4 věci

15. 1. 2006 - 9:50 | Téma | red

4 věci zdroj: tisková zpráva

To, že se v našich kinech už dávno nevyskytují kdysi tak běžné předfilmy, je věc známá. Je to nepochybně škoda, protože se tím ztratila možnost předvést divákům na velkých plátnech snímky kratších metráží

To, že se v našich kinech už dávno nevyskytují kdysi tak běžné předfilmy, je věc známá. Je to nepochybně škoda, protože se tím ztratila možnost předvést divákům na velkých plátnech snímky kratších metráží. Jinou cestou, jak tyto filmy vrátit do kin, se stávají nejrůzněji orientované festivaly. Jiný způsob zkouší nezávislá produkce Jacket Bros., která čtyři krátko- a středometrážní tituly spojila do celovečerního pásma.

Test je autorskou sedmiminutovou etudou Václava Švankmajera. Ten ji po vzoru svého slavného otce Jana natočil technikou pixilace, tedy spojením hraného projevu s animací. Muže (hraje ho Tomáš Hanák) stihla podezřelá autonehoda hned vedle autoservisu. Vypraví se tam pro pomoc, ale dočká se jiného zacházení, než by čekal. Vzhledem ke skromné délce je Test pouhou anekdotou, vzhledem k faktu, že jde o školní snímek, je cvičením ve formě. Švankmajer se však formální samoúčelnosti dokázal vyhnout. Zároveň předjímá téma „mechaniky života“, na něž později navázal ve Světlonoši, kde se předvedl jako už hotový filmař.

Dokumentární dvacetiminutovka Motocyklení se věnuje mužům na sklonku života, jejichž osudem se staly motorky. Tito dnešní důchodci kdysi pracovali ve strakonické Zbrojovce, kde se slavné české stroje vyráběly. Zároveň se mnohokrát účastnili Šestidenní, nejtěžší terénní motocyklové soutěže. Film je poctou jejich naplněným životům, ale díky zábavné stylizaci a jemnému humoru se vyhýbá patosu. Hlavní zbraň režisérky Markéty Válkové spočívá v kombinaci archivních záběrů se současnými. V nich přítomnost kamery přiznávají zcizující efekty. Například montáž, kde muži ve vyrabované fabrice vzpomínají, co kde kdysi stálo – a střih jejich slova dokládá. Vrchol přijde v závěru, když dědové odloží hole, nasednou na své stroje a za potlesku archivního publika odjíždějí do dáli.

O jen něco kratší snímek Věci je také dokumentem. Marta Hrubá ho vystavěla na kontrastu dvou žen, z nichž jedna zasvětila svůj život vracení vyřazených věcí denní potřeby do koloběhu života, zatímco druhá se přebytečného „harampádí“ nemilosrdně zbavuje. Paní Voldřichová si ze své lásky ke starým předmětům učinila obživu a zasvěceně (s hořkostí) okomentuje obsah odpadkového kontejneru. Krásu nachází v trvání. Netouží vlastnit, jen tvrdí, že věci nejsou mrtvé, dokud se používají. Paní Denská má zas ráda prostor, věcem přisuzuje hodnotu podle jejich subjektivní užitečnosti a těch zbytečných se promptně zbavuje. Režisérka si svůj názor nechává moudře pro sebe. Divák je tak vtipně a nenásilně konfrontován s nenápadným dilematem, pro naši dobu příznačným. Jistě se nad vlastním přístupem k této věci sám zamyslí.

Deník babičky Němcové filmovou kolekci uzavírá. Jan Gogola ml. natočil stylizovaný dokument o soužití malých a velkých dějin, o tom, že historie sestává i z toho, že „…dnes bylo dvacet stupňů a šli jsme na procházku.“ Přesně takové věci si po čtvrt století zapisovala jistá paní Němcová ze Zbraslavi a její záznamy teď aktéři filmu různě inscenují. Nápad je nosný pro několikaminutový experiment, avšak zde je natažen na ubíjející půlhodinovou délku. Stává se tak parafrází na známou cimrmanovskou „meteorologickou“ scénku, z níž se však vytratila absurdita i vtip.

Snad kromě Gogolova Deníku jsou 4 věci svěží podívanou, na jejímž základě lze od tvůrců očekávat zajímavý vývoj děje. Jakkoliv však segmenty k sobě váže jejich „podměrečná“ délka, školní původ i fakt, že každý těží z vlastní svérázné poetiky, jako celek film neodpovídá na otázku, proč zrovna právě tyto čtyři kousky patří dohromady. Téma věcí, protežované názvem i informacemi distributora, je konstrukcí spíše vachrlatou a nesourodě působí i vročení (1999, 1999, 2000 a 2005).

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.