Za díl s prorokem Mohamedem hrozí tvůrcům South Parku smrt

22. 4. 2010 - 10:15 | Téma | red

Za díl s prorokem Mohamedem hrozí tvůrcům South Parku smrt zdroj: tisková zpráva

Tvůrcům televizního seriálu Městečko South Park prý hrozí smrt za epizodu odvysílanou minulý týden, ve které se objevil prorok Mohamed v podobě medvěda. Internetová stránka, jenž výhrůžku zveřejnila již dříve vyjadřovala podporu teroristické síti Al-Káida.

 "Musíme varovat Matta Stonea a Treye Parkera, že to, co dělají, je hloupé a že za odvysílání této epizody pravděpodobně skončí jako Theo Van Gogh," napsali radikálové na internetové stránce. Nizozemského režiséra Van Gogha podřízl v roce 2004 náboženský fanatik kvůli tomu, že natočil dokument o těžkém údělu muslimek.

Podle internetové stránky se nejedná přímo o hrozbu, pouze o "varování před možnými následky". Na stránkách, které jsou nyní dočasně odpojeny, byly podle CNN zveřejněny informace o tom, kde tvůrci seriálu bydlí a kde pracují. Společnost Comedy Central zastupující oba umělce se k tématu odmítla vyjádřit.

V jubilejní dvousté epizodě seriálu, vysílané minulý týden, vystupovala řada známých osobností a náboženských postav, které tvůrci South Parku v minulosti urazili. Vedle Mohameda v medvědím kostýmu se tak objevil například Ježíš sledující pornografii nebo Buddha, jak šňupe kokain.

South Park

Epizoda odvysílaná tuto středu, která na jubilejní díl navazovala, už reagovala i na zveřejněnou hrozbu. Na obrazovkách se tak objevil nápis "cenzurováno", místo Mohamedových slov se ozývalo pípání a ve scéně s medvědím převlekem byl místo muslimského proroka Santa Claus.

Podle agentury Reuters ale nebylo jasné, zda se na změnách podepsala opatrnost po zveřejnění hrozby, nebo si autoři dělají legraci z reakcí na předchozí díl. Parker a Stone jsou známí tím, že jednotlivé díly seriálu dokončují až těsně před vysíláním, takže mohou reagovat na aktuální události.

Kreslený seriál Městečko South Park byl poprvé uveden v roce 1997 a je charakteristický svým vulgárním a politicky nekorektním humorem. Seriál získal prestižní ocenění Emmy a dočkal se i filmového zpracování.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.