Anděl Páně

31. 10. 2005 - 13:02 | Téma | red

Anděl Páně zdroj: tisková zpráva

Pohádky jsou považované za rodinné stříbro české kinematografie a každá nová musí počítat s tím, že bude srovnávaná s klasikami kalibru Pyšné princezny a Tří oříšků pro Popelku

Pohádky jsou považované za rodinné stříbro české kinematografie a každá nová musí počítat s tím, že bude srovnávaná s klasikami kalibru Pyšné princezny a Tří oříšků pro Popelku. Málokterý žánr je tak svázán tradicí a málokterý stojí před tak těžkou zkouškou času jako je vánoční televizní program. Fakt, že si komediální pohádka režiséra Jiřího Stracha Anděl Páně s kánonem tohoto žánru nedělá velkou hlavu, patří k jejím kvalitám.

I Anděl Páně byl původně určen pro vánoční vysílání a na plátna se dostal víceméně náhodou. Laciný televizní vzhled však filmu už zůstal a představuje jeho největší nedostatek.

Titulní anděl Petronel v nebi platí za vyhlášeného nešiku. Když nezvládne ani záskok za svatého Petra u nebeské brány, ztratí s ním trpělivost samotný Pán Bůh. Aby se Petronel sám naučil soucitu a neskončil v pekle, putuje na boží příkaz mezi lidi. Má zdánlivě jednoduchý úkol: napravit aspoň jednoho hříšníka. Huráspasitel Petronel (Ivan Trojan) začne obracet k lepšímu ve velkém, ale nadělá víc škody než užitku. Kvůli němu se z mladého hraběte stane žebrák, hrad pro sebe uchvátí chamtivý správce, neméně hamižná klíčnice Francka dostane plnou almaru peněz a hodná, poctivá a do hraběte zamilovaná služka Dorotka skončí ve vězení. Petronel má plné ruce práce, aby dal všechno zase do pořádku.

Pohádka se rozpadá na nebeský vypravěčský rámec a na část pozemskou. Oba segmenty se od sebe liší poetikou a v menší míře i formálně. Scény z nebes se z české pohádkové tradice vymykají nejvýrazněji. Scenáristka Lucie Konášová a v kinech celovečerně debutující režisér Jiří Strach z nebe dělají velmi lidské a současné panoptikum. Postavy svatých obsazují na základě shody jmen (Anna = Anna Geislerová, Veronika = Veronika Žilková) a vyžívají se ve vědoucích narážkách. Malý Ježíšek udělá osušením obličeje do ručníku parafrázi na turínské plátno. Porotkyně soutěže Česko hledá SuperStar Gabriela Osvaldová cepuje nebeský kůr v roli archanděla Gabriela. Samostatnou kapitolu smíchu představuje bonviván a ředitel karlovarského festivalu Jiří Bartoška v roli Pána Boha. Takové nakládání s křesťanskou tradicí sice nepotěší leckterého dobrého katolíka, ale rozhodně se stává základem pro jedny z nejinteligentnějších vtipů v českém filmu za poslední dobu.

Bohužel tomuto typu humoru neporozumí děti, jimž je určené tělo filmu. Zápletka vytvořená z motivů pohádek Boženy Němcové pohání klasickou kostýmní podívanou z prostředí hradů a zámků, i když kostýmy působí poněkud chudě a interiéry až naturalisticky neokázale. Většinu rutinní herecké práce odvádějí Oldřich Navrátil (správce), Josef Somr (rychtář) a Zuzana Stivínová (Francka). Zatím nepříliš známá Zuzana Kajnarová coby Dorotka zůstává pohříchu nevyužitá, protože její postava chudého děvčete se zlatým srdcem a neopodstatněným citem k hraběcímu floutkovi se nechává většinou jen vláčet událostmi. Ivan Trojan má v kůži zmatkáře Petronela dostatek prostoru a daří se mu v něm uplatňovat komediální talent. Ale i jeho role trpí pasivitou: nejdříve pouze realizuje nápady potměšilého čerta Uriáše (vkusně civilní Jiří Dvořák), potom má zas k ruce celý kalendář svatých. Anděl Páně tak vyznívá v tom smyslu, že stačí mít dobré srdce a všechno dobře dopadne.

Po technické stránce se na první pohled jedná o televizní produkci. V reálných pozemských kulisách se laciný vzhled dá snést, ale scény z nebes nebo jiné užité digitální triky by působily chudičce i před deseti lety. Na plátnech kin takové nedostatky vyniknou tím spíš. Anděl Páně se do konkurence velkofilmů v multikinech neměl nikdy dostat. Jeho budoucnost leží v reprízách na obrazovce, kde má šanci stát se menším, ale o to milovanějším kultovním dílkem.

On-line rozhovor s režisérem Jiřím Strachem na Tiscali

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.