5x2

29. 1. 2008 - 13:23 | Téma | red

5x2 zdroj: tisková zpráva

FFF 2004 Režie: François Ozon Hrají: Valéria Bruni-Tedeschi, Stéphane Freiss, Géraldine Pailhas, Françoise Fabian Premiéra ve Francii: 1

Režie: François Ozon
Hrají: Valéria Bruni-Tedeschi, Stéphane Freiss, Géraldine Pailhas, Françoise Fabian
Premiéra ve Francii: 1. 9. 2004; premiéra v ČR: 13. 1. 2005
Délka: 90 min.
Producent: Marc Missonnier, Olivier Delbosc; výroba: Fidélité Productions
Distributor ve Francii: Mars Distribution
Distributor v ČR: Hollywood Classic Ent. www.hce.cz
www.francois-ozon.com

Synopse:
Jak se dá žít ve dvou?
5x2: 5 momentů ze života jednoho páru dnešní doby.

„(...) jeden z nejpodařenějších filmů podzimní sezóny, a také jeden z nejpřevratnějších.“ – Alain Grasset, Le Parisien

François Ozon
Režisér filmu 5x2

François Ozon vystudoval filmovou vědu a poté roku 1993 absolvoval režii na pařížské filmové škole FEMIS. Vzbudil pozornost svými filmy, v nichž zachycuje vypjaté sexuální vztahy. Natočil řadu krátkometrážních filmů, které nezůstaly bez povšimnutí a získaly mnohá ocenění na festivalech. V roce 1997 natočil středometrážní film Regarde la mer a o rok později François Ozon debutoval celovečerním filmem Sitcom. V pořadí třetí film Kapky deště na rozpálených kamenech je adaptací stejnojmenné hry slavného německého dramatika Rainera Wernera Fassbindera s Bernardem Bernard Giraudeauem a Annou Thomson v hlavních rolích. V roce 2000 byl film uveden v hlavní soutěži MFF v Berlíně, kde obdržel Zlatého medvěda za nejlepší film. V roce 2002 byl jeho film Pod pískem nominován na Césara v kategoriích nejlepší film a nejlepší režie. S filmem 8 žen se dočkal prestižní distribuce a obrovského úspěchu jak v řadách publika i umělecké kritiky.

Výběr z filmografie:
1995 Scènes de lit
1997 Regarde la mer
1998 X2002
1998 Sitcom
1998 Les Amants criminels
1999 Kapky deště na rozpálených kamenech (Gouttes d’eaux sur pierres brûlantes)
2000 Pod pískem (Sous le sable)
2001 8 žen (8 femmes)
2002 Bazén (Swimming pool)
2003 5x2
2004 Le Temps qui reste

Valéria Bruni-Tedeschi
Režisérka, herečka a scenáristka
Narozena 16. listopadu 1964 v Turíně v Itálii

Valéria Bruni-Tedeschi pochází z bohaté turínské rodiny, která opustila Itálii v jejích devíti letech a přestěhovala se do Francie. V Paříži Valéria začala studovat herectví. Patrice Chéreau, jeden z jejích profesorů, jí nabídl první roli ve filmu Hôtel de France. S tímto režisérem se opět setkala při natáčení filmů Královna Margot a Kdo mě má rád, pojede vlakem. Roku 1993 na sebe upozornila v celovečerním snímku Normální lidé nejsou nijak výjimeční, za svůj výkon získala Césara pro ženský herecký objev. Poté se věnovala natáčení s mnoha filmaři mladé generace, jako jsou například Pascal Bonitzer, Noémie Lvovsky nebo Vincent Perez (Kůže anděla), v jejichž filmech ztvárnila především nevyrovnané, trýzněné postavy s jemným charakterem. Občas změní pole působnosti, jako tomu bylo ve filmu Clauda Chabrola V zajetí lži, kde zosobnila policejní úřednici. Natočila také italské film, (především v režii Bellochia nebo Mimma Caloprestiho), kterými tak rozšířila svou hereckou kariéru.V roce 2003 začala psát a režírovat svůj první velmi autobiografický film Snáz projde velbloud..., a za režijní debut získala cenu Louise Delluca. Ale neopustila svou hereckou kariéru a přijala roli hlavní postavy v novém filmu Françoise Ozona 5x2.

Výběr z filmografie:
1993 Normální lidé nejsou nijak výjimeční (Les Gens normaux n’ont rien d’exceptionnel)
1994 Oublie-moi
1996 Nénette et Boni
1998 V zajetí lži (Au coeur du mensonge)
1998 Kdo mě má rád pojede vlakem (Ceux qui m’aiment prendront le train)
1999 Nic na práci (Rien à faire)
2001 Kůže anděla (Peau d’Ange)
2001 Mléko lidské něhy (Le Lait de la tendresse humaine)
2002 Snáz projde velbloud... (Il est plus facile pour un chameau…)
2002 Kdybych byl bohatý (Ah ! si j’étais riche)
2003 La Felicita, le bonheur ne coûte rien
2003 5x2

Stéphane Freiss
Herec
Narozen roku 1960

Stéphane Freiss začal hereckou kariéru v divadle a v televizi. K filmu se dostal rolí ve snímku Premiers désirs, ve kterém hraje po boku Emmanuelle Béart. V polovině 80. let se proslavil díky dvěma filmům Bez střechy i bez zákona a Complexe du Kangourou. V roce 1988 získal Césara pro mužský herecký objev za roli ve filmu Šuani!, ve kterém hrají Philippe Noiret a Sophie Marceau. Stéphane Freiss natočil mnoho historických filmů jako jsou Entre deux mondes nebo Monsieur N. Pro svůj vzhled je režiséry obsazován do rolí po boku krásných hereček jako Béatrice Dalle nebo Maruschka Detmers. V současné době ztvárnil hlavní roli v novém filmu Françoise Ozona 5x2 po boku půvabné Valérie Bruni-Tedeschi.

Výběr z filmografie:
1983 Premiers désirs
1985 Bez střechy i bez zákona (Sans toit ni loi)
1986 Le Complexe du Kangourou
1987 Šuani! (Chouans !)
1990 Les Mille et une nuits
1997 Ca reste entre nous
1999 Entre deux mondes
2002 Monsieur N.
2003 5x2
2004 Le Grand rôle

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Armáda mrtvých: Bautistovi stojí v cestě ke 200 milionům dolarů horda zombíků

Armáda mrtvých: Bautistovi stojí v cestě ke 200 milionům dolarů horda zombíků

14. 4. 2021 | Trailery | Adam Homola

Las Vegas je plné peněz i zombíků a Dave Bautista se s tím pokusí něco udělat.
Jednu ze záporných postav si v novém Shazam zahraje Lucy Liu

Jednu ze záporných postav si v novém Shazam zahraje Lucy Liu

13. 4. 2021 | Novinky | Adam Homola

Do připravovaného pokračování komiksárny Shazam! se přidává Lucy Liu.
Indiana Jones 5 přidává Phoebe Waller-Bridge

Indiana Jones 5 přidává Phoebe Waller-Bridge

12. 4. 2021 | Novinky | Adam Homola

Po celé řadě odkladů a komplikací se nový Indiana Jones začne natáčet v červenci, tentokrát už snad doopravdy.
Amy Adams trpí v novém thrilleru Žena v okně na agorafobii

Amy Adams trpí v novém thrilleru Žena v okně na agorafobii

9. 4. 2021 | Trailery | Adam Homola

Nový thriller Netflixu Žena v okně s Amy Adams v hlavní roli se blíží a novým trailerem připomíná brzké vydání.