Amy Smartová

7. 10. 2008 - 16:42 | Téma | red

Amy Smartová zdroj: tisková zpráva

Kráska s komediálním nadáním. Jako jedna z mála mladých hollywoodských hereček upřednostňuje účinkování v komediích. Věrna svému jménu pak spíše než naivní blondýnky ztělesňuje dívky takřka dokonalé, které ke své kráse přidává i inteligenci a důvtip

Amy Smartová Jako jedna z mála mladých hollywoodských hereček upřednostňuje účinkování v komediích. Věrna svému jménu pak spíše než naivní blondýnky ztělesňuje dívky takřka dokonalé, které ke své kráse přidává i inteligenci a důvtip. My si ji můžeme pamatovat z lechtivých veseloher jako Road Trip (2000) nebo Péčko pro začátečníky (2003), patří rovněž k oblíbeným protagonistkám romancí (Miluji tě k sežrání, 2005).

Amy Smartová naplňuje obraz typické kalifornské dívky. Tedy alespoň v rámci představ, které v nás pěstují filmové a televizní snímky všech žánrů – k půvabné, a přitom oduševnělé tváři a rozvernému úsměvu přidává i sportovní postavu. A také ambici prosadit se ve světě showbyznysu. Narodila se 26. března 1976 ve městečku Topanga Canyon a už od třinácti let se pokoušela proniknout do světa modelingu. Blízkost hlavního města filmového průmyslu Los Angeles však naznačovala, že to tuhle mladou ženu potáhne spíš k herectví. K němu poprvé přičichla v roce 1994 díky show televizní stanice MTV Rock The Vote, kde si tak trochu zahrála samu sebe – představila se totiž v úloze supermodelky. A hned vzápětí si zahrála v několika dalších snímcích určených pro malou obrazovku: v dramatu podle skutečných událostí Svůdná nenávist anebo v thrilleru Her Costly Affair (oba 1996). O svém hereckém talentu pak poprvé přesvědčila v krátkém snímku podle Johna Updikea A & P (1996) jako jedna z dívek provokujících mladičkého prodavače.

Amy Smartová Na plátna kin se Amy Smartová prosadila díky dvěma snímkům, které se od sebe snad nemohou lišit víc. Nejprve se objevila v nezávislém životopisu beatnika Neala Cassidyho (Thomas Jane) The Last Time I Committed Suicide (1997), aby se vzápětí mihla jako jedna z mnoha vojaček trikovou sci-fi Hvězdná pěchota (1997). Poté už se ale vydala cestou menších projektů: získala v nich první větší úlohu – rozpustilou Dot, jež svede přítele své neurotické sestry Bell (Clea DuVallová), v komedii How to Make the Cruelest Month (1998). A vzápětí už zahájila dlouhou sérii rolí po boku mladých, talentovaných a v neposlední řadě pohledných herců. Obvykle se jednalo o komedie určené pro teenagerské publikum a Smartová se v nich s železnou pravidelností představovala jako Ta pravá pro ústředního hrdinu. Prvním z nich byla fotbalová komedie Varsity Blues (1999) s Jamesem Van Der Beekem a Paulem Walkerem. A následně se objevila v komediálním retru ze sedmdesátých let Ten náš zapadákov (1999) jako partnerka rebelantského teenagera Tima (Shawn Hatosy).

Ke slávě se Amy Smartová vyšplhala díky sérii bujarých komedií. Ve dvou z nejvýraznějších se objevila jako partnerka mladého komika Breckina Meyera. S překvapivým ohlasem se setkala vysokoškolská veselohra Road Trip (2000), o něco hůře už se vedlo crazy komedii Milionový závod (2001). S výrazně menším ohlasem se setkala její úloha amatérské pornohvězdičky Naomi v teenagerské řachandě Péčko pro začátečníky (2003), ale taky romance Miluji tě k sežrání (2005), v níž hrdinka obnovuje vztah s dávno ztraceným kamarádem, dnes potenciálním milým (Ryan Reynolds). V obdobném duchu se nesou i její úlohy v komediích Větší než nebe (2005) nebo The Best Man (2006). A přitom Amy Smartová má i smysl pro sebeironii, škoda jen, že jí ve svých úlohách nedává prostor častěji. Vzácnou výjimkou může být účinkování v detektivce Starsky & Hutch (2004) – hraje tu přihlouplou roztleskávačku Holly, odhodlaně zdůrazňující všechny stereotypy spojené s blonďatými krasavicemi.

Amy Smartová ve filmu Větší než nebe Paralelně se sérií „nezávadných“ komedií vede Amy Smartová ještě jednu, o poznání zajímavější hereckou kariéru. I tuto linii tvoří snímky určené spíše mladšímu publiku, a přesto se jedná tituly, které se vymykají, zpracováním, příběhem nebo třeba humorem. Vše nastartovalo road movie v duchu magického realismu Interstate 60 (2001) a příběh mladíka Neala (James Marsden), který se na své dálniční projížďce setkává s řadou podivných individuí. Nechybí mezi nimi ani dokonalá blondýnka Lynn Lindenová, která Nealovi připraví jednu z těch příjemnějších životních zkoušek. Osudový dotek (2004) s Ashtonem Kutcherem zase nabídl zajímavý pohled na téma časových paradoxů. Smartová se díky tomu objevuje hned v několika podobách – coby přisprostlá prostitutka, skvělá studentka i znuděná servírka. A akční jízda jménem Zastav a zemřeš (2006) zaujme publikum hlavně přímočarostí, s níž míří od úvodních titulků k závěrečným. Spíš jen epizodně se objevuje v hororu Zrcadla (2008), hraje zde sestru hlavního hrdiny (Kieffer Sutherland), pronásledovaného krvavými přízraky.

V osobním životě se Amy Smartová cítí být velkou ochránkyní životního prostředí. Je jednou z představitelek ekologické organizace Heal the Bay, která usiluje o vyčištění oceánů. A jak že by naložila s výhrou v loterii? Darovala by ji na charitu.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.