Antikrist rozhýbal Cannes

3. 7. 2009 - 8:25 | Téma | red

Antikrist rozhýbal Cannes zdroj: tisková zpráva

Film Larse von Triera vzbudil pozornost sexuální nevázaností. Cannes/Paříž 19. května (zpravodaj ČTK/Tiscali) – Letošní filmový festival v Cannes je teprve v polovině, ale stihl již pořádně překvapit

Antikrist Cannes/Paříž 19. května (zpravodaj ČTK/Tiscali) – Letošní filmový festival v Cannes je teprve v polovině, ale stihl již pořádně překvapit. Nejenže jeho pořadatelé ve snaze vytrhnout z nudy dali filmovému svátku jiný ráz netradičním zahájením animovaným snímkem Vzhůru k oblakům, ale opravdovou polemiku rozpoutalo teprve uvedení krvavého hororu Antichrist (Antikrist). Detailní scény zohavování genitálií velkou část publika o víkendu natolik šokovaly, že se v dalších dnech pořád hovoří o skandálu. A pozorovatelé se shodují, že dánský režisér Lars von Trier chtěl svým dílem hlavně provokovat. Což potvrdil už tím, když na tiskové konferenci utřel jednoho rozhořčeného novináře tvrzením, že filmy dělá pro sebe, a ne pro nějaké publikum či onoho žurnalistu a že se nemusí zodpovídat vůbec nikomu. Francouzský kritik Eric Neuhoff označil film za dětinský, vyumělkovaný a groteskní. Zároveň řekl, že mu ani nechce darovat to, že by se měl stát skandální složkou festivalu. Dílo si prý zaslouží, aby se přešlo spíše mlčením nebo s útrpným smíchem.

Looking for Eric Cannes ovšem nežijí jen Antichristem – na festivalu stoupá adrenalin se spekulacemi o tom, které dílo se dostává mezi skutečně vážné uchazeče o nejvyšší ocenění – Zlatou palmu. S postupným promítáním dalších filmů se například ukázalo, jak se náhle rozevřely nůžky mezi dvěma hlavně ve Francii velmi očekávanými snímky, v nichž figurují francouzské žijící legendy – bývalý fotbalista Eric Cantona a stárnoucí rocker Johnny Hallyday. Velmi příznivě je hodnocen film Looking for Eric (Hledání Erika) v režii britského režiséra Kena Loache, který je právě o Cantonovi. Například podle kulturního serveru evene.fr jde o chytrou a bravurně rytmizovanou sociální komedii, v níž je citlivě představena osamělost a křehkost lidí, váha vzpomínek a sociální tíseň.

Část případného úspěchu Loache, který získal v Cannes Zlatou palmu před třemi roky za film Vítr v ječmeni, by si symbolicky na svůj účet mohla připsat i česká kinematografie. V rozhovoru pro dnešní francouzský deník Le Figaro Loach na dotaz, jaký film změnil jeho život, totiž odpověděl: „Čské filmy z šedesátýchd (Miloše) Formana nebo (Jiřího) Menzela. Naráz vykrystalizovaly to, co jsem chtěl dělat. Měly velký dopad na můj způsob práce“

Johnny Hallyday Naopak zklamání vyvolal kriminální thriller Vengeance (Pomsta) hongkongského tvůrce Johnnieho Toa, ve kterém hraje francouzská celebrita Johnny Hallyday mstitele své ženy a dcery, které někdo zavraždil. Podle Neuhoffa jde o totálně zprzněný film, u kterého se lidé smějí v nejtragičtějších chvílích. Nejlépe pro snímek prý bude, když se na něj zase co nejrychleji zapomene. Zpravodajská televize LCI informovala, že v hlavní roli měl původně hrát legendární Alain Delon. Nakonec tento filmový matador ale údajně odmítl účinkovat poté, co si přečetl scénář.

Vážným kandidátem na Zlatou palmu se stala Rozervaná objetí španělského tvůrce Pedra Almodóvara, který do hlavní ženské role dosadil svou velmi oblíbenou krajanku Penélope Cruzovou. Sentimentálně-erotické melodrama podané tak, jak to jen umí Almodóvar, soudí šéf kulturní rubriky deníku Le Figaro Jean-Luc Wachtausen. Podle něj je film sice dlouhý, ale rozhodně nenudí, je to „pěkný rétoromán“ Sám režisér, který porovnal výkon Cruzové s přívalovým deštěm, nešetřil dnes skromností a tvrdil, že žádnou z hlavních cen ani nečeká a v pátek odjíždí. Připustil ovšem, že by v neděli byl na předávání trofejí přítomen, pokud by šlo o ocenění za hlavní herecké role či samozřejmě za režii.

Un prophete Mezi dalšími pochvalně zmiňovanými filmy je Un prophete (Prorok) v režii Francouze Jacquesa Audiarda, který podle Wachtausena velmi dobře znázorňuje uzavřený a násilný svět trestanců v jedné věznici. Pozornost přilákal i snímek Fish Tank (Nádrž na ryby) britské autorky Andrey Arnoldové, který by podle některých názorů mohl „uvat“cenu pro ženskou roli v podání Katie Jarvisové. S napětím se pak očekává zejména na válečný film Hanebný pancharti, který režíroval jediný zástupce USA na festivalu – Quentin Tarantino. Otazníky se vznášejí například nad mírou prolité krve, kterou tarantinovská interpretace Tuctu špinavců přinese po známém gejzíru z dvojdílného snímku Kill Bill.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.