Blade: Trinity

24. 1. 2005 - 6:37 | Téma | red

Blade: Trinity zdroj: tisková zpráva

Wesley Snipes jako Blade je zpátky. Tentokrát musí zhatit upírský plán na oživení samotného Draculy. Pomáhají Kris Kristofferson (chvilku), Jessica Biel a Ryan Reynolds. Režíruje scénárista celé trilogie David S. Goyer. Napsal: ŠIMON ŠAFRÁNEK. + Fotogalerie. Finále ságy o upírském lovci upírů je slabým odvarem původních dílů a poskytuje pramálo zajímavých momentů

Finále ságy o upírském lovci upírů je slabým odvarem původních dílů a poskytuje pramálo zajímavých momentů. Scénáristický otec bladeovské série, David S. Goyer, se sice v posledním díle dočkal i režisérské sesl, nejspíš jí měl ale nechat někomu zručnějšímu, kdo by díry v předloze zatušoval alespoň solidně nasnímanou akcí.

Náš chladný zabiják Blade (Wesley Snipes) padne do léčky. V honičce zabije falešného upíra (rozuměj – člověka), upíři vraždu natočí a kazeta se promptně ocitne na centrále FBI. Whistlerova (Kris Kristofferson) základna se ocitá pod palbou a Blade: Trinity Bladeův osud se zdá být zpečetěn. Na scéně se naštěstí objevuje Whistlerova dcera Abigail (Jessica Biel) a její parťák Hannibal King (Ryan Reynolds), kteří se pokusí Bladea osvobodit.
Mezitím se upírům pod vedením zlotřilé Danici Talosové (Parker Posey) podaří oživit praotce Upíra, samotného Drákulu, nyní jménem Drake (Dominic Purcell). Jeho krev je čistá jako denaturák, a tomu odpovídá i jeho síla. Pomocí rasově čistého Drakea doufá Danica ovládnout svět.
Blade: Trinity V průběhu filmu se sice vkrádá otázka, co ji k tomu vlastně vede, když upíři jsou etablovaní ve všech důležitých strukturách lidské společnosti, a de facto ji ovládají… pořád je tu ale ten kožený Blade, který si s upíry hraje jako kočka s myší. Může ale přemoci Drakea?
Blade je podivný chlapík. Jeho osud poloupíra připomíná story typu Vampire Hunter D, Blade ale neřeší, na jaké straně stojí, nepere se sám se sebou. Trinity jeho charakter nijak neprohlubuje.

Blade: Trinity David S. Goyer se v žánru komiksově laděných akčních a fantasy podívaných pohybuje jako ryba ve vodě. Kromě bladeovské trilogie napsal Vránu: Město andělů (The Crow: City of Angels) a Dark City. V současné době podle jeho scénáře Christopher Nolan realizuje Batman začíná (Batman Begins).
Blade: Trinity ale Goyera zjevně nezastihl v nejlepší formě. Děj působí jako betonové koryto – je to holá, vyčerpaná a snadno odhadnutelná črta jednoduše rozvržených charakterů.

Blade: Trinity Máme tu Bladea, který se tváří drsně a naštvaně a Danicu, která se tváří drsně a naštvaně. Drake se tváří blazeovaně nad tím upířím pinožením a jen Nightstalkers Abigail a Hannibal tuhle vypočítanou zábavu oživují.

Biel je velmi sexy a díky tréninku s přehledem zvládá náročné bojové sekvence. Vcelku mile kontrastuje s vtipným otloukánkem Reynoldsem.
Oproti tomu Snipes se po studiu prochází s těžko skrývanou arogancí. Hrdinu dává se strojovou přesností, které bohužel chybí špetka lidskosti.
Nejhorší je ale hystericky arogantní latexová vampírka Danica Parker Poseyové a tvrdý Drake Dominica Purcella. Ten chlap svou neohroženost stylizuje do vizáže druhořadého ruského mafiána. Zlo z něj sice vyzařuje, hrozba a promyšlená ďábelskost však nikoli. Postavám chybí grácie a styl.
Blade: Trinity Režisér se tyto vlastnosti snaží nahradit kýčovitým přeháněním povrchních detailů. Chybí tu šťavnatý nadhled, jehož přítomnost považuji v daném žánru za zcela esenciální.

Jeden z mála dobrých momentů filmu přichází ve chvíli, kdy objevujeme upírskou „farmu“ – desítky lidských těl na hadičkách zavařených do igelitu, jehož pláty visí z vysokého stropu obrovského skladu. Ano, připomíná to Matrix, ale má to sílu. V té samé scéně Goyer bohužel prokazuje absenci prostorového vidění a smysl pro grandiózní záběr. Stačí si představit, jak by asi stejnou scénu nasnímali vypravěči typu Ridleyho Scotta, či Stevena Spielberga.

Goyer není v Trinity schopný chytit tempo a nemá dar rafinovanější střihové skladby. V akčích sekvencích sice využívá množství různých úhlů pohledu, ale vůbec se mu tím nedaří kumulovat napětí.
Nerozhodným závěrem nakonec režisér popírá i titulní poselství Blade: Trinity. Otázkou je – bude ještě někdo na 4. díl zvědavý?

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.