3:15 zemřeš

8. 8. 2005 - 8:24 | Téma | red

3:15 zemřeš zdroj: tisková zpráva

Poněkud tajemný český název hororu 3:15 zemřeš upomene snad jedině na komedii z padesátých let Florenc 13:30

Poněkud tajemný český název hororu 3:15 zemřeš upomene snad jedině na komedii z padesátých let Florenc 13:30. Originální titul – The Amityville Horror – už napoví více. Připomene knižní bestseller Jaye Ansona i následnou filmovou sérii z let 1979 až 1996, která dnes čítá osm snímků. První z nich se inspiroval událostmi, jež se měly přihodit v roce 1974 v historické rezidenci na novoanglickém Long Islandu. Mladý Ronald DeFeo zde dle vlastního přiznání brutálně povraždil své spící rodiče a čtyři sourozence.

Prapříčinou krvavého neštěstí byly prý tajemné hlasy, které Ronnieho přiměly ke krutému činu. Starobylému a záhadnému sídlu se od té doby vyhýbají všichni místní. Pro manželský pár George a Kathy Lutzových se dům stane naplněním jejich amerického snu. Také mladičtí Kathyini potomci Michael a Chelsea zde brzy najdou domov, jedině dvanáctiletý Bill, který se stále nevyrovnal se smrtí svého otce, se na stěhování tváří kysele. Podivné zvuky linoucí se domem, zohavená torza míhající se v zrcadlech či nová neviditelná kamarádka malé Chelsea však jsou prvními upozorněními, že každý, i ten sebekrásnější, sen se může změnit v noční můru…

Za snímkem stojí produkční tým vedený režisérem Michaelem Bayem (Armageddon, Pearl Harbor), který má již za sebou teenagerskou vyvražďovačku Texaský masakr motorovou pilou (2003), plnou uvřískaných a nemilosrdně likvidovaných sexy blondýn (Film samotný však byl částečně provázán s událostmi, které se odehrály v roce 1973 na texaském venkově.)

Ke skutečnosti odkazuje rovněž hororová novinka 3:15 zemřeš. Ač lze s úspěchem zapochybovat o věrném zobrazení reálií, film rozhodně nepatří mezi typické krváky, jakými byly i původní snímky ze série Amityville Horror. Naopak: odvíjí se v duchu Vymítače ďábla, opírá se totiž o téma démonů probuzených z temné minulosti. S nimi svádí boj křesťanství, jmenovitě zástupce církve. Hlavní zbraní hrdinů však zůstává rodinné sepětí, které jediné může vést k vypořádání se s hrozícím nebezpečím. Snímek se tak aktivně hlásí k renesanci konzervativních hodnot v současné americké společnosti. Nebyl by to však Hollywood, aby nedokázal propagaci těch správných hodnot zaobalit do náležitě zábavného hávu. A to se mu v případě snímku 3:15 zemřeš vede kromobyčejně úspěšně.

Na poli celovečerního filmu debutující režisér Andrew Douglas, který má za sebou kariéru opěvovaného tvůrce reklam, jedinečně buduje atmosféru strachu. Ta v počátku pouze prosvítá pod maloměšťáckou idylou mladého páru, aby postupně zhoustla po útocích démonů. Ti číhají nejen za každým rohem, ale také v hlavách zúčastněných. Douglas a jeho štáb re rozhodli přiblížit se filmařskému stylu a barevnému ladění snímků z let sedmdesátých.

Na přesvědčivém vyznění snímku mají výrazný podíl i herečtí protagonisté. Komik Ryan Reynolds navazuje na své herecké kralování akčnímu hororu Blade: Trinity. Jeho zarostlý a strhaný George je stále více sužován našeptáváním temných hlasů a stává se povolnější k naplňování jejich hrůzných příkazů. Objevem snímku je Melissa Georgeová, která úlohou Kathy Lutzové vysoko převyšuje tuctové hororové krásky a s přehledem se vymaňuje ze škatulky televizní hvězdičky. Přirozené herecké výkony podává rovněž trojice dětských představitelů. Naopak „povinná“ účast moudrého kněze sklouzne v podání hereckého veterána Philipa Bakera Halla (Magnolia, Dogville) až k nechtěné sebeparodii.

Mimořádně vydařenému hororovému snímku s potenciálem stát se jednoho krásného dne žánrovou klasikou sice poněkud uškodil zbrklý, příliš akční závěr. Přesto ale snímek 3:15 zemřeš jednoznačně patří mezi to nejlepší a nejděsivější, co v posledních letech v tomto žánru vzniklo. Svými kvalitami se minimálně vyrovnává americkým remakeům takzvaných j-hororů, jako jsou snímky Kruh či Nenávist, a nechává zapomenout na dlouhou řadu opusů a la Dům hrůzy či 13 duchů.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.