Batman Begins - preview

11. 7. 2005 - 7:53 | Téma | red

Batman Begins - preview zdroj: tisková zpráva

Christopher Nolan (MEMENTO) režíruje Christiana Balea (AMERICKÉ PSYCHO) v pátém pokračování příběhů Temného rytíře. Dle všeho by mělo jít o začátek zcelanové batmanovské série, která toho má s původními díly pramálo společného. +Fotogalerie. Batman začíná (Batman Begins) není jen pátým pokračováním batmanovské série, ale přímo novým startem temného rytíře

Batman začíná Batman začíná (Batman Begins) není jen pátým pokračováním batmanovské série, ale přímo novým startem temného rytíře. Warner Bros. udělali dost odvážných rozhodnutí, která by měla vést k tomu, že hrdina na plátně povstane ze svého vixlajvantového hrobu, do kterého jej uvrhly minulé díly k novým, zasmušilejším a drsnějším zítřkům.

Jako malý chlapec je Bruce Wayne (Christian Bale) svědkem vraždy svých milionářských rodičů. Otřesný zážitek hrdinu inspiruje k pomstě, kterou však nakonec nevykoná. Zmizí na dálný Východ, kde vyhledá pomoc nebezpečného ninjy Ra's Al-Ghula (Ken Watanabe) a jeho klanu. Bruce je zde trénován Henrim Ducardem (Liam Neeson). Později odmítne účast v Al-Ghulově lize a vrací se do rodného Gotham City, jemuž nyní vládne zločin. Neplecha vládne i v Bruceově společnosti.
Batman začíná Díky tvrdému tréninku a s pomocí věrného pobočníka a majordoma Alfreda Pennywortha (Michael Caine) a rodinného přítele Luciuse Foxe (Morgan Freeman) změní Bruce svou identitu a stane se Batmanem. Vrhne se do potemnělých ulic a s policistou Jamesem Gordonem (Gary Oldman) v záloze začne sít strach do zločineckých sítí mafiána dona Falconeho (Tom Wilkinson) i prohnilého doktora Jonathana 'The Scarecrow' Cranea (Cillian Murphy). Tiše jako příslovečný stín však zatím na svou šanci čeká Ra's al Ghul.
Batmanovu lásku by měla představovat Rachel Dawes (Katie Holmes).

Batman a Robin Komiksový Batman se zrodil ve stáji DC Comics v roce 1939.
Filmového zpracování se hrdina v ušaté masce dočkal v roce 1989 od Tima Burtona. Úspěch vizuálně do detailu prokresleného dobrodružství měl za následek hned tři další díly. Burtonovo pokračování Batman se vrací (Batman Returns) (1992) se pohybovalo alespoň na hranicích původního Gotham City. Schumacherovy Batman navždy (Batman Forever) (1995) a především pak Batman & Robin (1997) ale znamenaly strmý úpadek série, neboť hrdinu opentlili pouťovými cetkami (pamatujete na bradavky na Batmanově kostýmu?). Warner Bros. se pod studenou sprchou vzpamatovali a začali vyvíjet hned čtyři možné nástupce, kteří by dali na katastrofu zapomenout. Kromě Batman Begins, Batman začíná původně známého jako Batman: Intimidation se pracovalo na Aronofskyho a Millerově verzi Millerovy kultovní série Batman: Year One, cross-overu Batman vs. Superman a na vizi Batman Beyond. Jak probíhal souboj o nejlepší koncept, měnili se i režiséři. Původně byl v kursu Joel Schumacher, později David Fincher a v jeden moment i Clint Eastwood a Wolfgang Petersen. V roce 2003 se studiu nakonec upsal Christopher Nolan. Jeho filmy Memento a Insomnia proslavila stylová atmosféra, podobně sešeřelá, jako u Burtona, avšak syrovější. Za nolanovskými vizuály stojí i jeho dvorní kameraman Wally Pfister, který samozřejmě ve štábu Batman Begins nechybí. Obrat od popcornové kýčovky k estetické podívané naznačuje brilantně střižená upoutávka, i plakát k Batman Begins.
Scénář napsal Nolan spolu s Davidem S. Goyerem, který se ve světě superhrdinů pohybuje pravidelně – napsal celou upírskou trilogii Blade.

Aby Christian Bale získal roli Bruce Waynea, přibral během několika týdnů 1/3 své váhy, kterou původně ztratil kvůli natáčení Andersonova thrilleru Mechanik (The Machinist).
Batman začíná Hlavní natáčení Batman začíná sice probíhalo v Británii, ale i tak není zvykem, aby hlavního hrdinu komerčního trháku nehrál Američan. Možná ještě zajímavější, než obsazení Balea, je však charismatický Ken Watanabe v roli zlosyna Ra's al Ghula. Watanabe zcela zastínil Toma Cruise v Posledním samurajovi (The Last Samurai). Michael Caine jako Pennyworth je elegantním řešením. Liam Neeson, Gary Oldman, Morgan Freeman i Rutger Hauer jsou jistotami, očekávání ale budí talentovaný Cillian Murphy (28 dní poté (28 Days Later)) v roli zlosyna #2 – Jonathana Cranea.
Jako celek slibuje obsazení Batman začíná inspirativní zážitek.

Podobně to však vypadá i s filmem samotným, kterému tvůrci i herci dodávají zřetelnou britskou příchuť.
Aby dal Nolan štábu jasnou představu o atmosféře, kterou chce v Batman začíná docílit, uspořádal pro spolupracovníky projekci Scottovy sci-fi Blade Runner. Atmosféra Millerova Year One je, zdá se, na dosah.
Dle www.christophernolan.net Michael Caine režiséra cituje: „Náš Batman bude lidský hrdina. Je silný, protože dělá kliky. Kde bere všechny ty zbraně? Je to multimiliardář a dělá ve zbrojním průmyslu, takže má okamžitý přístup k tajným zbraním. Proč nosí ten zatracený kostým? Aby lidi vyděsil k smrti, protože on ve skutečnosti nechce bojovat.“
Christian Bale: „Chtěl jsem z Batmana udělat spíš stvůru, spíš zvíře, než člověka. Nechtěl jsem z něj mít srandovního týpka v prima kostýmu. Buď budete vypadat jako idiot, anebo jako drsňák. Takže musíte vypadat jako drsňák.“

Premiéry:
Svět (USA): 17.6.2005
ČR: 14.7.2005

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.