Angelina Jolie

15. 7. 2009 - 13:45 | Téma | red

Angelina Jolie zdroj: tisková zpráva

Oscarová herečka, která je milována filmovým publikem na celém světě a díky svým výstřelkům oblíbená bulvárními plátky

Angelina Jolie Oscarová herečka, která je milována filmovým publikem na celém světě a díky svým výstřelkům oblíbená bulvárními plátky.

Přestože Angelina Jolie pochází z herecké rodiny, vzdala se svého příjmení Voightová (její umělecké jméno je složené ze dvou křestních jmen) již na začátku své kariéry. Dala jasně najevo, že netouží po jakékoli protekci ze strany svého otce Jona Voighta. Angelina skutečně začínala s filmovým herectvím od píky. O tom svědčí debutový snímek, jehož název vypovídá o mnohém. Cyborg 2: Skleněný stín je opravdu pokračováním "nejhoršího filmu všech dob" s Jean-Claudem Van Dammem v hlavní roli. Nuton ale dodat, že sběratelka nožů a milovnice tetování, která se jeden čas živila jako modelka, začínala rovnou partem ústředním.

Angelina Jolie Řada dalších nevýrazných a špatných snímků v prvních letech kariéry (z nich nejvýznamnějším je pro Angelinu hackerský thriller Nebezpečná síť, při jeho natáčení se totiž seznámila s hereckým kolegou Johnnym Lee Millerem, za něhož byla několik let provdána) přimělo Angelinu k úvahám o konci s hraním. Vale depresím dala Angelina až díky roli v televizní minisérii George Wallace (1997) od režiséra Johna Frankenheimera, věnované osobě alabamského guvernéra, který se v 60. letech neúspěšně pokoušel o křeslo prezidenta USA. Pro začínající herečku byla cenná i spolupráce s Garym Sinisem. Angelininu kariéru ovlivnil především zisk Zlatého glóbu.

Angelina Jolie O rok později si Angelina ceremoniál zopakovala, její druhý "televizní" Zlatý glóbus má již přídomek "za hlavní roli". K rozhodnutí obsadit bouřlivačku Angelinu Jolie do role jedné z nejslavnějších supermodelek konce 70. let Gii Marie Carangiové, jejíž kariéru zastavily drogy a AIDS, kterému jako šestadvacetiletá podlehla, si mohl režisér životopisného snímku Gia Michael Cristofer jedině gratulovat.

Angelinin průlom mezi elitu je však spojen s rokem 1999. V komedii o soupeření dvou leteckých dispečerů Bláznivá runway si zahrála manželku Billyho Boba Thorntona, o rok později se stala jeho ženou i v reálném životě (i jejich manželství bylo poněkud krátkodeché a v květnu 2003 skončilo rozvodem, Angelina získala adoptivního syna Maddoxe). V témže roce dostala další dvě herecké příležitosti, které se později ukázaly jako zlomové. Thriller Sběratel kostí získal Angelině oblibu u publika rolí řadové policistky, která pomáhá ochrnutému detektivu v podání Denzela Washingtona v souboji s masovým vrahem. V dramatu Jamese Mangolda Narušení Angelina svou vděčnou rolí chovanky psychiatrické léčebny zastínila nejen poněkud nevýraznou Winonu Ryderovou, ale i soupeřky v souboji o Oscara i Zlatý glóbus za vedlejší roli.

Angelina Jolie V dalších letech se Angelina Jolieová věnovala spíše komerčním projektům a přestala útočit na filmová ocenění. Po akčním thrilleru z prostředí zlodějů aut 60 sekund následovala úloha archeoložky Lary Croftové, hrdinky videoherní série Tomb Raider, ve filmech Lara Croft - Tomb Raider a Lara Croft - Tomb Raider: Kolébka života. Role, o které snily desítky hereček, Angelině na popularitě jistě neubrala, oba snímky však Laře svými kvalitami pozici ženské obdoby Indiana Jonese či Jamese Bonda patrně nezajistí. Přestože ani další Angelininy filmy - erotický thriller s Antoniem Banderasem Sedmý hřích a romantická komedie Život nebo něco takového - díru do světa neudělaly, Angelinina kariéra má stále namířeno vzhůru a na její další filmy netrpělivě čekají stovky příznivců. Po thrilleru Zloděj životů a vedlejších úlohách ve fantastické podívané Svět zítřka a historickém velkofilmu Alexander Veliký ji naposledy mohli diváci vidět v akčním thrilleru Pan a Paní Smithovi, kde hraje s Bradem Pittem, svým novým životním partnerem, který se rovněž stal otcem Angelininy dcery Shiloh Nouvel (*2006) i adoptivní Zahary (*2005). Známe ji též z politického thrilleru Roberta De Nira Kauza CIA (2006) - představuje manželku ústředního hrdiny (Matt Damon), mladou vášnivou dívku i zestárlou ženu znavenou životem. A její pověst erotické ikony dneška potvrdili tvůrci fantasy Beowulf (2007) - obsadili ji coby Grendelovu matku, ve filmu pojatou jako oživlý symbol svůdnosti a okouzlení. V úlohách dráždivých žen pokračuje i jako cool zabijačka Foxová v akčním opusu Wanted (2008)

Angelina Jolie kudy chodí, tudy točí (a také coby spolupraxovnice OSN páchá dobré skutky; třeba adoptuje dítka - Maddox je z Kambodže, Zahara z Etiopie, vytouženou adopci českého dítka však tuzemské úřady zakázaly). Hranice zlomu vznikala v Namibii, Lara Croft - Tomb Raider: Kolébka života na Dálném východě, Alexander Veliký v Maroku. Do Indie se podívala při natáčení životopisně laděného snímku Síla srdce. Drama vypráví o životních peripetiích Marianne Pearlové a jejího muže Dannyho, novináře zavražděného v Pákistánu. Angelina Jolie tu údajně podává jeden ze svých nejlepších výkonů. Při jejích pracovních toulkách světem se dostalo i na Českou republiku, v létě 2007 zde vznikalo výše zmíněné dobrodružství Wanted. Další ze svých silných hrdinek, které se pokoušejí rozbíjí její obraz sexy dračice, nabízí kriminální drama Výměna - v něm herečka jako Christine Collinsová neúnavně pátrá po svém zmizelém synkovi.

Fotogalerie

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Už za pár dní vstupuje do kin romantická komedie LÁSKA NA ZAKÁZKU

Už za pár dní vstupuje do kin romantická komedie LÁSKA NA ZAKÁZKU

4. 6. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantický film režisérky Evy Toulové v komediálních upoutávkách demonstruje, jak to může vypadat, když otec nepozná vlastní dítě, nebo jak se dá skutečně odnaučit kouřit. Snímek plný známých tváří, vstupuje do kin 6. června 2024.
Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");