Auta

26. 6. 2006 - 8:51 | Téma | red

Auta zdroj: tisková zpráva

Dokáže to Pixar ještě jednou? Podaří se mu prodloužit svou dosud nepřerušenou sérii hitů, které okouzlí děti i dospělé? Bude jeho sedmý celovečerní film plný humoru i věrohodných psychologických postřehů tak jako ty předcházející? Jinými slovy, jsou Auta stejně povedená jako Hledá se Nemo, Příšerky s. r. o. nebo Úžasňákovi? Já za sebe odpovídám – jednoznačně ano.

Příběh je tentokrát možná trochu předvídatelný a poučení, které nám přináší na stříbrném tácu až pod nos, trochu otřepané: hlavní hrdina, závodní auto Blesk McQueen (v českém znění Richard Krajčo), je samolibý frajírek posedlý vlastní kariérou. Nezajímá ho nic jiného než vítězství v šampionátu Zlatý píst a přízeň sponzorů, kterou by díky němu mohl získat. A tak asi nikoho nepřekvapí, že osud Bleska v průběhu filmu dočasně odstaví ze závodní dráhy, donutí ho přeřadit na nižší rychlost a začít se zajímat o lidi (auta) kolem sebe.

Nepříliš originální zápletku však vyvažuje podívaná na do detailu propracovaný svět, v němž se příběh odehrává. Je to svět aut, která vedou svůj vlastní život bez lidí. Místo nových šatů se nechávají přelakovat, obouvají se v obchodech s pneumatikami, léčí se v autoservisech a na drink si zajedou k benzínové pumpě. A bavit se chodí na závodní okruh, kde tleskají (vlastně troubí) svým favoritům – jako je například Blesk McQueen. Jeho život budoucího šampióna je ovšem dosti osamělý. Svých fanoušků si moc neváží, jeho dosavadní sponzor – výrobce přípravku Nerezka – mu jde na nervy, protože kvůli němu se za Bleskem oddaně táhnou desítky prorezavělých rachotin, jichž se nablýskaný krasavec trochu štítí. A svého agenta Harva, který mu mnohomluvně maže med kolem předního nárazníku, zná jen přes mobilní telefon.

Úplně jiný svět poznáváme spolu s Bleskem v městečku Kardanová Lhota, kam zabloudí cestou na finále šampionátu. Zde, v ospalém bezčasí městečka, z něhož život a prosperita vyprchaly poté, co se mu vyhnula mezistátní dálnice, nás tvůrci na chvíli přestanou bavit dalšími a dalšími vychytávkami, jako jsou „autoverze“ hollywoodských filmů či skutečných televizních moderátorů, a zaměří se na vykreslení místních charakterů. Žije zde opravdu pestrá přehlídka ztroskotanců: od zahořklého Hudsona Horneta, který po nehodě rezignoval na vlastní závodnickou kariéru, přes rezavý odtahový vůz Burák s předkusem a prostomyslně dobrým srdcem, po stárnoucího hippíka – pomalovaný Volkswagen, jenž tu marně nabízí svůj organický benzín. A je tu také pohledná Sally, zánovní Porsche, které dobrovolně opustilo vysokorychlostní svět velkých peněz, takže o romantickou zápletku je postaráno…

Třebaže od plechových hrdinů by to málokdo čekal, Autům se daří vzbuzovat dojetí a pobaví vás i desítkami vtipných gagů. (Traktory jako bučící dobytek jsou opravdu k popukání, i když není jasné, proč zrovna traktory jsou ve světě aut pokládány za méně vyspělé bytosti než třeba tirák nebo hasičák). Jak je u pixarovských filmů dobrým zvykem, každý nahozený motiv je pečlivě dotažený do konce, takže když se na začátku v Kardanové Lhotě objeví dvojice zbloudilých turistů, spolehlivě se s nimi shledáme i na konci.

Po výtvarné stránce měli tvůrci svou práci tentokrát možná přece jen trochu usnadněnou – animovat v počítači auta nejspíš není tak obtížné jako chlupaté příšerky, podmořský svět nebo lidské bytosti. To ale neznamená, že Auta nabízejí chudší podívanou; třebaže nemají končetiny, autíčka oplývají překvapivě bohatou škálou výrazů a gest. Tvůrci se přitom šťastně vyhnuli obvyklému klišé, podle něhož mívají autíčka v animovaných filmech oči na místě světel.

Po dlouhém období, kdy na nás studia chrlila animované filmy jeden za druhým, ať již nepříliš povedené (Divočina, Strašpytlík) či jen jakžtakž povedené (Madagaskar, Doba ledová 2, Za plotem), je tady zkrátka zase jeden z těch, kvůli němuž si naše doba zaslouží titul „zlatý věk počítačové animace“.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.