16 bloků - preview

29. 9. 2008 - 12:55 | Téma | red

16 bloků - preview zdroj: tisková zpráva

16 bloků (16 Blocks) Richarda Donnera je typickou velkoměstskou kriminálkou, která stojí na charakterech, nikoli na eskamotérské akci nebo počítačových efektech

16 bloků (16 Blocks) Richarda Donnera je typickou velkoměstskou kriminálkou, která stojí na charakterech, nikoli na eskamotérské akci nebo počítačových efektech. Svědčí o tom nejen jméno režiséra, ale i Bruce Willis v hlavní roli: tohle je prostě stará škola.

SYNOPSE:
Hlavním hrdinou 16 bloků je prací i životem unavený policajt Jack Mosley (Bruce Willis). Tohle ráno dostane Jack za úkol převézt ukecaného zlodějíčka Eddieho (Mos Def) z vězení do šestnáct bloků vzdálené soudní síně, kde má Edie svědčit u jakéhosi procesu. Zdánlivě bezvýznamná a jednoduchá cesta se však Jackovi brzy změní v peklo. Eddie se totiž chystá svědčit proti Jackovým kolegům od policie a NYPD napře všechny síly, aby se Eddie k soudu živý nedostal. A Jack si musí vybrat, zda bude chránit svědka nebo jestli dá přednost loajalitě ke svým lidem. Vzhledem k tomu, že Jack má na transport sotva dvě hodiny, probíhá 16 bloků takřka v přímém přenosu.

INSPIRACE:
16 bloků by se měla nést v duchu klasických kriminálek o cti a korupci, jaké natáčel například Sidney Lumet (Serpico). V takových filmech se režisér nebojí věnovat čas a prostor vývoji a proměně hlavního charakteru. Svým způsobem může být překvapivé, že velkofilmy kovaný Donner zvolil právě tento žánr. Ale o to lépe.

UPOUTÁVKA:
Na upoutávce k 16 blokům je nejzajímavější způsob, kterým autoři sdělují zápletku: nevyprávějí chronologicky. Vedle dějů překrývají v jednotlivých segmentech zvukovou informaci obrazovým tajemnem (šerosvitná pátračka), nebo schizofrenií (Jackův moment rozhodnutí). Klip dbá na dynamický střih, jehož účinek umocňují rychlé perkuse ve zvuku.

OBSAZENÍ:
Bruce Willis už dávno patří ke stálicím filmového plátna. Je častým představitelem tvrdých chlápků, kteří se tváří, že jim na zádech zrovna přistál blok betonu. Dost možná, že tenhle pohled zvládá Willis ze všech nejlíp. V nedávné době vystřihl milimetrově přesného (co na tom, že rutinního) Hartigana v Rodriguezově Sin City, brzy bude slyšet v animáku Za plotem (Over the Hedge) a napřesrok by se měl už počtvrté vrátit v roli, která ho „udělala“ – jako John McClane ve Smrtonosné pasti 4.0. V 16 blocích se Willis objevuje s knírem, kterým herec v Jackovi tupí své obvykle zabijácké charisma a mohli bychom se tak dočkat jednoho z jeho originálnějších výkonů. Rapper Mos Def, představitel zloděje Eddieho, svůj vzestup naopak teprve zažívá. Zaujal v kontroverzním dramatu The Woodsman z roku 2004. Loni potom brilantně ztvárnil Forda Prefecta v jinak utahaném Stopařově průvodci po galaxii (The Hitchhiker's Guide to the Galaxy). Šéfa policajtů zahrál v 16 blocích David Morse (Životní zkouška (Proof of Life)).

TVŮRCI:
16 bloků vzniká dle scénáře Richarda Wenka, autora dávné horrové komedie Vamp. Režisér Richard Donner je tvůrcem několika milníků cesty zábavního průmyslu: režíroval horror Přichází satan! (The Omen), Supermana, či krimi sérii Smrtonosná zbraň (Lethal Weapon). Posledních deset let ale nenacházel žádnou slušnou inspiraci. Důkazem budiž například tři roky starý kus Timeline - proud času (Timeline). 16 bloků znamená pro Donnera šanci na návrat do špičky pelotonu. Kameramanem 16 bloků je Glen MacPherson (Romeo musí zemřít (Romeo Must Die)), stříhá Steve Mirkovich (Umučení Krista (Passion of the Christ)). Hudbu složil častý hollywoodský skladatel Klaus Badelt.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.