2012

11. 11. 2009 - 22:00 | Téma | red

2012 zdroj: tisková zpráva

Po tisíciletí si každá civilizace vyprávěla mýty o konci světa... Před mnoha staletími nám po sobě Mayové zanechali kalendář, který by měl přesně na den zimního slunovratu v roce 2012 dosáhnout konce svého třináctého cyklu. Po tomto konci již v tomto kalendáři nic není. Znamená to snad konec světa? Jak bude asi vypadat? Co čeká naši civilizaci? Na tuto otázku se nám snaží svým snímkem, nesoucím název 2012 odpovědět slavný režisér, známý především díky svým katastrofickým filmům Den nezávislosti či Válka světů, Rolland Emmerich.

Emmerich se svým novým snímkem snaží co nejvíce odlišit od svých dřívějších velkofilmů. Je v něm celá řada filozofických a politických elementů, které dodávají katastrofickým prvkům hloubku. Scénář, podle kterého byl film natočen a na kterém se Emmerich sám podílel je do této chvíle Emmerichovym nejvelkolepějším projektem. Aby bylo vůbec možné podle scénáře film takových rozměrů vytvořit, musel režisér zkombinovat speciální a vizuální efekty způsobem, jakým to ještě nikdy nikdo neudělal. Cílem toho všeho bylo jediné, divák by neměl být schopen rozlišit, co bylo při natáčení postavené a co je pouhý vizuální efekt.

2012 zdroj: tisková zpráva

Z tohoto důvodu byly vybudovány obrovské kulisy, velká pódia postavená na hydraulických ramenech pomoci niž bylo možné pohybovat celou scénou, celou uměle vytvořenou ulicí umístěnou na tomto hydraulickém monstru. Co nezvládla hydraulika a lidé, o to se postaral tisícičlenný tým grafiků a animátoru, kteří s využitím stovek počítačů zničí Los Angeles nebo vytvoří obří vlnu tsunami, která pohltí vše, co ji stojí v cestě.

Samotný děj filmu se točí kolem několika hlavních postav, které nám zprostředkují lidský náhled na celou katastrofu. John Cusack (Jackson Curtis), neúspěšný spisovatel a řidič limuzíny se v době, kdy se zemské desky začnou posouvat snaží ze všech sil zachránit svoji rodinu a ukazuje, že je kvůli svým dětem a bývalé manželce Kate (Amanda Peet) schopen čehokoliv.
2012 zdroj: tisková zpráva

Státní představitelé si jsou vědomi toho, že není možné celé lidstvo zachránit , ale že mohou být vybráni jedinci, kteří budou schopni po této zkáze založit novou společnost a zachránit tak lidskou rasu. Prezident Thomas Wilson (Danny Glover) se poté, co pochopí rozsah celé katastrofy rozhodne udržet vše v naprostém utajení.

Adrian Helmsley, vládní vědec, jehož postavu ztvárnil herec Chiwetel Ejiofor je odhodlán zachránit tolik lidí, kolik jen bude možné. Je to právě Adrian kdo objeví řadu probíhajících cyklů, které mění zemské jádro, zemskou kůru a celou atmosféru.  Carl Anheuser (Oliver Platt), náčelník generálního štábu, stojí za názorem, že lidé se pro svoje vlastní dobro nesmí dozvědět, co se doopravdy děje. Je zcela oddaný touze zařídit přežití celé společnosti nebo alespoň těch, kteří si to mohou dovolit.

Laura (Thandie Newton), dcera Prezidenta, která vede práce na záchraně nejvýznamějších umělecký děl nemá až do poslení chvíle o důvodu své práce žádné tušení a zjíštěním je šokována.

Asi jedinou postavou, která nemá žádné vztahy s vládou a má tušení o tom, co se děje je rozhlasový moderátor Charlie Frost, kterého si zahrál Woody Harrelson. Charlie má pirátskou rozhlasovou stanici, vysílající z Yellowstonského parku. Žije v obytném přívěsu a  ve svém vysílání oznamuje těm, co jsou ochotni poslouchat, že se blíží konec světa.

2012 zdroj: tisková zpráva

Předpoklady Dnu zkázy vychází především z konce Mayského kalendáře, který si mnoho vědců i obyčejných lidí vykládá jako konec celého světa. Ať už se v prosinci 2012 stane cokoli, režisér Emmerich nám v podobě velkolepé podívané nabízí apokalypsu v biblickém pojetí. Jak to vše asi dopadne?

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.