Amanda Peetová

11. 7. 2008 - 17:21 | Téma | red

Amanda Peetová zdroj: tisková zpráva

Je vyhledávanou představitelkou vedlejších rolí v komediích či v thrillerech. Americká herečka se prosadila především komedií Můj soused zabiják, jejíž pokračování Můj soused zabiják 2 právě vstupuje do našich kin

Amanda Peetová Americká herečka se prosadila především komedií Můj soused zabiják, jejíž pokračování Můj soused zabiják 2 právě vstupuje do našich kin. V poslední době se stala vyhledávanou hollywoodskou představitelkou vedlejších rolí, převážně v komediích a thrillerech.

Amanda Peetová se narodila 11. ledna 1972 v New Yorku. Na hereckou dráhu to u Amandy zpočátku příliš nevypadalo. Ještě na Columbia University studovala Peetová herectví pouze jako vedlejší obor, ale poté, co ji její profesorka doporučila k slavné učitelce herectví Utě Hagenové, začala Peetová o herecké kariéře uvažovat. Po čtyři léta, kdy u Hagenové studovala, se také objevovala v mimobroadwayském představení Awake and Sing, přesto si však musela na živobytí vydělávat jako servírka. Svůj profesionální debut si Peetová odbyla v roce 1995 v detektivním seriálu Právo a pořádek. Během následujících dvou let získala Peetová v televizi ještě role v sitcomech The Single Guy, Všichni starostovi muži a Seinfeld a především jednu z výrazných úloh v dramatickém seriálu o obyvatelích Manhattanu Central Park West. Její doménou se však v následujících letech staly nezávislé snímky, v nichž často představovala typ emancipovaných mladých žen.

Amanda Peetová: Lepší pozdě než později Prvním celovečerním filmem Amandy Peetové se stala akční sci-fi Animal Room (1995), jež zůstala téměř nepovšimnuta. Již v roce následujícím ale získala menší role v romantických komediích Ona, jedině ona a Báječný den (v tom druhém hráli George Clooney a Michelle Pfeifferová). Brzy si Amandy všimli tvůrci stojící mimo Hollywood a začali jí nabízet stále výraznější úlohy ve svých projektech. Peetová hrála v dramatu z dělnického prostředí Grind (1997) s Billym Crudupem či ve snímku o mladé herečce Touch Me (1997), v němž jí byla poprvé svěřena role hlavní. Řadu ocenění z festivalů pro tvůrce nezávislých snímků obdrželo krimidrama Southie (1998). K výraznějším filmům s hereckou účastí Peetové patří též mozaika z Los Angeles Podoby lásky (1998). Obyčejné hrdiny tohoto dramatu ztvárnili například i Sean Connery, Angelina Jolieová či Dennis Quaid. Jednu z titulních úloh hrála Peetová v hořké komedii Two Ninas (1999). Ve dvou snímcích z roku 1999 – romanci Neodolatelná a dramatu Body Shots - účinkovala Peetová po boku Seana Patricka Flaneryho. Velmi zaujala též v hlavní roli v nezávislé komedii Chytrá holka (2000) o podivném milostném čtyřúhelníku. Jistou změnu v její filmografii přinesl snímek Nebezpečný kód (2000) – oddechový thriller o hackerech, který neměl sebemenší umělecké ambice a šel přímo na videotrh.

Amanda Peetová: Chytrá holka Průlomovým titulem Amandy Peetové se nakonec nestal celovečerní film, nýbrž televizní seriál, konkrétně sitcom Jack a Jill (1999-2001), který je svým námětem velmi podobný populárním Přátelům. Výkony v roli Jack Barrettové se Peetová v Hollywoodu etablovala do komediálních rolí. Nejprve ale získala vedlejší roli v melodramatu s Bette Midlerovou či Johnem Cleesem Život hvězdy (2000). Jednalo se o životopis spisovatelky Jacqueline Susannové, autorky Údolí panenek. Velkým triumfem Peetové se stala komedie Můj soused zabiják (2000) s Brucem Willisem a Matthewem Perrym v hlavních rolích. Peetová obě hvězdy totiž místy dokonce přehrávala a na malém prostoru, který jí byl svěřen, dokázala zaujmout publikum. Také výkon Peetové coby dominantní psycholožky v obhroublé komedii Pekelná ženská (2001) patří k těm dobře zapamatovatelným. Brzy přišly nabídky i na vedlejší úlohy ve vážnějších snímcích: Amanda se objevila v soudním dramatu Těžký zločin (2002) s Ashley Juddovou a Morganem Freemanem či v thrilleru Ironie osudu (2002) se Samuelem L. Jacksonem a Benem Affleckem.

Amanda Peetová Patrně nejlepším snímkem z těch, v nichž Peetová dosud hrála, je smutná komedie o neradostním dospívání Igby (2003) s Kieranem Culkinem v titulní roli. Naopak průměrný thriller Jamese Mangolda Identita (2003) patřil k filmům o poznání konvenčnějším, sklidil však až nečekaný úspěch. V této vyvražďovačce po vzoru románu Agathy Christie Deset malých černoušků se Peetová sešla například s Johnem Cusackem a Alfredem Molinou. V komerčně veleúspěšné komedii Lepší pozdě nežli později se objevila Peetová především díky svým půvabům, herecky mnohem vděčnější role v tomto snímku dostali nejen představitelé ústředních postav Jack Nicholson a Diane Keatonová, ale i Frances McDormandová. Scenáristé snímku Můj soused zabiják 2, pokračování velkého hitu z roku 2000, pak mysleli také na Peetovou a znovu jí svěřili roli po boku Bruce Willise. Pro Hollywood je však Amanda Peetová hlavně hvězdou romancí, objevila se jak v netradiční variaci od režiséra Woodyho Allena Melinda a Melinda (2004), tak v klasicky pojaté Něco jako láska (2005). Představila se však také v ambiciózním "ropném" dramatu Syriana (2005). Po čase se do našich kin vrací, překvapivě v jedné z hlavních rolí spikleneckého thrilleru Akta X: Chci uvěřit (2008).

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.