Ben Stiller

20. 5. 2009 - 7:30 | Téma | red

Ben Stiller zdroj: tisková zpráva

Ben Stiller patří k nejobsazovanějším komikům současnosti. Neomezuje se však jen na herectví, stejně úspěšný je i v roli režiséra komedií

Ben Stiller patří k nejobsazovanějším komikům současnosti. Neomezuje se však jen na herectví, stejně úspěšný je i v roli režiséra komedií. Představil se v hlavní roli hned v několika výrzných komediálních snímcích: třeba v romantické Riskni to s Polly, kde se sešel s hvězdou seriálu Přátelé Jennifer Anistonovou. Viděli jsme jej i v černé komedii Dannyho DeVita Baba na zabití, kde mu je partnerkou Drew Barrymoreová, a v povedené komedii natočené na motivy slavného seriálu ze 70. let Starsky & Hutch, kde se již poněkolikáté sešel na plátně s Owenem Wilsonem.

Ben Stiller Ben Stiller se narodil 30. listopadu 1965 v New Yorku slavným komediálním hercům Jerrymu Stillerovi a Anne Mearyové. Ve stopách rodičů se vydal už jako malý, kdy se sestrou Amy konal malá domácí divadelní představení. Nefascinovalo jej však jen herectví, ale také druhá strana kamery – režie (svůj první krátký film natočil kamerou Super 8 jako desetiletý). Divadlo, film a televizi vystudoval na kalifornské univerzitě (UCLA). Po skončení studia však neskočil rovnýma nohama před kameru, ale exceloval v divadelním představení „The House of Blue Leaves“, za které získal prestižní cenu Tony. Hra se v roce 1987 dočkala také televizní podoby, ve které si zahrál i Stiller. Tentýž rok si odbyl debut před filmovou kamerou ve válečném dramatu Stevena Spielberga Říše slunce; po boku Johna Malkoviche hrál jednoho z amerických vojáků v japonském zajateckém táboře.

V té době se Stiller objevil také v krátké parodii na film Barva peněz, s názvem The Hustler of Money. První větší průlom Stillerovi zajistil rok 1989. Debutoval jako režisér krátkým filmem Elvis Stories, zahrál si ve snímku Nejbližší příbuzenstvo a především dostal angažmá ve slavné show Sutarday Night Live, kterou prošla spousta špičkových komiků. V show strávil rok. Stanice MTV mu poté poskytla vlastní show. Za spolupráce komiků Janeane Garofalové a Andyho Dicka pak začal točit satirickou The Ben Stiller Show. Malá sledovanost způsobila po čase konec Stillerovy práce v MTV, nic nepomohla ani prestižní televizní cena Emmy, kterou za své působení v show získal.

Ben Stiller - Cable Guy Přišel rok 1994 a Stiller debutoval jako režisér celovečerního snímku titulem Bolestná realita. Do hlavních rolí obsadil Ethana Hawkea, Winonu Ryderovou, svou oblíbenkyni Janeane Garofalovou a také sebe. Dále se objevil ve svérázné rodinné komedii Těžké váhy, v romantické komedii Ztraceni na Manhattanu a ve snímku Flirtování s katastrofou. Jeho jméno si však diváci zapamatovali až z černé komedie Cable Guy, kde si zahrál Jim Carrey. Definitivně se prosadil v roce 1998 komedií bratrů Farrellyů Něco na té Mary je; hrál postavu zamilovaného mladíka, kterému se při sbližování s Mary stávají ty nejhorší věci. V parodii na comicsové snímky Mystery Men, jej čekalo další setkání s herečkou Jeanane Garofalovou a role dalšího zvláštního „superhrdiny“.

Ben Stiller Období (zatím) největší Stillerovy slávy přišlo se začátkem nového tisíciletí. Diváky okouzlil jakožto zamilovaný rabín v romantické komedii hereckého kolegy Edwarda Nortona, Rabín, kněz a krásná blondýna. Poté následovala další divácky úspěšná komedie Fotr je lotr. Stiller se tu v roli nastávajícího ženicha, jenž je nucen se představit budoucímu tchánovi, sešel s hereckým veteránem Robertem De Nirem a také se svým budoucím častým hereckým kolegou Owenem Wilsonem. S hrál následující rok ve svérázné komedii Zoolander, v níž oba ztvárnili úspěšné modely soupeřící o popularitu. Stiller tuto velmi zábavnou a šílenou komedii také režíroval. Ze Stillera a Wilsona se stala sehraná dvojice, což dokázali ještě tentýž rok v černé komedii Taková zvláštní rodinka. Stiller zde hrál vdovce a otce dvou synů, o které má až chorobný strach. Rok 2002 mu pak přinesl jen malou roli ve snímku Orange County.

Ben Stiller - Zoolander V roce 2003 se Ben Stiller objevil v komedii Baba na zabití, která rovněž míří do českých kin. Hraje v ní muže, jenž spolu s manželkou musí bojovat o luxusní byt s jistou postarší dámou. Hlavní role si zahrál i v dalších komediích: v Riskni to s Polly ztvárnil lehce neurotického muže, jemuž dala kopačky jeho novomanželka a on se sbližuje se svou bývalou spolužačkou, ve velice povedené komedii Starsky & Hutch se vžil do role policisty (a sešel se tu opět s Owenem Wilsonem). K vidění byl rovněž v pokračování komedie Fotr je lotr, které u nás bylo uvedeno pod názvem Jeho fotr, to je lotr! (2004). Diváci se v ní tentokrát seznamují s nonkonformními rodiči hlavního hrdiny, které hrají Dustin Hoffman a Barbra Streisandová. Komediální žánr neopustil ani v dětském dobrodružství Noc v muzeu (2006) a jeho pokračoání Noc v muzeu 2 (2009), když ztělesnil smolařského hlídače pronásledovaného oživlými exponáty. Pro přítele Todda Phillipse (režiséra filmů Mládí v trapu a Starsky & Hutch) si zahrál menší roli deprimovaného šílence Lonnieho, jenž chystá krutou pomstu těm, kdož ho kdysi ponížili, v komedii Škola svádění (2006). Po sérii vlastních veseloher se vrátil pod křídla bratrů Farrellyových. S hrubozrnnou Těsně vedle (2007) však komediální terč minul - nikoli těsně. K režii se vrátil dalším částečně satirickým titulem - tentokrát si v Tropické bouři (2008) střílí z válečných opusů a především z filmového průmyslu. zároveň si zde zahrál ústřední roli pohasínající hvězdy Tugga Speedmana.

Zajímavostí je, že Stiller v roce 2001 vystupoval v populárním pořadu „Chcete být milionářem“, kde vyhrál 32 tisíc dolarů a věnoval je na charitativní cíle. V jeho filmech můžeme v malých cameo roličkách vidět oba Stillerovy rodiče, které často obsazuje. V roce 2000 se oženil s herečkou Christine Taylorovou, s níž má jedno dítě. Ben Stiller se momentálně těší obrovské popularitě a díky svému sympatickému zevnějšku i nespornému komickému talentu má šanci stát se komikem desetiletí. Doufejme, že jeho hvězda bude i nadále stoupat.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.