Alicia Silverstoneová

29. 8. 2008 - 11:40 | Téma | red

Alicia Silverstoneová zdroj: tisková zpráva

Jako teenagerka patřila k největším objevům Hollywoodu a několik filmových hitů pro náctileté jakými byly romance Bezmocná (1995) nebo krimikomedie Vyděrači (1997) ji otevíralo dveře k slibné budoucnosti

Jako teenagerka patřila k největším objevům Hollywoodu a několik filmových hitů pro náctileté jakými byly romance Bezmocná (1995) nebo krimikomedie Vyděrači (1997) ji otevíralo dveře k slibné budoucnosti. Dnes, ve svých třiceti, ale Silverstoneová stále ještě neopustila hereckou pózu zhýčkané blondýnky a okruh horkých kandidátek hvězdné slávy už takřka opustila.

Alicia Silverstoneová Alicia Silverstoneová se narodila 4. října 1976 v San Francisku jako nejmladší ze tří dětí obchodníka s nemovitostmi Montyho Silverstonea a jeho ženy Didi Radfordové, bývalé letušky. Sama Alicia si už odmala mohla oddávat obdobnému přepychu, jakému se později těšily mnohé z jejích hrdinek, ambiciózní rodiče jí však nedovolili lenivět. Jejich dcerka byla předurčena k herecké kariéře. Od šesti let se malá princeznička Alicia objevuje v televizních reklamách, první roličku na obrazovce získává „až“ o deset let později v rodinném seriálu The Wonder Years. O zviditelnění Alicie Silverstoneové se postaralo médium sice filmové, avšak poněkud netradiční: hudební videoklip. Na přelomu let 1993-94 se totiž představila ne v jednom, ale hned ve třech klipech skupiny Aerosmith (jmenovitě Crazy, Amazing a Cryin') – a všechny se zařadily mezi trvalky ve vysílání hudebních stanic. Jedná se ostatně o celkem zdařilé kousky: například Crazy je minipříběhem dvou rozjařených dívek (tu druhou si zahrála Liv Tylerová) a diváci MTV si ho zvolili za nejpopulárnější videoklip všech dob. A když k tomu přiřadíme i její filmový debut Osudný omyl (1993), v němž zazářila jako čtrnáctiletá intrikánka, ničící život populárnímu novináři (Cary Elwes), nebylo už žádných pochybností – teenageři měli nový idol, kolem kterého se slétali producenti ze všech koutů Hollywoodu.

Alicia Silverstoneová Popularity Alicie Silverstoneové, čerstvé držitelky dvou cen MTV za thriller Osudný omyl (nejlepší padouch a nejlepší průlomový výkon), bylo potřeba rychle využít. Začínající herečka proto jde z filmu do filmu – vyzkoušela si dcerku vzornou (melodrama o herečce-alkoholičce Torch Song, 1993) i nezdárnou (drama o Američanech ve Francii padesátých let Le Nouveau monde, 1995, a úloha zhýčkané Trudy; znuděná Regina ve sci-fi thrilleru Skrýš, 1995). A dlužno dodat, že jsme ji později mohli vídat spíš ve druhé ze zmíněných hereckých podob. Výjimku z tohoto vzorce činí snad thriller Cool and the Crazy (1994), kde Silverstoneová ztělesnila novomanželku, řešící nespokojenost mileneckým vztahem s drsňákem Joeym. A jako v jednom z mála případů své kariéry zde předvádí náznak skutečného psychologického herectví, když ukazuje trápení hrdinky z nepovedeného manželství i obavy z prozrazení poměru. A dívku-oběť si vzápětí zopakovala ještě v psychotrilleru The Babysitter (1995). Představuje tu středoškolačku Jennifer, jež se během jedné dlouhé noci stává objektem touhy hned několika mužských protějšků: od dvou dětských svěřenců a jejich otce až po bývalého přítele.

Alicia Silverstoneová ve filmu Bezmocná Publikum si ale Alicii Silverstoneovou zapamatovalo zcela odlišně – jako usměvavou a sebevědomou blondýnku. Mladá herečka za to vděčí romantické komedii Bezmocná (1995), moderní to variaci na román Jane Austenové Emma. A nutno dodat, že jako byla Silverstoneová vskutku okouzlující a přesvědčivá: jako výborně situované a tak trochu namyšlené středoškolačce Cher Horowitzové, přesvědčené o svém půvabu, vkusu, ale i životní moudrosti, jí to opravdu slušelo. Z filmu se stal jeden z nečekaných hitů sezony a vděčil za to právě své protagonistce. Před Silverstoneovou najednou ležela lukrativní smlouva na deset milionů dolarů za dva následující snímky a svět jí klečel u nohou. Už tehdy však muselo být zřejmé, že se tato plavá herečka o prestižní filmové ceny nikdy ucházet nebude a že jí dříve či později hrozí zabřednutí do hereckých stereotypů.

Alicia Silverstoneová ve filmu Scooby Doo 2: Nespoutané příšery Krimi Skutečný zločin (1996) se Silverstoneovou jakožto amatérskou detektivkou pouze těžilo z hereččiny tehdejší popularity. A černá komedie Vyděrači (1997) ji ještě jednou (a celkem úspěšně) využila v úloze rozmazlené primadony. Její další dívenka z lepších kruhů by si ráda přivydělala fingováním vlastního únosu. Konfrontace s výraznějšími osobnostmi, prověřeným Christopherem Walkenem a zde začínajícím Beniciem Del Torem, odhalila mnohé z hereckého neumění Silverstoneové. Největší průšvih ale měl teprve přijít. Jmenoval se Batman a Robin (1997) a takřka vše v něm bylo špatně: potřeštěná podívaná s rozplizlým scénářem a zmateně pobíhajícími hrdiny si nezískala snad ani jediného fandu. A sama Silverstoneová je v ní coby Barbara Wilsonová alias Batgirl jaksi navíc. Akční hrdinka z této mladé herečky zkrátka nebude nikdy.

Alicia Silverstoneová ve filmu Beauty Shop Náhlý pád Alicie Silverstonoevé z vrcholků popularity se ještě podařilo zpomalit zásluhou dvou úspěšných romancí. Náznak zpovykanosti s úspěchem uplatnila také jako novodobá Eva v komedii Dožeň co se dá! (1999). Výrazně ji podpořil i herecký partner Brendan Fraser v úloze naivňoučkého Adama, který strávil dětství v protiatomovém krytu a na zemský povrch vystupuje po dlouhých pětatřiceti letech. Vzápětí se Silverstoneová stala překvapivou volbou pro roli éterické francouzské princezny v muzikálu na shakespearovské motivy Marná lásky snaha (2000) – zde se ale už naplno projevují její nedostatky v hereckém umění i charismatu. Takovým zklamáním, aby se poté na několik let takřka vytratila ze showbyznysu, ale její výkon rozhodně nebyl. Ať už byl důvod jejího zmizení jakýkoli, mohli jsme ji od té doby spatřit pouze v několika podprůměrných komediích (Global Heresy, 2002, nabízející úlohu rozjívené rockerky Natalie; Bláznivej sejf, 2003, a její cynická lupička Sheila; Beauty Shop, 2005, a úloha kadeřnice Lynn) a jedné nepříliš vydařené televizní sérii. Jednalo se o komediální romanci Miss Match (2003) a Silverstoneová se v ní objevila v ústřední roli rozvodové úřednice a zároveň dohazovačky Kate Foxové. Dvojnásobný návrat ke snímkům pro teenagerské (a mladší) publikum ale naznačuje, že by se Silverstoneové mohlo blýskat na lepší časy. Duchařská komedie Scooby Doo 2: Nespoutané příšery (2004), špiónská parodie Stormbreaker (2006) i satira Tropická bouře (2008) zatím nabídly pouze menší úložky. Příště to už třeba bude role hlavní…

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.