8 Mile - soundtrack

25. 1. 2008 - 16:20 | Téma | red

8 Mile - soundtrack Placeholder | zdroj: tisková zpráva

8_Mile

Jak asi může vypadat písničkový soundtrack k filmu, v němž hlavní roli hraje slavný rapper Eminem, k filmu, který je z velké části jeho autobiografií a jenž se celý odehrává v průmyslovém Detroitu, konkrétně v černošském slamu, kterému vládne rap a hip hop? Jen stěží tu najdeme kompilaci, v níž by se objevovaly romantické slaďáky nebo metalové nářezovky. 8 Mile je čistokrevné rapové album, na jehož tvorbě se z velké části podílela sama hvězda snímku – kontroverzní, nesmírně úspěšný a nadaný rapper Eminem. Najdeme zde ale i díla dalších tvůrců hip hopové scény jako jsou 50 Cent, Obie Trice, Xzibit nebo Macy Gray.

Ústřední písní soundtracku, potažmo celého filmu je Eminemova výborná hitovka Lose Yourself, která právě brázdí rádiové stanice a je den co den na programu hudební televizní stanice MTV (a nejen jí). Právě za Lose Yourself si Eminem vysloužil nominaci na Oscara za nejlepší filmovou píseň. Stejně úderné a vydařené jsou i další Eminemovy skladby, ať už 8 Mile nebo Love Me, na které s ním spolupracovali jeho oblíbení 50 Cent a Obie Trice. Celé album završuje melodická skladba Rabbit Run. Byť je většina ostatních rapových písní velice povedená, je možná trochu škoda, že Eminem neudělal celé album sám - jako své další „řadové“. Ne, že by 8 Mile byl nevyvážený soundtrack, přeci jen se na něm podíleli ti nejlepší interpreti hip hopové scény, ovšem ne všechny skladby jsou tak nezapomenutelné jako právě Eminemova hitovka Lose Yourself. Některé písně jsou nevýrazné a shazují tak výsledný dojem z jinak zajímavého alba.

8_Mile

Je velmi příjemné, že 8 Mile není jen dalším soundtrackem s kompilací různých písní, které už byly vydány na původním albu toho kterého interpreta. 8 Mile je naprosto originální věcička, všichni zúčastnění skládali své songy přímo pro film/ soundtrack, což rozhodně není v posledních letech příliš časté a jedná se v tomto ohledu o velmi osvěžující změnu. Kromě drsných rapových písní tu najdeme i nějaké to odlehčení v podobě „dámských“ písní – Macy Gray se nám představí se „sladkou“ skladbou Time of Your Life a její kolegyně Taryn Manning spolu s Boomkat v popové písni Wasting My Time. Zatímco Macy Gray působí jako milé zpestření, popová Taryn Manning je poměrně mdlá a nudná.

Soundtrack 8 Mile je podobně jako samotný film určen fanouškům rapu. Jen ztěží si album užije bytostný odpůrce tohoto stylu. Pro fandy rapu a hip hopu bude 8 Mile celkem pěkným hudebním dárečkem, který sice není ničím zásadní, ale určitě potěší. I když vám řada skladeb zřejmě v paměti neutkví, stále tu zůstává velké množství úderných písní od rapperů, kteří patří ke špičce ve svém „oboru“.

Soundtrack 8 Mile se setkal s vřelým přijetím a stal se co se týče prodejnosti velmi úspěšným, což vedlo k vydání dalšího alba – 8 Mile: More Music From. Na něm už ovšem nenajdeme žádnou píseň od Eminema. Toto album je složeno z velkých rapových pecek devadesátých let, které zazněly ve filmu, ale jsou již „postaršího“ data.

Original Soundtrack – 8 Mile

Seznam skladeb:

1. Lose Yourself – Eminem
2. Love Me – Eminem, Obie Trice, 50 Cent
3. 8 Mile – Eminem
4. Adrenaline Rush – Obie Trice
5. Places to Go – 50 Cent
6. Rap Game – D12
7. 8 Miles and Runnin´- Jay-Z, Freeway
8. Spit Shine – Xzibit
9. Time of My Life – Macy Gray
10. U Wanna Be Me – Nas
11. Wanksta – 50 Cent
12. Wasting My Time – Boomkat, Taryn Manning
13. R.A.K.I.M. – Rakim
14. That´s My Nigga Fo´Real – Young Zee
15. Battle – Gangstarr
16. Rabbit Run – Eminem

Na SPECIÁL 8 Mile

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.