3D filmy nenesou očekávané zisky, Hollywood na ně stále sází

17. 9. 2010 - 13:30 | Téma | red

3D filmy nenesou očekávané zisky, Hollywood na ně stále sází zdroj: tisková zpráva

Mekka světového filmu, americký Hollywood, bude dál prosazovat 3D filmy, aby zvýšil kasovní zisky. V tomto trendu chce pokračovat přesto, že příjmy z nich nejsou takové, v jaké studia doufala, když Avatar režiséra Jamese Camerona zapálil celosvětové nadšení o tento formát, napsala agentura Bloomberg.

V příštím roce studia uvedou do kin nejméně 26 3D filmů, zatímco letos jich má být o čtyři méně, uvádí Hollywood.com. Zatím jsou jasnými vítězi tohoto formátu už zmíněný Avatar, který se stal filmovým číslem jedna všech dob, a také Toy Story 3: Příběh hraček studia Walt Disney.

V letošním roce příplatek za vstupenky na 3D filmy více než pokrýval zvýšené náklady na produkci trojrozměrných snímků, které se pohybují od pěti do 20 milionů dolarů za film, uvádějí studia. Ale ne všechny tyto filmy uspěly a rok 2012 může být svědkem nižšího počtu 3D projektů, protože až studia dotočí filmy schválené v "avatarovské" vlně nadšení, začnou si víc vybírat.

Avatar

"Jednoduše nebude ani přijatelné ani úspěšné žádat od našich zákazníků, aby platili zvýšené ceny za mizerný zážitek," řekl Jeffrey Katzenberg ze studia DreamWorks (z jehož dílny vzešla úspěšná filmová série Shrek), na summitu v Los Angeles, kde filmoví představitelé diskutovali o budoucnosti 3D filmů.

Podle údajů agentury Bloomberg a americké filmové asociace v letošním roce 3D filmy celkem vynesly z prodeje vstupenek 1,49 miliardy dolarů, což představuje zhruba 20 procent veškerých kasovních zisků. Za celý loňský rok tato částka představovala 1,1 miliardy, tedy 11 procent z veškerého prodeje vstupenek.

Avatar vydělal 2,77 miliardy dolarů, přičemž jeho produkce stála 230 milionů dolarů. Natočení třetího dílu Příběhu hraček v 3D formátu stálo zhruba 200 milionů dolarů a snímek zatím od červnové premiéry vynesl 1,04 miliardy dolarů.

Piraňa 3D

"3D technologie může být smysluplná, ale nedá se naroubovat na jakýkoli film," míní Chase Carey z mediálního konglomerátu News Corp., který stojí mimo jiné za společnostmi Walt Disney a Time Warner.

Dosavadní zkušenosti už potvrdily, že 3D formát automaticky nezaručí kasovní úspěch. Film Jako kočky a psi: Pomsta prohnané Kitty stál Time Warner zhruba 85 milionů dolarů a v celosvětovém prodeji vstupenek vynesl 98,4 milionu dolarů. A Piraňa 3D, kterou studio Weinstein natočilo za 24 milionů dolarů, od své srpnové premiéry se ziskem 24,3 milionu zvládla tak tak pokrýt náklady.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.