Hugo a jeho velký objev

30. 1. 2012 - 10:43 | Téma | red

Hugo a jeho velký objev zdroj: tisková zpráva

Když o nějakém filmu řekne režisér Avataru James Cameron, že lepší 3-D dosud v kině neviděl, nejedná se o jen tak ledajaký kompliment. A přestože je Martin Scorsese, žijící legenda mezi filmovými tvůrci, na pochvaly zvyklá, v Hugovi se mu podařilo stvořit něco, čemu se bez uvozovek říká mistrovský kousek. Ještě obdivuhodnější je, že přitom nezapomněl ani na diváky, které čeká jeden z nejsilnějších filmových zážitků za posledních pár let.

Hugo Cabret (Asa Butterfield) je neobyčejný kluk, který po otcově smrti žije na pařížském vlakovém nádraží u strýce alkoholika, jenž tu pracuje jako seřizovač nádražních hodin. Po tátovi Hugo zdědil vynalézavost a robota s klíčovou dírkou ve tvaru srdce, který možná ožije, pokud se do ní vloží ten správný klíč, a předá chlapci otcův vzkaz. Alespoň v to doufá.

Neutišitelná zvědavost přivede Huga k nerudnému prodavači mechanických hraček (Ben Kingsley) a od něj i k jeho chráněnce (Chloe Grace Moretz), která, ač je to neuvěřitelné, drží v rukou klíč k rozluštění Hugovy životní záhady. Jak k němu přišla? Jaké tajemství skrývá její adoptivní prarodič, že o něm nesmí nikdo mluvit? Skrývá robot skutečně otcův vzkaz? A dokáže Hugo na všechny tyhle otázky odpovědět dřív, než ho dostihne ruka zákona v podobě přísného nádražního hlídače (Sacha Baron Cohen) a pošle ho do sirotčince?

Hugo a jeho velký objev

Pro oscarového režiséra Martina Scorseseho je projekt velkorozpočtového 3-D filmu s rodinným charakterem výletem na pro něj naprosto neznámé území, přitom se jedná o jeho srdeční záležitost. Pod povrchem fascinujícího dobrodružství malého kluka z nádraží 30. let minulého století se totiž skrývá ještě jeden, silnější příběh. Ten se vrací ještě o pár let nazpět a vypráví o báječném muži s obrovskou fantazií a kamerou, která psala začátky kinematografie.

Knižní předloha Briana Selznicka se stala celosvětovým fenoménem a k podobnému úspěchu má našlápnuto i filmová adaptace. Hugo a jeho velký objev byl nominován na Zlatý glóbus v kategorii Nejlepší film a o tom, že ho nemine (minimálně) nominace na Oscara ve stejné kategorii, nepochybuje vůbec nikdo.

Hugo a jeho velký objev

V těch nejlepších Scorseseho filmech najdete spoustu citu. Jsou plné krásných obrázků a fantastických hereckých výkonů. Hugo se od nich liší v jediné „drobnosti“. Není jen pro dospělé,“ říká producent Graham King.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.