And the Oscar goes to...

3. 7. 2008 - 12:15 | Téma | red

And the Oscar goes to... Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Poohlédněme se za právě skončeným 75. ročníkem udílení cen Akademie a představme si vítěze; ty očekávané i ty, jejichž vítězství je překvapením.

Oscary_2002_nominace
Celkovým vítězem i filmem s největším počtem ocenění (celkem šest - za nejlepší film, zvuk, střih, kostýmy, výpravu a dekorace a vedlejší ženský herecký výkon) se stal muzikál Chicago, který byl favorizován již od nominačního večera, kdy posbíral 13 nominací - nejvíce ze všech snímků. Opět se tak potvrdilo nepsané pravidlo, podle kterého nejvyšší počet nominací "zaručuje" i titul nejlepšího filmu. Chicago získalo pro muzikály již osmého Oscara za nejlepší film, posledním oceněným muzikálem však byl Oliver! z roku 1968. I toto ocenění je společně s loňskými osmi nominacemi pro Moulin Rouge dalším důkazem nové vlny obliby muzikálů a to nejen u diváků, ale i u Akademie.

Pianista
Dalším tvůrčím týmem, který se může radovat, je štáb francouzsko-britsko-polského Pianisty, který si připsal trojici ocenění - cenu pro nejlepšího režiséra (Roman Polanski), trofej za nejlepší adaptovaný scénář (Ronald Harwood se inspiroval autobiografií Wladyslawa Szpilmana); třetího Oscara pro Pianistu pak získal Adrien Brody za hlavní mužskou roli.

Polanski, který byl již dříve nominován na nejlepší režii filmů Rosemary má děťátko, Čínská čtvrť a Tess a již v roce 1964 byl jeho film Nůž ve vodě nominován na nejlepší cizojazyčný film, soupeřil s ostříleným ale Oscara stále nevlastnícím Martinem Scorsesem (Gangy New Yorku), neméně zkušeným Pedrem Almodóvarem (za Mluv s ní má od včerejška svého druhého Oscara alespoň za původní scénář) a stoupajícími režijními hvězdami Stephenem Daldrym (Billy Eliot, nominován za The Hours) a Robem Marshallem, zkušeným choreografem, který Chicagem režijně debutoval, ale díky ocenění od Directors Guild of America mohl být počítán již před vyhlášením nominací rovnou mezi oscarové favority. Jednalo se tedy o velmi vyrovnané pole soupeřů, které nemělo výrazné favority ani outsidery, ale radovat se mohl pouze jeden. Štěstí a akademici se nakonec přiklonili na stranu Polanského.

Hvezdy_film_Brody
To Adrien Brody byl mezi nominovanou pěticí spíše popelkou. Na rozdíl od svých soků zatím nejenže Oscara dosud nezískal, ale pro tohoto třicetiletého herce byl Pianista dokonce první nominací. Favority oscarového klání měli být především Jack Nicholson (Oscary za Přelet nad kukaččím hnízdem, Cenu za něžnost a Lepší už to nebude, za snímek O Schmidtovi má doma již Zlatý globus) a Daniel Day-Lewis (Oscar za Mou levou nohu; pro Gangy New Yorku získal cenu BAFTA), spolu Michaelem Cainem (Oscary za Hanu a její sestry a Pravidla moštárny; nominován za Tichého Američana, který bude v našich kinech uváděn od 12. června) a Nicolasem Cagem (Oscar za Leaving Las Vegas; nominován za Adaptaci - u nás od 17.července) pak měl být Brody spíše outsiderem. Rodák z New Yorku ale překvapil všechny, a nejspíše včetně sebe sama, a tak Brodyho role židovského pianisty Wladyslawa Szpilmana přiřadila mezi oscarové vítěze. Na muže, kterého jsme dosud viděli v našich kinech pouze v Harrisonových květech a Aféře s náhrdelníkem se můžeme v nejbližší době těšit v jedné z hlavních rolí muzikálové komedie The Singing Detective.

Oscar_Hvezdy
K překvapení naopak nedošlo v rámci kategorie nejlepší ženský herecký výkon v hlavní roli; Oscar pro Nicole Kidmanovou za její výkon ve snímku The Hours (u nás bude tento titul k vidění od 7. srpna) se očekával. Kidmanová se ve filmu objevila v roli Virginie Woolfové, spisovatelky žijící v první polovině 20. století, a za svůj výkon již byla ověnčena cenou BAFTA, Zlatým glóbem a cenou na berlínském filmovém festivalu. Pro Kidmanovou je to první proměnění své druhé oscarové nominace, ostatní nominované - Selma Hayeková Frida), Diane Laneová (Nevěrná), Julianne Mooreová (Far from Heaven) a Renée Zellwegerová (Chicago) si pak na svého prvního Oscara budou muset teprve počkat.

Oscar_Hvezdy
Julianne Mooreová měla krom předchozí kategorie šanci na ocenění též jako nejlepší herečka ve vedlejší roli za The Hours, v rámci oscarového klání se však nedostalo ani na ni, ani na nikoho z trojice Kathy Batesová (O Schmidtovi), Meryl Streepová (letos nominována již potřinácté, tentokrát za Adaptaci) a Queen Latifah (Chicago), ale na kolegyni posledně zmiňované Catherine Zeta-Jonesovou, která si v Chicagu zahrála roli jedné z vražednic. Zeta-Jonesová nebyla v této vyrovnané kategorií příliš velkou favoritkou, pro ni však nakonec nejspíš hrálo muzikálové naladění letošních cen. Naopak John C. Reilly svou nominaci za Chicago v rámci ocenění za vedlejší roli neproměnil a Akademie nakonec dala přednost Chrisi Cooperovi. Tento představitel výrazných vedlejších rolí (otec postavy Wese Bentleyho v Americké kráse, jeden z důstojníků v Patriotovi) se tak díky filmu režiséra Spika Jonzeho Adaptace dočkal hned dvojnásobného uznání: po Zlatém glóbu získal i cenu nejuznávanější a nejslavnější. Pouze v poli poražených pak zůstali i Christopher Walken (Chyť mě, když to dokážeš), Paul Newman (Road to Perdition) a Ed Harris (The Hours).

Oscar_Hvezdy
K vítězství kvality nad komerčním úspěchem a slávou došlo v souboji o nejlepší animovaný dlouhometrážní film, když v souboji favorizovaných zvítězila japonská Cesta do Fantazie nad Dobou ledovou; své postavení třetích vzadu pak potvrdily filmy disneyovky Lilo & Stitch, Planeta pokladů a kandidát DreamWorksu Spirit: Stallion of Cimarron. Vrcholné dílo žánru anime Cesta do Fantazie tak svým oceněním navázalo na Zlatého medvěda, kterého obdrželo na loňském festivalu v Berlíně a cenu za nejlepší film od Japonské filmové akademie a získalo tak i mimo jiné reklamu pro uvedení v českých kinech - česká premiéra filmu Hayaa Miyazakiho o dívce Čihiro, která se ocitla sama ve světě duchů a démonů, se chystá na 3. dubna.

Na SPECIÁL o Oscarech

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.