James Cameron spolupracoval s týmem hledajícím řešení úniku ropy

3. 6. 2010 - 6:05 | Téma | red

James Cameron spolupracoval s týmem hledajícím řešení úniku ropy zdroj: tisková zpráva

Americký oscarový režisér James Cameron se zapojil do snahy zastavit únik ropy z poškozeného vrtu na dně Mexického zálivu. Autor hitů jako Titanic nebo Avatar, který je považován za odborníka v oblasti podmořského filmování, se spolu s experty z Agentury pro ochranu životního prostředí (EPA) snažil vymyslet nový způsob ucpání vadného vrtu. Dnes o tom informovala agentura AP.

Úterní schůzky v rámci EPA se zúčastnilo přes 20 vědců, technických odborníků a zástupců pobřežní stráže či meteorologických organizací. Cílem schůzky bylo přijít s návrhy na nové postupy řešení situace poté, co selhal pokus o ucpání vrtu speciálním těžkým bahnem. Podle agentur není známo, jaký byl konkrétní Cameronův příspěvek do debaty.

Pětapadesátiletý Cameron se proslavil jako režisér, vystudoval ale fyziku. Podílel se na vývoji podmořského vybavení pro filmaře využitelného i v hloubkách kolem tří kilometrů. S ním poté natočil dokumenty o prozkoumávání vraku Titaniku a německé válečné lodi Bismarck.

Netěsnící ropný vrt leží v hloubce 1500 metrů pod hladinou Mexického zálivu. Podle odhadů z něj denně unikají dva až tři miliony litrů ropy, a to už od 20. dubna. Společnosti BP zodpovědné za ekologickou havárii se nepodařilo vrt ucpat shora a jediný známý způsob na trvalé zastavení proudu ropy je vyhloubení nových šachet, které se na vrt napojí asi kilometr pod mořským dnem a poté se celá oblast odspodu zalije betonem. Práce na nových šachtách ale potrvají nejméně do srpna.

BP se nyní snaží únik ropy omezit tím, že odřízne poškozenou část ropného potrubí a nasadí na vrt kryt s trubicí, kterou bude surovinu odčerpávat do tankeru na povrchu. Předchozí pokusy o odsávání unikající ropy ale měly jen částečný úspěch a velká část suroviny dál proudila do moře.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.