Rekordmany letošních oskarových nominací jsou Streepová a Spielberg

29. 1. 2012 - 12:10 | Téma | red

Rekordmany letošních oskarových nominací jsou Streepová a Spielberg zdroj: tisková zpráva

Americká herečka Meryl Streepová v letošním oscarovém klání upevnila pozici rekordmanky mezi herečkami v počtu nominací na Oscara. O prestižní sošku usiluje po sedmnácté, tentokrát za výkon ve snímku Železná lady. Podle agentury AP to uvedla americká Akademie filmových umění a věd, která prestižní ocenění udílí již po čtyřiaosmdesáté.

Rekord v počtu nominací za nejlepší film díky snímku Válečný kůň podle akademie drží jeho producenti Steven Spielberg a Kathleen Kennedyová. Skladatel John Williams, který letos soutěží s hudbou k filmu Válečný kůň a ke snímku Tintinova dobrodružství, je s dosud 47 nominacemi druhým nejčastěji nominovaným po Waltu Disneyovi, jehož jméno mezi nominovanými zaznělo 59krát.

Hned další příčku v tomto žebříčku po Williamsovi drží Woody Allen, který s romantickou komedií Půlnoc v Paříži soutěžící v kategoriích nejlepší scénář a režie dosáhl počtu 23 nominací. Podivínský režisér na slavnostní ceremoniál přišel zatím jen jedinkrát, v roce 2002.

Válečný kůň

Francouzský téměř němý film The Artist (Umělec) je desátým převážně černobílým snímkem kandidujícím v kategorii nejlepší kamera od roku 1967, kdy akademici naposledy zvlášť oceňovali kameramany barevných a černobílých snímků. Snímek Pina o zesnulé choreografce Pině Bauschové německého režiséra Wima Wenderse je prvním 3D snímkem nominovaným v kategorii dokument.

Podruhé v jediném ročníku získal letos dvě nominace ve dvou různých kategoriích za dva různé filmy George Clooney. O prestižní sošku bude soutěžit v kategorii nejlepší herec v hlavní roli za film Děti moje a v kategorii nejlepší scénář - adaptace za politický thriller Den zrady, který režíroval a ve kterém i hraje. Cenu pro nejlepšího herce ve vedlejší roli získal již za film Syriana z roku 2005. Nominován byl tehdy v kategorii nejlepší původní scénář a nejlepší režie za film Dobrou noc a hodně štěstí.

Pina

Ceny se budou předávat na slavnostním večeru 26. února. Snímek českého režiséra Tomáše Luňáka Alois Nebel se nedostal mezi nominované ani v kategorii animovaných filmů, ani mezi cizojazyčnými snímky.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.