Spielbergovo studio Amblin Partners vytvoří hned několik filmů pro Netflix

22. 6. 2021 - 13:25 | Novinky | Adam Homola

Spielbergovo studio Amblin Partners vytvoří hned několik filmů pro Netflix Steven Spielberg, 2017 | zdroj: Foto: Gage Skidmore, Flickr, CC BY-SA 2.0

Studio Amblin Partners podepsalo dohodu o produkci několika nových celovečerních filmů pro Netflix.

Mělo by se jednat prý o alespoň dva filmy ročně, po dobu několika (zatím neznámo kolika) let. Jedním z šéfů a klíčových lidí Amblinu je jeho spoluzakladatel a legendární režisér Steven Spielberg. Jestli to ale znamená, že přímo Spielberg natočí svůj příští film pro Netflix, zatím nevíme a z veřejných prohlášení obou stran to není jasné. Spielberg tak bude možná jen produkovat, nicméně není vyloučeno, že se na tom kreativně nebude vůbec podílet.

Amblin totiž nerovná se Steven Spielberg. Pod hlavičkou či za spolupráce studia totiž vznikly filmy jako The Trial of the Chicago 7, Zelená kniha, 1917, Čarodějovy hodiny, Dark Waters, First Man a chystá se Maestro s Bradley Cooperem.

Spielberg coby režisér teď dokončuje svoji verzi kultovního muzikálu West Side Story a původně měl točit i Indiana Jones 5 (který se v těchto dnech natáčí), jen aby ho nakonec produkoval a za kameru dosadil Jamese Mangolda.

 

zdroj: Falcon

 

Ony alespoň dva filmy ročně by měl Netflix i spolufinancovat, ať už částečně, nebo kompletně. Vedle toho se ale jistě musel plácnout přes kapsu i kvůli dohodě jako takové, nicméně to je v dnešní době nejspíš nezbytnost. Netflix už dávno není jediným relevantním streamovacím hráčem: konkurence je velká, roste a také se nebojí investovat hromady peněz do nového obsahu, ať už mluvíme o Disney+, HBO Max, Paramount+, Amazon Prime Video a další.

Jakkoliv bylo na Spielberga ještě do nedávna nahlíženo jako na streamovacího, potažmo konkrétně netflixového skeptika, není tomu tak. Ano, režisér miluje kina a zážitku z promítání filmu v kině se nic nevyrovná, každopádně to neznamená, že by Spielberg proti streamování brojil. Stejně tak jsou lživé dřívější reporty o tom, jak se měl Spielberg snažit házet Netflixu klacky pod nohy, když se streamovací gigant snažil sbírat Oscary.

Spielbergovo pohrdání streamingem a Netflixem je tak spíše jen mediální fabulací než realitou, ostatně se to muselo nakonec uvádět na pravou míru v The New York Times. Aktuální smlouva s Amblinem (nikoliv najmutí si Spielberga jako takového) je tak za prvé něco jiného než v případě Finchera, Cuaróna či Scorseseho a za druhé se v tuhle chvíli ještě veřejně neví, jak moc u tvorby filmů pro Netflix bude stát sám Spielberg. A navíc velmi pravděpodobně nepůjde ani o exkluzivní filmy dostupné jen a pouze na Netflixu – dá se očekávat, že si studio a tvůrci vyjednají alespoň omezené nasazení snímků do kin.

Zdroje: Variety , Deadline , The New York Times , Tisková zpráva

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.