Šéf Disney to nakonec přiznal: Solo: Star Wars Story byl zklamání

16. 3. 2023 - 7:41 | Novinky | Adam Homola

Šéf Disney to nakonec přiznal: Solo: Star Wars Story byl zklamání zdroj: tisková zpráva

Disney prý na nových filmech z univerza Star Wars pořád pracuje, jen jsou nyní mnohem opatrnější a v podstatě čekají na ten správný scénář a podmínky.

Komentáře bývalého a současného ředitele společnosti Disney Boba Igera k sérii Star Wars vyvolaly debatu mezi fanoušky i kritiky. Iger v rozhovoru pro The Hollywood Reporter prozradil, že neuspokojivé kasovní výsledky filmu Solo: A Star Wars Story přiměly společnost Disney zpomalit produkci nových filmů z univerza Star Wars.

Iger prohlásil: „Rogue One si vedl docela dobře, Solo byl pro nás trochu zklamáním. Přimělo nás to k zamyšlení, že kadence byla možná až příliš agresivní. A tak jsme se rozhodli trochu stáhnout. Na Star Wars filmech pořád pracujeme. Budeme se ale snažit, aby až nějaký natočíme, aby to byl ten správný. Takže tam jsme velmi opatrní.“

Mnozí uznávají, že přístup společnosti Disney k této franšíze musí vyvažovat kvalitu a kvantitu, jenže je otázkou, jestli teď Disney nehraje příliš na jistotu a nepodstupuje dostatečné tvůrčí riziko. Film Solo sice nebyl kasovně úspěšný, ale mnozí ho chválili za přesvědčivé postavy, vzrušující akční sekvence a pohled do kriminálního podsvětí světa Star Wars.

Úspěch Mandaloriana a dokázal, že existuje poměrně velká poptávka po čerstvém a originálním obsahu ze Star Wars. Seriál představil nové postavy, rozšířil mytologii Síly a prozkoumal různé žánry a styly vyprávění. Mandalorian také ukázal, že existuje trh pro obsah Star Wars na streamovacích platformách, jako je Disney+, což otevírá nové možnosti pro budoucnost franšízy.

zdroj: Archiv

Je přitom velká škoda, že po letech znovu oživená značka Star Wars ztroskotala právě na Solo: Star Wars Story, respektive tam její definitivní filmový úpadek začal a byl nejvýraznější. Film měl totiž prozkoumat původ populární postavy Hana Sola, který je fanoušky oblíbený už od svého prvního vystoupení ve filmu Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje z roku 1977.

Navzdory značnému rozpočtu, zkušenému režisérovi a talentovanému hereckému obsazení se filmu nedařilo v pokladnách kin a kritika i diváci ho hodnotili smíšeně. Nešlo přitom ale jen o kvality filmu, který sice nebyl ani špatný, ale rozhodně nešlo ani o žádnou pecku. Solo jako by byl prokletý už od začátku.

Produkční problémy, které film Solo: A Star Wars Story sužovaly, byly mnohostranné a sahaly od tvůrčích neshod až po bezprecedentní výměnu režiséra. Tyto problémy nejenže přispěly k neúspěchu filmu, ale také poukázaly na problémy, které mohou vzniknout během natáčení vysoce prestižního projektu. Mezi nejvýznamnější produkční problémy patřila například právě zmíněná změna v režii.

Původní režiséři Phil Lord a Christopher Miller, známí svou prací na filmech The LEGO Movie a 21 Jump Street, byli najati, aby do příběhu o původu Hana Sola vnesli nový, komediální přístup. V polovině natáčení však byli propuštěni kvůli tvůrčím neshodám s prezidentkou Lucasfilmu Kathleen Kennedy a scenáristou Lawrencem Kasdanem. Jejich improvizační styl a komediální cítění se údajně střetly s vizí Kennedy a Kasdana, což vedlo k jejich propuštění. Na jejich místo byl poté dosazen Ron Howard. To si vyžádalo rozsáhlé dotáčky a změny ve scénáři, což nakonec zvýšilo rozpočet a výrazně prodloužilo dobu výroby.

V důsledku změny režiséra musela být značná část filmu natočena znovu pod dohledem Rona Howarda. Toto přetáčení nejenže zvýšilo rozpočet filmu, ale také způsobilo konflikty v časovém rozvrhu herců a štábu. Dotáčky nejsou ve filmovém průmyslu ničím neobvyklým, ale jejich rozsah u Sola byl obzvláště velký, údajně pokrývaly přibližně 70 % filmu.

zdroj: Lucasfilm

Během natáčení se také objevily zprávy, že hlavní herec Alden Ehrenreich má problémy s vystihnutím podstaty ikonického ztvárnění Hana Sola Harrisonem Fordem. Lucasfilm údajně najal hereckého kouče, který s Ehrenreichem na place pracoval, aby mu pomohl lépe ztělesnit postavu. Tato zpráva vyvolala u fanoušků a lidí z branže obavy o kvalitu filmu.

Produkční problémy, kterým Solo: A Star Wars Story čelil, byly značné a na téhle úrovni filmařiny a rozpočtů takřka bezprecedentní. Tyto problémy, včetně změn režiséra, přetáček, zranění herců a napětí na place, nakonec podrazily úspěchu filmu nohy tím, že zvyšovaly jeho rozpočet, zpožďovaly jeho uvedení a vyvolávaly nejistotu ohledně jeho kvality.

Jednou z hlavních kritik filmu Solo: A Star Wars Story byl ale také nedostatek originality a pocit, že se jedná o opakování známých tropů ze světa Star Wars. Film se zaměřil na vyprávění příběhu o původu Hana Sola, zkoumání jeho raného života a toho, jak se z něj stal okouzlující pašerák, kterého fanoušci znají a milují. Film však nepřinesl žádné svěží nebo inovativní nápady, díky čemuž působil spíše jako tahák na peníze než jako skutečný přírůstek do kánonu Star Wars. Děj byl šablonovitý a film příliš spoléhal na nostalgii, což u mnoha diváků zanechalo pocit neuspokojení.

Dalším významným faktorem, který přispěl k neúspěchu filmu Solo: Star Wars Story, byla únava z franšízy. Film byl uveden do kin pouhých pět měsíců po filmu Star Wars: Epizoda VIII – Poslední z Jediů, který sklidil smíšené reakce fanoušků i kritiků. Rychlý časový plán uvedení v kombinaci s rozporuplnými reakcemi na osmou epizodu vedl k výraznému poklesu zájmu o Star Wars. V důsledku toho se mnoho fanoušků rozhodlo Sola vynechat, což negativně ovlivnilo jeho kasovní výsledky.

zdroj: Falcon

Filmu bohužel nepomohlo ani reklamní oddělení Disney. Marketing Solo: Star Wars Story byl ve srovnání s předchozími filmy Star Wars nápadně slabý. Zdálo se, že společnosti Disney a Lucasfilm si nejsou jisté, jak film propagovat, pravděpodobně kvůli problémům s produkcí a nedostatku důvěry ve výsledný produkt. První trailer byl zveřejněn jen několik měsíců před uvedením do kin, což mu poskytlo méně času na vybudování očekávání u diváků.

Solo: Star Wars Story tak bohužel selhal kvůli kombinaci produkčních problémů, nedostatku originality, únavě z franšízy a špatnému marketingu. Turbulentní produkce, šablonovitý děj a špatně načasované uvedení do kin vedly k nevalným výsledkům v pokladnách kin a smíšenému přijetí kritikou i diváky. Ačkoli Solo nebyl úplnou katastrofou, slouží jako varovný příklad pro studia, která se snaží těžit z populárních franšíz, aniž by nabídla nový a poutavý obsah.

Nezbývá tak než doufat, že si tohle všechno a samozřejmě ještě mnohem, mnohem víc v Disney důkladně analyzovali, a že se nic podobného už nebude opakovat.

Zdroje: The Hollywood Reporter , Disney

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.