Doba ledová 2 – Obleva

5. 4. 2006 - 8:08 | Téma | red

Doba ledová 2 – Obleva zdroj: tisková zpráva

Doba ledová před čtyřmi lety vstoupila do kin spíše skromně a její tvůrci patrně nečekali, že se stane nejen jedním z největších hitů roku 2002, ale také první vážnou konkurencí počítačově animovaných filmů z produkce studií Pixar a Dreamworks

Doba ledová před čtyřmi lety vstoupila do kin spíše skromně a její tvůrci patrně nečekali, že se stane nejen jedním z největších hitů roku 2002, ale také první vážnou konkurencí počítačově animovaných filmů z produkce studií Pixar a Dreamworks. Její zbrusu nové pokračování s podtitulem Obleva už je podstatně ambicióznější. A možná právě proto trpí typickým neduhem „dvojek“: všeho, co diváky v původním filmu tak okouzlovalo, je v ní víc. Víc postav (přibyli především dva rozpustilí malí vačnatci). Víc lenochodího vytahování. Víc akčních scén. A samozřejmě víc veverky. Ale protože jí schází solidní nosný příběh, součet jednotlivých ingrediencí je o poznání slabší.

Mezi tajícími ledy a pukajícími krami nás opět provází trojice známých hrdinů: majestátní, ale poněkud osamělý mamut Manny (v českém znění Ota Jirák), užvaněný lenochod Sid (Jiří Lábus) a hrozivý šavlozubý tygr Diego (Zdeněk Mahdal). Ale na rozdíl od původní Doby ledové, v níž lenochodovi stále hrozila smrt v tygří tlamě, jsou vztahy uvnitř zvířecího tria jednou provždy hotové a neměnné. Příběh o začátku jednoho bizarního přátelství už se zkrátka opakovat nedá.

Impulsy proto tentokrát přicházejí hlavně zvenčí. Jak je zřejmé už z názvu, čas věčného sněhu a ledu je pryč a mohutné ledové kry, na nichž stál celý dosavadní svět, se začínají rozpouštět. Prehistoričtí hrdinové zjišťují, že jejich údolí se brzy ocitne pod vodou, a nezbývá než vzít nohy, tlapy či zakrnělé pahýly na ramena. Ale masový exodus před hrozící potopou skýtá spíš jen zarámování pro desítky gagů a podzápletek, do nichž je celý film roztříštěn.

Každý z ústřední trojice řeší své vlastní problémy. Tygr Diego má panickou hrůzu z vody, lenochod Sid se naučí křesáním rozdělávat oheň a trpí nočními můrami, v nichž je unesen kmenem pidilenochodů (jeho snové vize mimochodem pozoruhodně připomínají scény z lemuřího království v Madagaskaru). Mamut Manny je tentokrát hlavním nositelem romantické zápletky: jeho obavy z toho, že je posledním mamutem na světě a že jeho druh je tím odsouzen k vyhynutí, se brzy ukáží jako liché. Během putování zjistí, že přinejmenším jedna mamutí samice ještě zbyla. Jmenuje se Ellie a zatímco v originále ji namluvila Queen Latifahová, v českém dabingu jí svůj hlas poněkud překvapivě propůjčila Kateřina Brožová. Problém je v tom, že hravá Ellie vyrostla mezi vačicemi a považuje se za jednu z nich…

Šavlozubá veverka, která se po prvním filmu stala kultovním miláčkem publika, i tentokrát pokračuje ve své urputné honbě za žaludem, jež ji na chvilku přivede až na práh žaludového nebe. Její snažení dostalo v Oblevě o poznání víc prostoru, ale snad i proto působí při několikátém vstupu už trochu unaveně a okoukaně.

Doba ledová 2 je však především daleko akčnější a velkolepější než její předchůdkyně. Mamut, tygr a lenochod neustále zápasí s prehistorickými krokodýly, balancují na obřích špičatých kamenech, propadají se do bezedných ledových propastí a potápějí se do hlubin. Kulisou k tomu všemu jsou rozpadající se obří kry a hroutící se ledové masivy, které z Doby ledové 2 dělají opravdovou podívanou pro velké plátno. Tahle vizuální megalomanie ale v souvislosti s rodinným animovaným filmem vzbuzuje trochu rozpaky. Původní Dobu ledovou si přece diváci zamilovali především kvůli jejím osobitým postavám: kvůli užvaněnému a trochu zbabělému Sidovi, kvůli pyšnému Diegovi, u něhož přátelství zvítězí nad přirozenými instinkty, kvůli Mannymu, v jehož majestátním těle se skrývá citlivá duše. Kvůli nim se většina diváků jistě vypraví i na Dobu ledovou 2. A ne proto, aby na vlastní oči viděli animovanou verzi Emmerichova Dne poté.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.