Spielberg: Víc se teď učím od mladých filmařů

22. 3. 2023 - 10:22 | Novinky | Adam Homola

Spielberg: Víc se teď učím od mladých filmařů Steven Spielberg, 2017 | zdroj: Foto: Gage Skidmore, Flickr, CC BY-SA 2.0

Slavný režisér Steven Spielberg nedávno hovořil o důležitosti dobrého vyprávění příběhů a psaní scénářů ve filmovém průmyslu.

Spielberg se podělil o svůj obdiv k mladým filmařům a jako příklad odvážné a hranice překračující kinematografie uvedl práci Oscarem oceněného dua The Daniels, režisérů taktéž oscarového hitu Všechno, všude, najednou.

Steven Spielberg poznamenal, že se od mladých filmařů naučil více než od některých starších tvůrců, kteří točili filmy před 80 až 90 lety. Vyzval začínající filmaře, aby upřednostnili vyprávění příběhů a psaní scénářů, a zdůraznil, že dobrý scénář je pro úspěšný film zásadní.

Prohlásil také, že „pokud to není na stránce, není to ani na jevišti“, a zdůraznil, že základem úspěšného filmu je opravdu především silný scénář.

Slavný režisér navíc doporučil těm, kteří si nejsou jisti svými spisovatelskými nebo vypravěčskými schopnostmi, aby si vyhledali partnera, který v těchto oblastech vyniká, a vytvořili komanditní společnost. Věří, že partnerství s někým, kdo doplňuje jeho vlastní silné stránky, může vést k úspěšné spolupráci a lepšímu výslednému produktu.

Spielbergovo poselství je vzhledem k rostoucímu důrazu na vizuální efekty a technická kouzla v moderní filmové tvorbě aktuální. Jeho důraz na důležitost vyprávění příběhu a psaní scénáře připomíná, že úspěch filmu nakonec závisí na kvalitě vyprávěného příběhu.

zdroj: Bontonfilm

Postřehy o filmovém průmyslu od takového velikána jsou cenné jak pro začínající filmaře, tak pro filmové diváky. Upřednostněním vyprávění příběhů a psaní scénářů mohou filmaři vytvořit přesvědčivá a nezapomenutelná filmová díla, která budou u diváků rezonovat po mnoho let.

Steven Spielberg je jedním z nejvlivnějších a nejslavnějších filmových tvůrců všech dob, ale jak se stal tím, čím je dnes? To je otázka, na kterou se snaží odpovědět jeho nejnovější film Fabelmani. Film je částečně autobiografickým příběhem volně založeným na Spielbergově dospívání a prvních letech jeho filmařské kariéry. Je vyprávěn prostřednictvím originálního příběhu fiktivního Sammyho Fabelmana, mladého začínajícího filmaře, který zkoumá, jak mu síla filmu může pomoci nahlédnout pravdu o jeho dysfunkční rodině a lidech kolem něj.

Ve filmu se v roli Sammyho představil Gabriel LaBelle a ve vedlejších rolích Michelle Williams, Paul Dano, Seth Rogen a Judd Hirsch. Snímek se věnuje vzpomínkám na Spielbergovy skutečné rodiče, Leu Adlerovou a Arnolda Spielberga, kteří zemřeli v roce 2017, respektive 2020.

Film Fabelmanovi měl premiéru na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu 10. září 2022, kde získal Cenu diváků. Ve Spojených státech měl film premiéru v omezeném počtu kin 11. listopadu 2022 a poté byl 23. listopadu rozšířen do široké distribuce. Fabelmanovi získali uznání kritiků a byli zařazeni mezi deset nejlepších filmů roku 2022 podle National Board of Review a American Film Institute. Získali také řadu ocenění a nominací, včetně nominací na 95. ročník Oscarů.

zdroj: Bioscop

Fabelmanovi jsou dojemnou poctou Spielbergovu životu a lásce ke kinematografii. Snímek zachycuje jeho dětství v poválečné Arizoně, kde ho fascinovaly vlaky, horory a filmování s kamarády. Ukazuje také jeho vztah s rodiči (Williams a Dano), kteří měli bouřlivé manželství, jež nakonec skončilo rozvodem. Jeho matka byla klavíristka, která podporovala jeho kreativitu, zatímco otec byl inženýr, který se s ním snažil citově sblížit.

Zdokumentováno je také Sammyho setkání s různými mentory (Rogen jako Bennie Loewy , Hirsch jako strýc Boris), kteří mu pomohli pokračovat v jeho vášni pro film, přestože musel čelit překážkám, jako je antisemitismus, šikana, odmítnutí, pochybnosti o sobě samém a rodinná tajemství. Ve filmu se také objevuje několik odkazů na Spielbergovy kultovní filmy, jako jsou Čelisti, E.T., Jurský park, Schindlerův seznam, Zachraňte vojína Ryana atd.

Fabelmanovi jsou nejen Spielbergovým osobním příběhem, ale také univerzálním příběhem pro každého, kdo někdy snil o tom, že bude točit filmy nebo najde svůj hlas. Je to svědectví o síle vyprávění, představivosti, odolnosti, lásce a rodině.

Pokud jste fanoušky Spielberga nebo kinematografie obecně, neměli byste si tento film nechat ujít. Je to jeden z nejlepších filmů roku 2022 a jedno z nejlepších Spielbergových děl.

Zdroje: Associated Press

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.