30 dní dlouhá noc

26. 10. 2007 - 12:01 | Téma | red

30 dní dlouhá noc zdroj: tisková zpráva

Filmoví upíři už řádili snad ve všech zemích světa. Za polární kruh se ale ještě nepodívali – to se změnilo až nyní, zásluhou hororu 30 dní dlouhá noc

Filmoví upíři už řádili snad ve všech zemích světa. Za polární kruh se ale ještě nepodívali – to se změnilo až nyní, zásluhou hororu 30 dní dlouhá noc. Bělostný sníh brzy zrudne krví prvních lidských obětí…

Aljašské městečko Barrow se připravuje na noc. Nebude to ale noc obyčejná. Bude to noc polární. A taky noc plná hrůzy. Někde za městem se totiž k útoku chystá upír Marlow (Danny Huston) a jeho tlupa. Není kam spěchat, lov může trvat dlouhých třicet dní… Nic netušící lidé se zatím pod vedením šerifa Ebena Olesona (Josh Hartnett) chystají zazimovat: z několika stovek obyvatel setrvá pouhá čtvrtina, ti ostatní zamíří za světlem. Následovat je chce i požárnice Stella (Melissa Georgeová), Ebenova bývalá žena, která by se svému partnerovi ráda vyhnula. Jenže osud a pilot posledního letadla na jih tomu chtěli jinak. Na hádky ale nebudou mít exmanželé čas. Zničení všech mobilů anebo vybití psů jsou němými důkazy stahujících se mračen. Zarostlý pobuda (Ben Foster), který provokuje v místním baru, přináší proroctví o noční můře, jež má pohltit Barrow.

Není to jen reklamní trik. Minisérie scenáristy Steva Nilese a výtvarníka Bena Templesmithe skutečně v roce 2002 rozproudila stojaté vody hororového comicsu. Mohl za to druhý jmenovaný, jehož expresivní, a přitom dětinská kresba byla něčím zbrusu novým. Naopak Nilesův scénář se pohyboval v rámci příběhových konvencí: upíři přicházejí, zabíjejí a jsou zabíjeni, po třiceti dnech noční můra pro hrstku přeživších obyvatel města Barrow končí. Jenže za rok přijde soumrak znovu. Comicsoví upíři se smrtelně děsili slunečního svitu, naopak kříž nebo česnek proti nim nezmohou zhola nic. Koho připraví o hlavu, ten se stane jejich potravou. Pouhé pokousání ale oběti přináší proměnu ve vampýra. Krvelační tvorové jsou tu pojímáni jako mix zfanatizovaných satanistů a vraždících monster, bažících po krvi.

Snímek 30 dní dlouhá noc je vystavěn na půdorysu monstrfilmů, tedy akčních thrillerů, v nichž si to skupinka obyčejných lidí rozdává s mnohem silnějším nepřítelem, obdařeným vražednými instinkty. Klasickým příkladem je sci-fi Vetřelec, v souvislosti s naším filmem je nutno připomenout „arktický“ horor Věc. Upíři z 30 dnů dlouhé noci se však nezdají být hrozivým nepřítelem pro naše hrdiny – a každý divák potvrdí, že žánr monstrfilmu stojí a padá na působivosti monstra. Marlowa, vůdce krvelačných, představuje Danny Huston jako šedého vlka, který si je vědom své fyzické i taktické převahy a který má za sebou už desítky ofensiv. Dovoluje si proto trousit moudra v duchu hesla „odpor je marný“. Je ale jediným výraznějším upírem z celého příběhu – ostatní se omezují na brutální útočení a šílený škleb.

Zdrojem napětí se stává alespoň neznámý muž v podání Bena Fostera. Do příběhu vnáší vyšinutost polárního poutníka, který do Barrow přišel škodit výměnou za příslib vlastní upírské budoucnosti. Foster, představitel pošahanců a magorů (vzpomeňme si na thrillery Kat a Rukojmí), zde překonává všechny své předchozí výkony a směřuje kamsi na pomezí člověka a zvířete; je o poznání animálnější než všichni upíři z 30 dní dlouhé noci dohromady.

V čele lidských hrdinů stanuli rozvádějící se manželé Eben a Stella Olesonovi (Josh Hartnett a Melissa Georgeová), on mladý, ale charismatický a respektovaný šerif, ona lehce vyjukaná požárnice, která se v Barrow ocitla jen omylem. Oba jsou pouhými zástupci stopadesátihlavého davu, od něhož se dočkáme zoufalých výkřiků, zděšených pohledů i hysterických zkratů. Jen hrstka z nich má naději na přežití…

Režisér David Slade, který zaujal dramatem V pasti, není svou předchozí tvorbou spjat s hororovými klišé a ani tentokrát jich nezneužívá nad míru. Mnohem spíš důvěřuje klišé akčních thrillerů. Film, na rozdíl od comicsu, nabízí veskrze tradiční vizuální pojetí. Z comicsu si tvůrci vypůjčili snad jedině barevné ladění s dominantními tmavomodrou a šedou.

30 dní dlouhá noc snese zařazení mezi hororový nadprůměr. Neodbytný pocit déjà vu je však spjat prakticky s celým průběhem. Mnoho nového po filmařské ani příběhové stránce nenabízí, vše jsme již mohli v zajímavější úpravě spatřit dříve. Režisér Slade natočil řemeslně poctivé dílo, při jehož sledování nepocítí divák výraznějšího znepokojení. Překvapí snad jedině množství vypotřebované krve. Dnes nebude snímku 30 dní dlouhá noc nikdo zásadně spílat, už zítra však tento horor upadne v zapomnění.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.