Recenze: svérázné fantasy podle Pixaru Frčíme

5. 3. 2020 - 9:30 | Recenze | Matěj Svoboda

Recenze: svérázné fantasy podle Pixaru Frčíme zdroj: DISNEY & Pixar

Zástupci studia Pixar si nedávno došli pro svého šestnáctého Oscara, kterého dostali za čtvrté Toy Story, a už se nejspíš chystají dělat si místo na poličce pro dalšího.

Tahle parta bude totiž o ceny bojovat nejspíš s čímkoliv, co vypustí do světa. Letos mají připravené dva kousky, takže šance je ještě o chlup větší. Potěší i fakt, že ani jeden z filmů nebude sequel a od Pixaru vždycky raději vidíme něco nového než pokračování starých hitů, protože lidi, kteří v tomhle studiu pracují, mají evidentně nápadů pořád dost.

V srpnu dorazí Duše s Jamiem Foxxem, ale fandové originálních animáků nemusí smutně čekat až do léta, protože první pixarovka Frčíme míří do kin právě teď. A je rozhodně zajímavá. Alespoň v něčem.

frčíme 1 zdroj: DISNEY & Pixar

Jak už bylo řečeno, Frčíme je novinka, která představuje nejen nové hrdiny, ale celý nový svět. A ty u Pixaru umí. Už nás vzali do oceánu s Hledá se Nemo, mezi potvory v Příšerky s.r.o., Toy Story zase sází na mluvící hračky a V hlavě nám ukázalo, jak to asi vypadá v lidském mozku. Teď přišel čas na fantasy.

Frčíme se odehrává ve fantasy světě, kde však magii nahradila technika. Takže tu sice žijí elfové, víly, kentauři a další různé potvory, jenže jezdí autem, mají mobilní telefony a jak funguje magie si už nikdo nepamatuje. Vyčarovat oheň je totiž zbytečně složité, když stačí sáhnout do kapsy pro zapalovač.

frčíme 3 zdroj: DISNEY & Pixar

V tomhle nemagickém fantasy světě žije i Ian, čerstvě šestnáctiletý elf, jenž si moc nevěří a jeho nejlepším kámošem je jeho poměrně trhlý brácha Barley. Ian celý život trpí tím, že nikdy nepoznal svého otce, jenže během oslavy narozenin mu maminka dá nečekaný dárek. Kouzelnickou hůl, se kterou může s trochou snahy přivést tátu na svět na čtyřiadvacet hodin.

Jenže kouzlo se úplně nevydaří a Ianovi a Barleymu se povede oživit tátu jen napůl. A to doslova, protože po jejich pokoji najednou chodí tatínkovy nohy. Zbytek těla je bůhvíkde a pokud chtějí mít elfí bráchové tátu komplet, musí během několika hodin najít mocný drahokam, s jehož pomocí by mohli tátu dokončit.

frčíme 4 zdroj: DISNEY & Pixar

A tak se vydávají na dobrodružnou cestu jako ze starých časů, kdy se divočinou proháněla ne policejní auta, ale monstra a kdy hrdinné válečnice vyrážely na nebezpečné výpravy a nepracovaly v restauraci.

Frčíme potvrzuje, že u Pixaru umí animáky, které se nebojí pracovat se silnými emocionálními momenty a dovedou občas dohnat skoro k slzám i ty největší drsňáky. I jejich animovaná novinka je nejsilnější ve chvílích, kdy se řeší traumata Iana a Barleyho a musí si mezi sebou vyříkat věci, o nichž se občas mluví dost těžko.

I samotná výprava za tátou (respektive za jeho druhou půlkou) nakonec vrcholí hodně efektně a dojemně, při tom však pořád uvěřitelně. Práci s hrdiny zvládají tvůrci absolutně na jedničku a Frčíme perfektně kombinuje tyhle skoro až dospělé momenty s klasickým dobrodružným řáděním a pochopitelně i nádherným vizuálem. Jenže v jednom směru pixarovská novinka skřípe. A docela dost.

frčíme 5 zdroj: DISNEY & Pixar

Přiznám se, že jsem čekal podstatně víc od samotného fantasy světa. U Pixaru mě vždycky bavilo, jak si dokázali vyhrát s novým prostředím, jeho pravidly a případně jak upravovali svůj svět tak, aby do značné míry připomínal ten náš, ale zároveň zůstával osobitý. Ve Frčíme jako by se na to vykašlali. Máme tu samozřejmě jednorožce, kteří se chovají jako krysy nebo mývalové a hrabou se v popelnicích a víly, co zapomněly, k čemu se používají křídla, celkově je toho však strašlivě málo.

Frčíme se sice odehrává ve fantasy světě, ale téměř neukazuje, jak tenhle svět funguje. A právě tyhle chytré vtípky, u nichž bylo vždycky vidět, že někdo musel přemýšlet o detailech jen kvůli vteřinovému vizuálnímu gagu, tu vyloženě chybí. Přitom zrovna svět, ve kterém se fantasy archetypy musí přizpůsobit novým pravidlům, vyloženě nabízí, aby se v něm tvůrci vyblbli a vymýšleli, co se stane s tupými orky, co normálně žrali pocestné a podobně.

zdroj: Falcon

Nic takového ovšem nedostaneme. Frčíme má sice za hrdiny elfy a poletují tu mantikory a pořádek hlídají fauní policajtky, bohužel pod vším tím fantasy pozlátkem je Frčíme vizuálně vlastně strašlivě obyčejný svět. A vlastně svým způsobem nudný.

V kině dostanete poctivou pixarovskou porci humoru, dojetí, akce i pár solidních nápadů. Ale nemůžu se ubránit pocitu, že co se celkové kreativity týče, je nová pixarovka trošku odfláknutá.

Zdroje: Vlastní

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.