Recenze: Zloba: Královna všeho zlého – Rohatá Angelina je zpátky

21. 10. 2019 - 9:41 | Recenze | Matěj Svoboda

Recenze: Zloba: Královna všeho zlého – Rohatá Angelina je zpátky zdroj: tisková zpráva

Fantasy pohádka Zloba: Královna všeho zlého vrací po letech na scénu Angelinu Jolie a spooooustu triků. Stačí to na dobrý film?

Zloba – Královna černé magie byl největší hit v kariéře Angeliny Jolie. V kinech si tenhle temnější pohled na pohádku o Šípkové Růžence přišel na tři čtvrtě miliardy dolarů, a to jsou vcelku slušné peníze. Asi tedy nikoho nepřekvapí, že Jolie se rozhodla pro svůj velký herecký comeback zvolit pokračování právě tohohle filmu.

Posledních pár let se totiž hraní vyhýbala a nepočítáme-li její nepříliš povedený režijní pokus U moře, v němž si i zahrála spolu s tehdejším manželem Bradem Pittem, tak jsme ji naposledy viděli právě ve Zlobě. A to už je pět let. Jak se projeví její absence před kamerami, to zjistíme za pár týdnů, až se budou počítat tržby.

zloba 1 zdroj: tisková zpráva

O kvalitách máme ale jasno už teď a rovnou řeknu, že žádné překvapení nikoho asi nečeká. U druhé Zloby bylo zadání pro tvůrce evidentně jasné – ať to není moc komplikované, vypadá to podobně jako jednička a vydělá to hodně peněz. Žádné experimenty, dejte lidem, co chtějí. A tvůrci si tyhle instrukce vzali hodně k srdci.

Děj se sice odehrává pár let po jedničce, ale už z úvodního monologu se dozvíme, že její šťastný konec tak nějak neplatí. Zloba, která minule bojovala s královstvím lidí, nakonec však v sobě našla dobro a všechno dobře skončilo, je zase zlá. Proč? Protože lidi zapomněli na to, že se polepšila. Nazdar a máte to a neřešte to.

zloba2 zdroj: tisková zpráva

Tahle scenáristická zkratka působí hodně úsměvně a čím víc jsem o ní během filmu přemýšlel, tím víc mě vlastně štvala. Z druhé Zloby totiž do značné míry nedělá pokračování, spíš něco jako remake. Zatímco princezna Aurora, o niž se Zloba starala, dospěla a čeká ji svatba, Zloba je vlastně úplně stejná jako minule, takže zlá. I když ne úplně vlastní vinou.

Každopádně se blíží svatba, Zloba se rozhodne s ní po naléhání Aurory souhlasit, všechno se ovšem vyvine trošku neočekávaně a okřídlená čarodějnice schytá smrtelné zranění a nevypadá to s ní dobře. Naštěstí přežije s pomocí nových a nečekaných spojenců. Ti jsou připravení vyrazit do války proti lidem, které do boje zase žene královna Ingrith. A Aurora a její princ? Svatba musí počkat. Teď půjde o život. Nebo se jim povede zabránit katastrofě a potrestat to opravdové zlo, které se skrývá všem na očích, ale kvůli válečným choutkám ho nikdo nechce vidět?

zloba 3 zdroj: tisková zpráva

Za kameru se tentokrát usadil Joachim Rønning, který natočil páté Piráty z Karibiku a s triky a velkými filmy si rozumí. Na druhé Zlobě to je vidět především v momentech, kdy navštívíme Blata, jimž Zloba vládne a kde žijí všemožné potvory a potvůrky, na jejichž designu se tvůrci dost vyřádily a všechny vypadají parádně. Obvykle jde o ideální kombinaci roztomilosti a zajímavosti a prostě se na ně hezky kouká. Ale to vám musí stačit.

Když jsou na scéně lidé, je to trošku složitější, protože jsme pořád v pohádce a v té musí být dobro a zlo jasně odlišené, takže žádné složité charaktery tu nenajdete. Přesto si Michelle Pfeiffer svou superzlou královnu Ingrith dost užívá a princeznovsko-princovský pár zvládá být dostatečně sympatický na to, aby většinu děje odtáhl. A to udělat musí, protože samotná Zloba (respektive Angelina Jolie) je docela překvapivě odklizená ze scény a podstatnou část filmu stráví mimo hlavní dění. Celou druhou hodinu se vlastně všichni okolo ní hádají, jestli válka bude nebo nebude (a ona samozřejmě bude, protože jinak by se toho na plátně moc nedělo) a ona do ní pak jako nejmocnější bytost široko daleko zasáhne.

Překvapení nebo nějaké pokusy o novoty ve druhé Zlobě fakt nečekejte. Angelina Jolie zkrátka potřebovala světu připomenout, že pořád ještě existuje a pořád zvládá hrát. A tak vsadila na stoprocentní jistotu. A víceméně dodala to, co Zloba 2 slibovala, tedy velký, drahý, hezky vypadající film, který je totálně prázdný.

zdroj: Falcon

Netvrdím, že by to mělo být špatně a jako rodinná fantasy Zloba 2 funguje podobně jako jednička. Jenže jednička je podle mě naprosto nevýrazná pohádka, na níž krom vizuálu nestojí za pozornost nic. Jestli vám to stačilo minule, bude vám to stačit i tentokrát. Ale jestli vám jednička zmizela z hlavy stejně rychle jako mně, fakt není důvod věnovat jejímu pokračování pozornost.

Na druhou stranu pokud máte v plánu vyrazit do kina s dětmi, klidně jděte. Nic hrozného vás v sále nečeká. O číselném hodnocení jsem dlouho přemýšlel, ale nakonec tam tu trojku dám, protože věřím, že alespoň tu Michelle Pfeiffer si chvilku pamatovat budu a jako zlá královna odvedla vážně víc než slušnou práci.

Zdroje: Vlastní

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.