Recenze: rádoby temná komiksovka Venom: Carnage přichází

15. 10. 2021 - 10:00 | Recenze | Matěj Svoboda

Recenze: rádoby temná komiksovka Venom: Carnage přichází zdroj: Foto: Falcon

Filmoví fandové mají rádi drsňáky. Proto všichni v X-Menech nejvíc milovali Wolverina, proto je Batman větší borec než dušínovský Superman. 

No a tvůrci Venoma to věděli. Jen nevěděli, jak s touhle informací naložit, aby z toho dovedli vymáčknout dobrou podívanou. Na druhou stranu první Venom hit byl, o tom žádná, může za to však spíš popularita předlohy, a především Tom Hardy v hlavní roli.

To, že výsledný film o zkrachovalém novináři Eddiem Brockovi, do jehož těla se nastěhuje mimozemský symbiont, byla přinejlepším rutina, není pro hollywoodské účetní extra podstatné. Optimisté by ale mohli čekat, že když jednička uspěla tak moc navzdory faktu, že se musela hodně umírňovat oproti předloze a hrát na jistotu, že by to podruhé studio mohlo zkusit pořádně. Zvlášť, když najalo nového režiséra a … ne. Já tu pohádku ukončím radši hned. Druhý Venom je trošku jiný než ten první. Lepší však ne.

Venom 2 Carnage přichází zdroj: Foto: Falcon

Eddie Brock má Venoma furt na krku (někdy doslova) a občas to vede k problémům. Mimozemský parazit sice slíbil, že bude sekat dobrotu, ale čím dál častěji si dělá, co chce. Zatím se Eddiemu sice povedlo krotit ho a Venom nikoho nesežral, je však evidentní, že ti dva si moc nerozumí a rozhodně nejsou kámoši. Jenže tím to nekončí.

Eddie dostal šanci udělat interview s několikanásobným vrahem Cletusem Kasadym a parazit se dostane i na něj. A začnou se dít věci. Zkrotit Venoma je jedna věc, ale postavit se jeho většímu, zubatějšímu a nebezpečnějšímu kolegovi, který si říká Carnage a navíc se ukrývá v těle zabijáka, to už vážně není sranda.

Venom 2 Carnage přichází zdroj: Foto: Falcon

Když pak Cletus s Carnagem utečou a osvobodí svou starou lásku, šílenou a nebezpečnou dámu s vražedným hlasem Shriek, začnou mít Eddie a Venom pocit, že si možná ukousli vážně velké sousto. A rychle musí najít způsob, jak spolupracovat, protože nové nepřátele porazí, jen když budou táhnout za jeden provaz.

Příběh druhého Venoma je až úsměvně jednoduchoučký a navíc to celé i se závěrečnými titulky nemá ani sto minut. Což by mohlo být v době, kdy má každý velký snímek dvě a půl hodiny celkem osvěžující. Prostě komiksovka s tahem na branku a svižným tempem… jenže ne.

Venom 2 Carnage přichází zdroj: Foto: Falcon

Pokud Venom něco postrádá, je to právě to svižné tempo. Ono se toho totiž na plátně moc neděje a celý snímek občas působí, jako by si jeho tvůrci řekli „kašlem na to, máme tam Hardyho a Venoma, lidi přijdou.“

Prakticky celá první polovina se pokouší o spojení dvou zcela odlišných žánrů. Zatímco minulost záporáků je před diváky předkládaná skoro jako horor, když se objeví Brock s Venomem, mění se snímek v… sitcom? Lepší slovo se sem asi nehodí.

Tom Hardy se zkrátka hádá se svým symbiontem, dělají si naschvály a provádějí veselé piškuntálie a působí to velice lacině a jednoduše. Reálně se však musí počkat až tak do poloviny, než se začne něco pořádného dít, a i tak mám pár hodin po projekci pocit, že se tam neděje téměř nic. Hodinu a půl nám tvůrci servírují průměrné hororové pomrkávání, podprůměrný sitcom a čeká se na finále.

zdroj: Falcon

To je sice nečekaně poctivé, velkolepé a dlouhé, ale přichází po hodině balastu, kdy se až zdá, že režírující Andy Serkis vlastně moc nevěděl, co by do filmu měl dát, aby z něj vymáčkl celovečerák.

Hardy se snaží a díky jeho charismatu a schopnosti prodat vtip funguje občas i ta první část (pocit, že je zbytečná, ovšem přetrvává), naneštěstí chudák Woody Harrelson přehrává víc, než by jeho schopnostem a talentu slušelo a jakmile začnou závěrečné titulky, druhý Venom jako by vyšuměl a nezůstane po něm nic. Jen pocit, že to celé bylo zase tak nějak asi OK, ale že si to člověk nebude pamatovat dýl než dva dny.

A že to až podezřele připomínalo komiksovky z éry před Iron Manem, kdy si tvůrci vystačili s pěti postavami, nenápaditou zápletkou a věřili, že divákům bude stačit, že se na plátně občas někdo nebo něco serve a dorazí známí herci.

zdroj: Sony Pictures Entertainment

Druhý Venom je přinejlepším komiksová rutina, u které se jen velmi těžko hledá něco, co by vyčnívalo nad průměr. Při návštěvě kina určitě k úhoně nepřijdete. Zázrak ovšem ani v nejmenším nečekejte.

Venom: Carnage přichází vypadá jako sedmý, nikoliv druhý díl superhrdinské série. Jako film, jehož tvůrci se snažili především o to, aby ho měli co nejdřív z krku a mohli se věnovat jiným a zajímavějším projektům, protože věděli, že tahle rutina divákům bude stačit. Tak je v tom nepodporujte!

Zdroje: Vlastní

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.