Apocalypto - preview

11. 7. 2008 - 13:54 | Téma | red

Apocalypto - preview zdroj: tisková zpráva

Režisér a scénárista Mel Gibson se znovu pouští do historické látky. Po Statečném srdci a Umučení Krista přichází Apocalypto

Režisér a scénárista Mel Gibson se znovu pouští do historické látky. Po Statečném srdci a Umučení Krista přichází Apocalypto. Akční a mytický příběh, který se odehrává za soumraku slavné mayské civilizace.

SYNOPSE:
Apocalypto Apocalypto vypráví o muži, jeho ženě a místní komunitě před 600 lety na yucatánském poloostrově. Mayská kultura za zenitem, nedaleko před ním pak španělští konkistadoři. Hrdina je od svých milých násilně odloučen, aby se k nim posléze pokusil najít cestu zpět. Konkrétní příběh zůstává zahalen rouškou tajemství, podle vizuálů z upoutávky se mi však zdá, že mladý hrdina by mohl být zajat při útoku nepřátelského kmene a pak by ho zřejmě mohl čekat osud náboženské oběti. Podobně jako Umučení Krista natočil Gibson v aramejštině, mluví se v Apocalyptu mayským dialektem yucateca. Lze však předpokládat, že dialogů bude v Apocalyptu přibližně stejně, jako sněhu v červenci a hlavní roli převezme srozumitelný akční koncept. Násilí by měla být v Apocalyptu gibsonovská porce, tzn. vrchovatě.

Apocalypto INSPIRACE:
Gibson tvrdí, že četl mayský svatý text Popol Vuh i spisy španělských kolonizátorů, a že také navštívil místa slávy dávné civilizace. Jako hlavní inspiraci ale uvádí fascinaci přetrvávajícími tajemstvími mayské kultury. Odkaz středoamerických kultur se nedávno pokoušel zachytit Jan Kounen ve vytripovaném westernu Blueberry, severoamerickým domorodcům se zase věnuje Nový svět (The New World) Terrence Malicka. Titul Apocalypta pochází z řečtiny a znamená „nový začátek“, což je velmi blízké „znovuzrození“, které precizní mayský kalendář očekává roku 2012: 21.12. tehdy současný svět zanikne v ohnivé kouli, aby se následně zrodil nový a lepší.

Apocalypto UPOUTÁVKA:
Klip je postavený na scéně hrdinova úprku před pronásledovateli a černým jaguárem. Mayské kulisy jako kdyby vypadly ze speciálního vydání National Geographic, figury jsou stylizovány silným líčením. Ženy nosí úžasné šperky a mají aristokratické úsměvy. Několik brilantních střihů a světlozdobnou kameru však v teaseru přebíjí jeden jednookénkový záběr: po boku polonahých mužů se usmívá Mel Gibson ve flanelce.

OBSAZENÍ:
Režisér se rozhodl obsadit snímek domorodými herci, bez přispění mezinárodních hvězd.

Apocalypto TVŮRCI:
Mel Gibson se pomalu stává jedním z nejvýlučnějších hollywoodských autorů a jeho kariéra je rozmanitá jako mayská džungle. Má za sebou akční série Šílený Max a Smrtonosná zbraň. Získal hrst Oscarů za historické drama Statečné srdce a loňské kontroverzní Umučení Krista se se 600 milióny dolary stalo nejúspěšnějším nezávislým filmem všech dob. Apocalypto vzniká zcela v Gibsonově režii, což dává autorovi absolutní tvůrčí svobodu. Práva pro americký trh už zakoupil Disney, pro něhož má být Apocalypto jeden ze stěžejních letních trháků, tomu ale podle mě brání titulky i vzdálené téma. Snad jen, že by USA byly ve stejné situaci jako tehdy Mayové a to zní divoce. I když vlastně ani ne… Jakkoli, spekuluje se o tom, že by Apocalypto mělo být nasazeno proti Lady in the Water, což je od Šestého smyslu první M. Night Shyalamanův film právě mimo Disneyovo studio. Kameramanem je Dean Semler, držitel Oscara za Tanec s vlky a zdá se, že Apocalypto i díky němu bude velkolepou podívanou plnou strhujících, barbarsky ornamentálních motivů.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.