Tak a je to oficiální, Marvels jsou absolutní komerční katastrofou

13. 11. 2023 - 17:22 | Novinky | Adam Homola

Tak a je to oficiální, Marvels jsou absolutní komerční katastrofou zdroj: Foto: Marvel

Marvels zaznamenaly nevítaný rekord v počtu vstupenek za první víkend. Nová marvelovka dokázala na domácím trhu utržit pouhých 47 milionů dolarů, což představuje nejnižší debut pro film z filmového světa Marvel (MCU).

Podobně neuspokojivý byl i mezinárodní výkon filmu, který získal 63,3 milionu dolarů a celosvětově vydělal 110 milionů dolarů, což je v ostrém kontrastu s premiérou filmu Captain Marvel v roce 2019, která činila 190 milionů dolarů.

Tento slabý výkon znovu vyvolal debaty o „únavě ze superhrdinů“ mezi diváky, kteří v posledních letech zažili příliv komiksových adaptací. Oproti tomu konkurenční DC zaznamenalo proměnlivější výsledky a několik jeho titulů otevřelo na hranici 50 milionů dolarů nebo pod ní, což je hranice, kterou filmy MCU běžně hravě překonávají. Například Flash, jeden z letních titulů DC a nejhorších komiksových filmů posledních let, dosáhl ve Spojených státech pouze 55 milionů dolarů a celosvětově vydělal 270,6 milionu dolarů. To je pro DC ostuda za každých okolností, ale vzhledem k údajně obrovskému rozpočtu je to taky nesmírně velký finanční průšvih.

Marvels jsou na tom ještě hůř – po několika odkladech a údajném rozpočtu přesahujícím 200 milionů dolarů je aktuální komerční výsledek vyloženě katastrofální. Pro Marvel je to zase další komerční facka a nezbývá než doufat, že se z toho konečně proberou a začnou urychleně něco dělat. Kdyby se jim totiž čirou náhodou podařilo ještě několik dalších takových přešlapů, mohlo by studio klidně regulérně skončit, respektive prostě a jednoduše přestat dělat velké a drahé blockbustery.

Film slouží jako pokračování taktéž nepříliš kvalitního snímku Captain Marvel z roku 2019 s Brie Larson v hlavní roli, který měl výhodu v tom, že byl propojen s veleúspěšnými filmy Avengers. Jediným filmem MCU s nižším otvírákem před Marvels byl Neuvěřitelný Hulk z roku 2008, který debutoval s 55,4 miliony dolarů. Marvels jsou tak v kontextu celé historie studia Marvel vyloženě pro smích a jde o dosavadní největší průšvih studia. Studia, které jednu dobu absolutně vládlo, zatímco v poslední době dělá jednu botu za druhou, ostatně stačí vzpomenout na taktéž tragického Ant-Man a Wasp: Quantumania.

zdroj: Marvel Studios

Zdroje: BoxOfficeMojo

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.