Aeon Flux (Æon Flux)

23. 2. 2009 - 16:14 | Téma | red

Aeon Flux (Æon Flux) zdroj: tisková zpráva

Začátkem 25. století to na Zemi bude právě 400 let od obrovské katastrofy. Celovečerní adaptace původně animovaných skečů z produkce MTV od Karyn Kusamaové se může pochlubit Charlize Theronovou v hlavní roli a nepochybně promyšlenými designy a skvěle vybranými lokacemi

Celovečerní adaptace původně animovaných skečů z produkce MTV od Karyn Kusamaové se může pochlubit Charlize Theronovou v hlavní roli a nepochybně promyšlenými designy a skvěle vybranými lokacemi. Jinak je ale Aeon Flux (Æon Flux) jenom dalším patníkem podél cesty superhrdinských adaptací. Maličkým patníkem… žádným milníkem.

Aeon Flux Začátkem 25. století to na Zemi bude právě 400 let od obrovské katastrofy. Smrtící virus tehdy vyhubil téměř veškerou lidskou populaci. Šťastní přeživší se opevnili ve městě jménem Bregna. Vybudovali z něj sklem a betonem zářící megapoli, která se jako perla leskne uprostřed pusté divočiny. Bregně vládne Trevor Goodchild (Marton Csokas). Spolu se svým bratrem Orenem (Jonny Lee Miller) a přičleněným vládním sborem ovládá Goodchild Bregně pevnou rukou, neboť společnost je protkána policií, špióny a kamerami. Nevinní záhadně mizí. Lidem se zdají sny, které jako kdyby odkazovaly k nějakým tajemným dávným událostem, ale vysvětlit je nikdo nedokáže. Hejno nočních můr dráždí také černovlasou dívku Aeon Flux (Charlize Theron) v sofistikovaném tmavém dresu. Aeon patří k Monikánům, podzemní sektě, jejímž cílem je svržení Goodchildova policejního státu. Hned zkraje snímku zabijí Goodchildovi lidé Aeoninu režimu poslušnou sestru Unu (Amelia Aeon Flux Warner) a rozhněvaná hrdinka se pateticky přesvědčuje, že „Teď už nemám život, teď mám jen úkol“ - zabít Goodchilda. Aeon řeší své mise nejen perfektní střelbou, ale i plížením a tanečně atletickými manévry. S odstraněním Goodchilda Aeon pomáhá kamarádka Sithandra (Sophie Okonedo) s chápavýma rukama místo nohou. V podařené sekvenci se ženy parkourovým stylem propletou slalomem biotechnologických nebezpečí, která na ně číhají v úpravné zahradě před diktátorovým sídlem, až má Aeon Goodchilda konečně na mušce. Tehdy se jí ovšem v hlavě vyrojí rozličné mlhavé vzpomínky a Aeon opustí původní plán. Goodchild se navíc tváří, že jí zná. Místo aby Goodchilda zabila, tak se s ním Aeon pomiluje. Dvojice spolu dvojice zůstane i ráno a brzy se musí bránit. Jdou po nich nejen naštvaní Monikáni vedení okápěnou Frances McDormandovou, ale i Trevorův bratr Oren, který stihl provést puč a chce Bregnu ovládnout.

Aeon Flux Celovečerní Aeon Flux je naprostým opakem 15 let starých animáků. Mlčenlivá hrdinka s komiksově vyzývavým tělem heroiny se po obrazovce pohybovala ve sporém latexu, akce byla morbidně humorná a příběhy nezřídka končily překvapivě. Aeon Flux určité seriálové drobnosti obsahuje – Aeon chytne mouchu oční řasou, od spojence dostává tajnou informaci ve vášnivém polibku a podobně. Zatímco ale komiks těžil z hravosti scénáristé Phil Hay a Matt Manfredi napsali Aeon Flux bez špetky humoru a nadhledu. Všechny extrémy jsou sraženy tak, aby na to mohly ne dvanáctileté, ale osmileté děti. Veškeré hrdinčino erotično je redukováno do pozic z reklamy na zmrzlinu. Násilí a dietní krve zbylo o něco více. Nejšokantnějším záběrem druhdy drzé série však je Aeon odkusující náušnici své soupeřky. V době, kdy komiksové adaptace zdravě ožily pod drsnějšími Batman začíná (Batman Begins) a Sin City, a kdy naopak po zásluze propadla tradiční Elektra, se Kusama rozhodla Aeon Flux vyprávět až neuvěřitelně konzervativně, což je po jejím minulém snímku, ženském boxerském dramatu Girl Fight smutné zjištění.

Aeon Flux Charlize Theron je oproti komiksové Aeon subtilnější, ale neméně přitažlivá. Do stylově čistých kulis se hodí výborně. Na tváři jí nicméně vidíme, že svým řádkům nevěří. Specialitou Aeon Flux jsou kuriózně okostýmovaní Frances McDormand a Pete Postlethwaite v rolích šedých eminencí Monikánů, respektive Goodchildova systému. Vizuální efekty nepřekvapí, kameraman Stuart Dryburgh ovšem Aeon Flux pojal jako vzrušující obrazový mix mezi moderními technologiemi a ušlechtilým sedmdesátkovým retrem. Bílá elektrická světla a seversky jednoduché struktury jsou nakonec asi největším přínosem snímku, který bojovou love story ze studené budoucnosti nedokáže vyprávět jinak, než zase vystydle.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.