Recenze: Bullet Train - Brad Pitt nastupuje do vlaku plného zabijáků

10. 8. 2022 - 10:00 | Recenze | Matěj Svoboda

Recenze: Bullet Train - Brad Pitt nastupuje do vlaku plného zabijáků zdroj: Foto: Sony Pictures Entertainment

Když v roce 2004 natočil Brad Pitt historický velkofilm Troja, měl na kontě další velehit. A taky důvod k přemýšlení.

Došlo mu prý, že tyhle filmy točit nechce. Že proti Troje a jejím tvůrcům vůbec nic nemá, ale že se teď hodlá věnovat hlavně projektům, které zajímají jeho samotného. 

To často říká prakticky každý herec, jenže Pitt to splnil a hlavně z tohohle rozhodnutí těží nejen on, ale i diváci. V roce 2014 získal Oscara v kategorii Nejlepší film díky tomu, že byl producentem dramatu 12 let v řetězech a před dvěma lety si došel i pro hereckou sošku za Tarantinovo Tenkrát v Hollywoodu. Pitt je díky pečlivému výběru projektů a faktu, že prostě točí to, co ho zajímá nebo baví, pořád jednou z největších hollywoodských hvězd. A i když asi nikdo nepočítá s tím, že by dalšího Oscara dostal právě za Bullet Train, je zároveň i evidentní, proč do tohohle projektu šel. A proč mu tak sedí. Prostě se tu baví.

bullet train 4 zdroj: Foto: Sony Pictures Entertainment

V Bullet Train si zahrál nájemného vraha jménem Beruška. Poslední dobou ho provází smůla, a tak kývne na jednoduchou fušku. Má nastoupit do japonského rychlovlaku, najít v něm malý kufřík a na další zastávce s ním vystoupit. Jednoduché? Jen na první pohled. Spolu s ním totiž jedou ve vlaku i dva britští zabijáci, tajemná mladá dívka, která se jen tváří jako nevinná školačka, a pár dalších smrtelně nebezpečných lidí. A není náhoda, že se tu sešli. A bude to mnohem horší, protože brzy dojde i na ruského šéfa největšího gangu v Japonsku, samuraje a na staré křivdy, kvůli nimž se bude zabíjet…

S trochou snahy by z téhle zápletky šel udělat poctivý akční thriller. Dokonce to jednu dobu bylo v plánu, ale časem se scénář přepsal do trošku jiné podoby. A z Bullet Train se stala komedie. Ovšem komedie velmi specifická. Ve vlaku plném zabijáků to bez toho násilí pochopitelně nejde, takže dojde na hodně bitek i střílení, které je natočené tak, jak to v Hollywoodu umí málokdo. 

Aby ne, když za kamerou seděl David Leitch, dlouholetý kaskadér (několikrát zaskakoval i za Pitta), tvůrce prvního Johna Wicka a filmů jako Atomic Blonde: Bez lítosti nebo Hobbs a Shaw. Dnes v Hollywoodu platí, že pokud chcete dobrou akci, je jen pár lidí, jimž byste měli zavolat. A jméno Davida Leitche byste na tomhle seznamu našli hodně vysoko. Takže bitky jsou hodně kreativní, nápadité i fyzické, zároveň ale originální a nečekaně vtipné. Nikdo totiž netvrdí, že násilí nemůže být legrační. 

bullet train 1 zdroj: Foto: Sony Pictures Entertainment

Pochopitelně k tomu přispívá i scénář, který dovede být hodně vychytralý a zvratů je v něm tolik, že by to vystačilo na pět detektivek. Zároveň si však jsou tvůrci vědomi toho, že všechno, co se v Bullet Train děje, je (a má být!) lehce absurdní. 

Celkově tahle kombinace akce, překvapení a osobitého a mnohdy hodně černého humoru připomíná filmy Guye Ritchieho jako Podfu(c)k nebo novější Gentlemany. Nikdy netušíte, co se bude dít za pět minut. Tvůrci jen pomalu šlapou víc a víc na plyn a vy se s postupující stopáží musíte smířit s faktem, že v Bullet Train se může stát vážně všechno. 

David Leitch, který má krom akce díky dvojce Deadpoola dost zkušeností i s tím humorem, se tu však nečekaně projevuje i jako vcelku schopný vypravěč dramatických příběhů. Najde se tu dost momentů, kdy příběh děj osobnějších, temnějších nebo vážnějších tónů a Leitchovi se daří je prodávat a střídat tak humor se serióznějším pojetím. U bývalého kaskadéra, jenž zatím jako režisér hlavně „baví“ a větší ambice nikdy nejspíš neměl, to je příjemné překvapení. 

zdroj: Falcon

Bullet Train díky svižné režii, vychytralému scénáři a s chutí hrajícím hercům (krom Pitta je výtečný i Aaron Taylor-Johnson) rychle utíká. Přesto by možná nebylo od věci ho trošku zkrátit, protože mu ke konci před závěrečnou konfrontací přeci jen malinko dochází dech. 

A závěrečná scéna plná triků by si taky zasloužila lepší péči. Celkově jde ale o velmi fajn podívanou, která většinu času skvěle šlape, nebojí se hrát si s žánry a náladami a nabízí spoustu efektních bitek, černého humoru i napětí. Po nepříliš vydařených upoutávkách je to tak velmi příjemné překvapení. Kéž by podobných bylo víc. 

Zdroje: Vlastní

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.