Barbie a kouzlo Pegasu

23. 2. 2009 - 16:20 | Téma | red

Barbie a kouzlo Pegasu zdroj: tisková zpráva

Panenka Barbie se od roku 2001 objevuje v sérii celovečerních animovaných filmů, které ji v průběhu pěti lety učinily hrdinkou některých světoznámých baletů (Barbie v Louskáčku, Barbie z Labutího jezera), klasických pohádek (Barbie Růženka) i zcela nových příběhů (Barbie – Fairytopia). Na trh přišlo i DVD Barbie a kouzlo Pegasu 3-D, v němž Barbie coby princezna Annika létá v oblacích na okřídleném koni a bojuje se zlým čarodějem Wenlockem.

Spíš než o film v pravém slova smyslu jde ovšem o merchandisingový projekt, jehož cílem je propagovat prodej hraček a dekorací – samozřejmě „těch pravých, od Mattela“. V hračkářstvích lze nyní zakoupit téměř všechno, co se ve filmu Barbie a kouzlo Pegasu objeví. Od samotné hlavní hrdinky, přes prince Aidana, růžového Pegase na baterie s mávajícími křídly a svítící korunkou, až po miniaturný zámek doplněný figurkami miniponíků. Je ale pravda, že obdobná praxe je běžná i u některých „opravdových“, kritikou uznávaných filmů, jako je série Star Wars či Pán prstenů.

Příběh Barbie a kouzla Pegasu je kombinací několika pohádkových a fantasy motivů. O ruku princezny Anniky usiluje ďábelský Wenlock, který celou její rodinu i poddané promění v kámen. Samotnou Anniku zachrání okřídlený růžový kůň, který – jak posléze vyjde najevo – je ve skutečnosti Anničina zakletá starší sestra Brietta. Aby Annika svou rodinu vysvobodila, musí získat kouzelnou světelnou hůl. Na dobrodružné cestě a v boji proti Wenlockovi jí kromě Brietty pomáhá ještě pohledný mladík Aidan a roztomilé lední medvídě.

Není pochyby o tom, že daná konfigurace hlavních hrdinů (krásná a odvážná princezna, létající kůň a modrooké medvídě) je pro menší holčičky zcela neodolatelná bez ohledu na to, co na obrazovce ve skutečnosti dělají nebo říkají. Jako filmové postavy však postrádají osobitost, o charismatu ani nemluvě. Člověk stěží dokáže zapomenout na to, že jejich předobrazem byly umělohmotné panenky z regálů hračkářství. Nezábavnější figurou je samozřejmě samolibý padouch Wenlock se svou suitou začarovaných manželek.

Postavičky nejsou příliš zdařilé ani po výtvarné stránce. Co do propracovanosti je většina z nich zhruba na úrovni primitivních animovaných komparsistů, kteří například ve Shrekovi zalidňují davové scény. Většina ženských postav navíc vypadá téměř totožně a ve svém identickém barbínovském vzezření se dají rozlišit jen podle účesu.

Jestli film Barbie a kouzlo Pegasu na něčem opravdu není ošizen, pak je to délka. Těch 82 minut je pro dospělého téměř k nepřečkání, protože zvolna se odvíjející děj je prokládán rozvleklými sekvencemi typu „Annika bruslí na jezeře“, „Annika letí na Pegasovi“, „Annika a Aidan spolu tančí“.

Snímek si lze na DVD přehrát ve dvou verzích – jako běžný počítačově animovaný film a jako podívanou s 3-D prvky, která při sledování speciálními dvoubarevnými brýlemi vytváří dojem skutečně trojrozměrného prostoru. Kouzlo trojrozměrnosti vynikne zejména ve scénách létání mezi oblaky a bruslení ve skalních kaňonech. Zdůrazňují ho i všudypřítomné vířící či jen tak poletující sněhové vločky.

Jak už bylo řečeno, Barbie a kouzlo Pegasu je především celovečerní prezentace novinek na hračkářském trhu. V jednom však příběhu nelze upřít originální přístup: důsledně převrací tradiční mužské a ženské role. Princezna Annika je na křehkou „barbínu“ neuvěřitelně emancipovaná, odvážně se pouští do akčních scén, zatímco spanilý mladík Aidan po jejím boku se drží spíše zpátky. Když vyrážejí do boje proti zlému Wenlockovi, je to Annika, kdo svého přítele po vzoru akčních hrdinů nabádá: „Drž se u mě, bude to jízda!“

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.