavých diamantech Blood Diamond

Edward Zwick (Poslední samuraj) režíruje Leonarda DiCapria v thrilleru o kontroverzních krvavých diamantech Blood Diamond. Podaří se mu konečně navázat na svá starší dramata, nebo půjde „jenom“ o snímek s velkým komerčním potenciálem?

Blood Diamond SYNOPSE:
Blood Diamond se odehrává v Sieře Leone rozervané na konci 90. let minulého století občanskou válkou. Jihoafrický pašerák Danny Archer (Leonardo DiCaprio) se ve vězení dozví o vzácném nálezu prostého rybáře Solomona Vandyho (Djimon Hounsou). Vandy, donucený opustit rodinu a přinucený k práci v diamantových dolech, našel unikátní růžový diamant. A protože zná jeho hodnotu, pečlivě jej na tajném místě ukryl. Kámen brzy spojí osudy obou mužů: Archer by pomocí něj rád urovnal spor s místním diamantovým syndikátem, zatímco Vandy jím chce vykoupit svého syna, který byl naverbován rebelskou revoluční armádou. S pomocí idealistické americké novinářky Maddy Bowenové (Jennifer Connelly) se Vandy s Archerem vydávají na rebely ovládané území kámen znovu získat…

Blood Diamond INSPIRACE:
Přes veškerou hollywoodizaci se film otevřeně zabývá kontroverzním tématem krvavých diamantů. Právě spojení nekonečných občanských válek a enormních zisků z těžby diamantů leží těžařským firmám v žaludku. Obávají se, že by uvedení Blood Diamond ve svátky nabité zimní sezóně mohlo negativně ovlivnit nákupy drahých kamenů. Magnáti do mediálního boje nakonec nevysílají nikoho menšího, než Nelsona Mandelu. Ten by měl veřejně poukázat, že látka o které film pojednává je věcí minulosti, a že v současnosti je oběh krvavých diamantů mizivý. Mandela na druhou stranu už v minulosti vyjádřil těžařům uznání za rozvoj Jihoafrické republiky, takže jeho slova mohou dohady o nečistých obchodech sotva ztlumit.

UPOUTÁVKA:
Trailer k Blood Diamond dává tušit plnotučnou podívanou, kde se v prostředí hluboké divočiny mísí výbušná akce s velkolepou romantikou. Zajímavostí je DiCapriův silný přízvuk. Otázkou zůstává, na kolik ve filmu hollywoodská fikce pohltí, či nepohltí jednoznačně trudnou africkou realitu. V případě filmaře Zwickova formátu zůstává naděje zhruba 50:50.

Blood Diamond OBSAZENÍ:
Zwick je proslulý prací s největšími americkými hvězdami. Denzelovi Washingtonovi pomohl k Oscarovi za Glory, v Legendě o vášni měl Brada Pitta, režíroval Bruce Willise, Anthonyho Hopkinse i Toma Cruise. Bylo jen otázkou času, kdy dojde na Leonarda DiCapria, který se na přelomu roku vrací po roční pauze od Letce dobýt kina hned dvěma trháky s oscarovými ambicemi. Vedle Blood Diamond jej uvidíme ještě ve Scorseseho gangsterce The Departed. Jennifer Connelly zaujala famózním výstupem v Aronofského Rekviem za sen (2000), později se představila v Čisté duši, nebo v Domě z písku a mlhy. Djimon Hounsou za sebou má titulku ve Spielbergově Amistad (1997), později získal oscarovou nominaci za vedlejší roli ve Sheridanově romantickém dramatu In America.

TVŮRCI:
Scénář Blood Diamond je prací Charlese Leavitta, jehož posledním zářezem je autorství poněkud nezvládnuté sci-fi Svět podle Prota. Režisér Edward Zwick způsobil rozruch svým druhým celovečerním snímkem Glory z období americké občanské války. Historické téma si Zwick zopakoval v sirupu utopené Legendě o vášni a patetickém Posledním samurajovi. Režisérovou druhou doménou jsou thrillery ze současnosti Odvaha pod palbou a Stav obležení. Právě k jejich stylu by měl mít Blood Diamond blízko. Kameramanem je Eduardo Serra (Dívka s perlou), hudbu skládá James Newton Howard (King Kong, Batman začíná).

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.