Anna Farisová

2. 1. 2007 - 16:13 | Téma | red

Anna Farisová zdroj: tisková zpráva

Krůček po krůčku se Anna Farisová stává komediální specialistkou. A může za to jediná role – středoškolačka Cindy Campbellová z hororové série Scary Movie, jejíž osudem je prchat před vraždícími monstry

Anna Farisová Krůček po krůčku se Anna Farisová stává komediální specialistkou. A může za to jediná role – středoškolačka Cindy Campbellová z hororové série Scary Movie, jejíž osudem je prchat před vraždícími monstry. V záplavě komediálních úloh se ale tak nějak zapomíná, že Farisová si už zahrála i ve dvojici oscarových dramat Ztraceno v překladu (2003) a Zkrocená hora (2005).

Anna Kay Farisová se narodila 29. listopadu 1976 v Baltimore (stát Maryland), vyrůstala však na opačné straně Spojených států, v Seattlu. A tomuto městu zůstala věrna i během svých vysokoškolských studií. Z tamní university si totiž odnesla titul bakalář v oboru anglická literatura. To však už měla svůj profesionální herecký debut dávno za sebou a mířila ke kariéře hollywoodské hvězdičky. První vystoupení na jevišti (konkrétně v Seattle Repertory Theatre) za sebou měla už jako devítiletá. A na televizní obrazovce debutovala v roce 1991 díky dramatu Deception: A Mother's Secret. Na závratnou hereckou kariéru to ale zpočátku zrovna nevypadalo. Vždyť na filmovou roli si musela počkat celých pět let, aby se poté mihla v dramatu Eden (1996). A další tři roky čekala na příležitost v teenagerském horůrku Alej milenců (1999). Zkušenosti z úlohy roztleskávačky Janelle však měla zúročit již brzy…

Anna Farisová ve filmu Scary Movie Finesy z role hororové naivky totiž Anna Farisová plně využila jako Cindy Campbellová, obyčejná středoškolačka z amerického maloměsta, kterou si jako na potvoru každých pár let vyhlédne nová zrůda. S tupostí sobě vlastní však Cindy mezi všemi ataky kličkuje nezraněna. To vše je možné pouze ve dvou žánrech – jedním z nich je horor samotný, tím druhým je jeho parodie. A právě na tu došlo v případě snímku Scary Movie – Děsnej biják (2000). Přestože tvůrci v čele s bratry Wayansovými neváhali bezezbytku naplnit název filmu, diváci si prostinkou legrácku plnou obhroublých vtípků zamilovali. A tak si již v roce 2001 vznikl Scary Movie 2 a Farisová si mohla svoji Cindy s obdobným úspěchem zopakovat poprvé (a zdaleka ne naposledy). Jestliže ji autoři napoprvé postavili vůči vrahovi v rozšklebené masce, tentokrát stanula proti duchům ze starobylého sídla. Nejen parodií však živ je herec, a tak i v případě Farisové byla změna žánru nasnadě. Volba nyní padla… na horor. Psychedelickou podívanou s názvem May (2002) si, světe div se, celá řada fandů celkem oblíbila. Širší publikum si však historka o vraždící dívce (Angela Bettisová), jež si z těl obětí šije perfektního kamaráda, zrovna nezískala.

Anna Farisová Snad zásluhou prvních dvou dílů Scary Movie si režiséři Farisovou zafixovali jako komediální specialistku. Další z prostinkých krásek proto přišla s komedií Žába k zulíbání (2002), podprůměrnou frašku s nepříliš talentovaným Robem Schneiderem však nemohlo zachránit vůbec nic. Poté už přišel čas na Scary Movie 3 (2003). Stará známá Cindy se protentokrát setkala se záhadnou kazetou a zelenou dívkou, neodbytně lezoucí ze studny. Své komediální zacílení Farisová ještě potvrdila drobnou roličkou ve snímku Winter Break (2003) o partičce teenagerů, hledající na horách erotická povyražení, ale také dvojicí populárních televizních sérií – v té animované (Tatík Hill a spol., 2004), když si s chutí zadabovala pohlednou hippie. V hrané – dnes již bezmála klasických Přátelích (2004) – pak několikrát ztělesnila mladičkou Ericu, jejíž dvojčata se chystají adoptovat Monica a Chander.

Anna Farisová ve filmu Žába k zulíbání Jednoho dne se snad Anna Farisová odhodlá a vyzkouší si také jinou hereckou polohu než pohlednou a elegantní, avšak povrchní blondýnku. Zatím je však s těmito rolemi zdá se smířena. Vždyť se v této podobě představuje znovu a znovu nejen v tuctových komediích, ale i v dramatech, jejichž sláva dotkla se hvězd i filmových ocenění. Ty první zastupují v posledních letech hlavně dvě komedie s Ryanem Reynoldsem Hele, kámo, kdo tu vaří? (2005) a Miluji tě k sežrání (2005) a úloha vyzývavé číšnice Sereny, respektive nafrněné přítelkyně hudebního producenta, který se po letech vrací do rodného městečka. Zkusila si ale také roli v tragikomedii Ztraceno v překladu (2003) – a jako hollywoodská hvězdička Kelly (kterou, jak se zapřísahá, Farisová v žádném případě neztvárnila po vzoru Cameron Diazové) byla vskutku brilantní. Další obdobně výraznou úlohou slibovala být i LaShawn Malonová, milenka jednoho z hrdinů kovbojské romance Zkrocená hora (2005). V jinak herecky vynikajícím snímku však Farisová mnoho prostoru nedostala. Změnu stereotypu tak nejvýrazněji naznačila černá komedie Southern Belles (2005) o páru venkovských krásek toužících po životě ve velkoměstě.

Na živobytí si Anna Farisová vydělává především neustálým opakováním populární Cindy, jejíž eskapády zatím uzavírá čtvrtý díl. Ani Scary Movie 4 (2006) ale stále ještě nemá být koncem této parodické série. Zajímavěji skončila komedie Moje superbejvalka (2006) o superhrdince (Uma Thurmanová), jež nepřenese přes srdce, že její expartner (Luke Wilson) dává přednost dívce o poznání obyčejnější (Farisová). Jenže i zde je vlastně Farisová jen za vyzývavou dívenku.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.