3-iron

13. 3. 2006 - 15:56 | Téma | red

3-iron zdroj: tisková zpráva

Jihokorejský enfant terrible Kim Ki-duk, který ve své provokující artové tvorbě mísí impresionisticky lyrické obrazy s nevýslovně sadistickými výjevy násilí (Ostrov), často sklízí buď nekritické nadšení, nebo znechucené odsudky

Jihokorejský enfant terrible Kim Ki-duk, který ve své provokující artové tvorbě mísí impresionisticky lyrické obrazy s nevýslovně sadistickými výjevy násilí (Ostrov), často sklízí buď nekritické nadšení, nebo znechucené odsudky. Jeho nový snímek 3-iron, který získal na Berlinale Stříbrného medvěda za režii, ale k takto radikálně protichůdným názorům jistě svádět nebude. Klíčovým aktérem bizarní love story je mladý tulák Tae-suk, který se vloupává do prázdných luxusních bytů, v nichž pak jí a spí až do návratu jejich majitelů. Nic v nich neukradne, naopak vypere jejich prádlo, zalije květiny, případně opraví porouchaný přístroj. Avšak poté, co Tae-suk jednoho dne v jednom ze svých útočišť kuriózním způsobem zabrání tyranskému zbohatlíkovi ve znásilnění křehké manželky, odjede na své motorce i s týranou ženou a začne opuštěné byty navštěvovat s ní. Osamělí mladí lidé se do sebe – bez jediného vyřčeného slova – zamilují. Tae-suk je však posléze neprávem zatčen a obviněn z vraždy, vloupání a z únosu a Sun-hwa se proti své vůli musí vrátit „domů“ k nemilovanému manželovi...

„Zašifrovaný“ název (česky „trojka železo“) odkazuje na svět golfu. Nikoli pouze proto, že Tae-suk golfovou holí ztrestá despotického manžela (odpaluje jí proti mužovi prudké míčky, které jej doslova knokautují), ale má i symbolický význam. 3-iron je nejméně používaný typ golfové hole. Mohla by se sice využívat pro tzv. dlouhé odpaly (na vzdálenost kolem sto padesáti až dvě stě metrů), vyžaduje však značné hráčské zkušenosti. Proto ji většina začátečníků, dam, nebo hráčů s vyšším handicapem nahrazuje snadněji hratelnými dřevy, se kterými lze dosahovat podobných vzdáleností, ale s mnohem menším rizikem případné chyby. Kim Ki-duk v tom vidí metaforickou paralelu: Tae-suk je podobně odstrčený a osamělý, jako golfová hůl zastrčená v drahém koženém vaku, s níž se jen málokdo odváží na travnaté dráze hrát.

Kim Ki-dukův snímek je v krátké době druhým filmem, jehož ústřední protagonisté vstupují do cizích bytů, aniž by z nich něco odcizili. Zatímco v německém tragikomickém dramatu Občanská výchova tyto nekriminální vloupačky dávaly sociálně-morální lekce kapitalistickým zbohatlíkům, ve snímku 3-iron mají symbolický význam. Ony prázdné domy, do kterých Tae-suk vstupuje, lze zřejmě chápat jako stav duše člověka, který – stejně jako Sun-hwa – toužebně očekává někoho, kdo odemkne pomyslný zámek a osvobodí jej od předchozího života.

Režisérovi se podařilo z jednoduchého nápadu vytěžit maximum a svoji hru jako by tentokrát odehrál úder pod par. Komorní málomluvné a minimalistické drama, do něhož posléze prostupují metafyzicky nevysvětlitelné prvky (uvězněný mladík se stane před zrakem svého žalářníka „neviditelným duchem“ a díky tomu může uprchnout a políbit svou lásku, aniž by ho spatřil její manžel), nepostrádá tlumený, uštěpačně pokřivený humor. Nechybí v něm ani Kim Ki-dukem nadměrně využívané násilí, které ale tentokrát probíhá většinou „mimo obraz“. Jako by Kim Ki-duk chtěl odzbrojit své odpůrce, kteří jej – mnohdy oprávněně – kritizují za křečovité a prvoplánovité testování „odolnosti“ publika vůči různým krutostem páchaným na ženách i na zvířatech. Neodpustil si sice několik samoúčelných „naschválů“ a dějových odskoků (například dívka „zastřelená“ v autě golfovým míčkem), ty jsou ale jen předehrou k hypnotickému závěrečnému dějství.

Oba herečtí představitelé – Jae Hee a Lee Seung-yeon – dokáží na nonverbální úrovni vyjádřit svoji vzájemnou náklonnost i každé emotivní pohnutí. K tomu jim napomáhají i orientálně melancholické skladby, která se nesou v duchu repertoáru zpěvačky Natachy Atlas. Nejednoznačné vyznění příběhu, jemuž tentokrát nedominují temní, ale šlechetní fantómové, stvrzuje i „lynchovský“ epilog („Těžko říct, jestli svět, ve kterém žijeme, je sen nebo skutečnost.“). V případě filmů, které mají svoji vlastní vnitřní „logiku“ a zobrazují svět plný náznaků, ale hranici mezi tím, co se odehrává jen v představách postav a co už nikoli, není důležité zkoumat. 3-iron je velmi nezvyklou, harmonickou a místy až pastorálně subtilní meditací o lidském osudu, osamělosti, násilí – a především o magické síle lásky.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.