Rian Johnson zveřejnil scénář ke své výborné detektivce Na nože

24. 3. 2020 - 10:38 | Novinky | Adam Homola

Rian Johnson zveřejnil scénář ke své výborné detektivce Na nože zdroj: Vertical Entertainment

Detektivka Na nože má mnoho kvalit, nicméně jednou z těch nejvýraznějších je výborný scénář od režiséra Riana Johnsona. A ten svůj klenot teď rozdává zadarmo.

Johnson totiž celý scénář na Na nože vyvěsil na svých internetových stránkách, odkud si ho může stáhnout kdokoliv a zcela zdarma. Není to jako kniha, ale přesto si můžete Na nože (v originále Knives Out) přečíst a snad z toho budete mít alespoň nějaký zážitek. Samotný scénář se ale rozhodně nevyrovná filmu jako takovému, kde původní Johnsonův materiál povznesli herci v čele s Danielem Craigem na další úroveň.

Pořád je to ale skvělý vhled to Johnsonova scenáristického procesu, a především jde o nesmírně užitečnou věc pro všechny scénáristy amatéry, nebo obecně lidi, kteří by se scénáři rádi psát naučili. Ať už pro film, nebo klidně pro seriál.

A mimochodem, na Johnsonově webu jsou zdarma ke stažení také scénáře k jeho předchozím filmům – Brick, The Brothers Bloom a Looper. Ano, chybí Star Wars: Poslední z Jediů, ale tam je situace nejspíš jasná: scénář je majetkem Lucasfilmu/Disney a Johnson ho tak nemůže jen tak zadarmo nabízet na svém osobním webu.

Na nože jsme před časem recenzovali a film dostal od Matěje čtyři z pěti. Matěj mimo jiné napsal, že Johnson odmítá hrát podle pravidel: „U Hvězdných válek se jeho osobitý styl trošku minul účinkem, naštěstí u Na nože funguje skvěle. O čem konkrétně tu mluvím? O tom, že Johnson je většinu času kousek před divákem. Nebo spíš kus. Když už máte pocit, že jste jeho příběh prokoukli, zjistíte, že vás celou dobu vodil za nos. A vy mu za to budete tleskat. Na nože totiž není ten typ detektivky, která by stála na absurdní pointě, ale chytře vymyšlená krimi, která se nebojí pravidla jen lehce ohýbat, ovšem tak, abyste ve výsledku byli nadšení z každého nečekaného, přesto logického a smysl dávajícího zvratu."


Celou recenzi si můžete přečíst pod tímto odkazem.

zdroj: Vertical Entertainment

Zdroje: rian-johnson.com

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.