Na co koukat v květnu: Zombíci, psycho a rybaření

30. 4. 2021 - 10:05 | Dokina.cz | Matěj Svoboda

Na co koukat v květnu: Zombíci, psycho a rybaření zdroj: Foto: Netflix

I květen nejspíš budeme muset zvládnout bez kin, ale pár filmových novinek, které by nám mohly pomoci přežít to bez větší bolesti, tu naštěstí je.

Je libo psychologické drama s luxusním obsazením, akční řežbu s hromadou nemrtvých, nebo komorní thriller? Květnové streamovací novinky mají něco pro každého. 

Monster, 7. května, Netflix

monster zdroj: Foto: Netflix

Steve Harmon je sedmnáctiletý kluk z Harlemu, kterého čeká, když už ne zářivá budoucnost, tak minimálně bezproblémová. Studuje na výběrové střední škole a jde mu to víc než dobře, miluje film a jinak se nijak zvlášť neliší od většiny ostatních teenagerů. Moc neví, co se životem, ale je to hodný a ambiciózní mladík, jenž se drží od problémů daleko. Jenomže osud pro něj má jiné plány. 

Stevea jednoho dne obviní z vraždy a jeho život se zhroutí. Postupně se od něj odvrací jeho známí i přátelé a sám na vlastní kůži zjišťuje, jaké to je stát proti systému, jehož zástupci jsou přesvědčení o jeho vině. Steve se bude muset hodně snažit, aby očistil svoje jméno před spravedlností. A i když se mu to možná povede, určitě už to nebude stejný člověk jako dřív. 

Psychologické drama, které bylo s úspěchem promítané i na festivalu Sundance, láká mimo jiné i na Johna Davida Washingtona, hvězdu sci-fi Tenet. 

Kyslík, 12. května, Netflix

kyslík zdroj: Foto: Netflix

Režisér Alexandre Aja je specialista na horory, a především na ty krvavé. Jeho Noc s nabroušenou břitvou, Piranha 3D, a hlavně Hory mají oči jsou filmy pro diváky s hodně silným žaludkem, poslední dobou ale malinko zbrzdil. 

Jeho aligátoří Kořist byla taky fajn, a i když pořád poměrně drsná, až na nějakou tu ukousnutou ruku se to dalo. Teď je tu však Kyslík a zatím to vypadá, že Aja se tu vydá do trošku jiného subžánru. Pořád by mělo jít o horor, namísto krve a násilí dojde na psychologii a především klaustrofobii. Hlavní hrdinka v něm totiž po probuzení zjistí dvě nepříjemné věci. Za prvé má malinko zmatky ve své minulosti a moc si toho z ní nepamatuje, a za druhé se probudila na dost nepříjemném místě. 

Leží ve speciální kryokomoře a ta i přes všechny monitory okolo a hlas počítače, se kterým může komunikovat, vypadá spíš jako rakev. A aby toho nebylo málo, dochází jí vzduch. Zjistí včas, kde a proč se vlastně ocitla a povede se jí zachránit si život, nebo ji čeká jen bolestivá smrt? 

V hlavní roli se objeví Mélanie Laurent z Hanebných panchartů nebo 6 underground: Tajné operace. 

Žena v okně, 14. května, Netflix

žena v okně zdroj: Foto: Netflix

Režisér Joe Wright je specialista na historické filmy, natočil vynikající Pýchu a předsudek, a ještě lepší Pokání a Gary Oldman mu může děkovat za Oscara, kterého dostal jako Winston Churchill ve Wrightově Nejtemnější hodině. 

Teď se vrhl na mysteriózní thriller, jaký by určitě udělal radost Alfredu Hitchcockovi, Žena v okně se totiž inspirovala v jeho klasice Okno do dvora. Jeho hrdinkou je psycholožka Anna a má hodně nepříjemný problém. Trpí totiž agorafobií a má strach z otevřených prostor a davů, takže svůj byt opouští jen výjimečně. Přesto se seznámí se sousedkou Jane a stanou se z nich kamarádky. 

Jenže pak Anna jednoho dne vidí, jak Jane v jejím bytě někdo zavraždí, když se ale případu ujme policie, věci se zkomplikují. Na scéně se totiž objevuje žena, která tvrdí, že ona je Jane, a navíc o žádné mrtvole nikdo nic neví. Přichází Anna pomalu o rozum? Anebo si s ní její sousedi hrají? Komu může věřit, když ne sama sobě? 

V hlavní roli se objeví na Oscara šestkrát nominovaná Amy Adams a vedle ní třeba Julianne Moore nebo Gary Oldman. 

Armáda mrtvých, 21. května, Netflix

zdroj: Netflix

Las Vegas už není město plné peněz, hazardu, opulentních show, gigantických casin a zábavy. Je to město, které ovládli nemrtví. Celé bylo uzavřené do karantény a nic se nedostane ven, ani dovnitř. Ale kdo by sakra vůbec dovnitř chtěl? Jen někdo, kdo má hodně dobrý důvod. A Scott Ward jich má padesát milionů. 

Právě tuhle částku mu totiž nabídl majitel jednoho z casin, jenž tam při útěku nechal v obřím trezoru opravdu hodně peněz. A když se Scottovi podaří k nim proniknout a dostat je mimo Vegas, část z nich bude jeho. Profesionální drsňák tak dává dohromady staré spolubojovníky i nováčky, kteří jsou ochotni vyrazit spolu s ním do pekla a doufat, že to nejen přežijí, ale že na tom i pořádně zbohatnou. 

Jenže nikdo z nich netuší, že v Las Vegas na ně krom armády mrtvých čeká i pár dalších hodně nepříjemných překvapení. 

V hlavní roli uvidíte Davea Bautistu ze Strážců Galaxie a režíruje Zack Snyder, tvůrce komiksovek 300: Bitva u Thermopyl, Liga spravedlnosti nebo Watchmen: Strážci. 

Modrý zázrak, 27. května, Netflix

modrý zázrak zdroj: Foto: Netflix

Takže tu máme drsné drama, komorní horor, psychologický thriller a armádu nemrtvých monster. Něco klidnějšího by tedy možná nebylo od věci, že? Modrý zázrak by pro to mohl být ideální. Půjde o doják podle skutečné události, který se točí okolo dětí z dětského domova Casa Hogar v Mexiku a ten se ocitne ve velkých a hodně nepříjemných problémech. 

Chybí peníze a pokud se je nepovede rychle sehnat, skončí zavřený. Jak však může parta dětí něco takového dokázat? Jedna možnost by tu byla. Stačí se přihlásit na obří rybářskou soutěž a pochopitelně ji vyhrát. Jenomže konkurence je hodně velká a šance na vítězství malá. Ale tihle hrdinové jsou odhodlaní porvat se o svůj domov za každou cenu. Bude to stačit k tomu, aby si zachránili střechu nad hlavou? Hlavní role se ujal herecký veterán Dennis Quaid.

Zdroje: Vlastní

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.