Daniel Brühl se pro Disney+ proměnil v módní ikonu Karla Lagerfelda

14. 3. 2023 - 14:44 | Novinky | Adam Homola

Daniel Brühl se pro Disney+ proměnil v módní ikonu Karla Lagerfelda zdroj: Foto: Marvel

Hraní skutečných postav není pro Daniela Brühla nic nového. Dělal to ve filmech Rush a The Fifth Estate a teď si pro Disney+ zahrál další takovou roli: Módní legendu Karla Lagerfelda.

Seriál bude sledovat cestu Karla Lagerfelda ke slávě na pařížské módní scéně 70. let. Chtěl být nejlepším návrhářem ve Francii, ale musel soupeřit s Yvesem Saint Laurentem. Stal se šéfem značek Chanel, Fendi a své vlastní značky. Seriál ukáže také jeho soupeření s Pierrem Bergem, partnerem Yvese Saint Laurenta, a jeho románek s Jacquesem de Bascherem.

Hlavním tvůrcem seriálu je Jérôme Salle, který režíroval tři epizody ze šesti. Zbytek měla na svědomí Audrey Estrougo.

Seriál se natáčí ve Francii, Monaku a Itálii, přičemž na Disney+ by se mohl objevit letos nebo příští rok. V přípravě je také další Lagerfeldův film s Jaredem Letem.

Daniel Brühl je španělsko-německý herec a filmař, který hrál v různých filmech a televizních pořadech v Evropě i Hollywoodu. Narodil se v Barceloně v roce 1978 německému otci televiznímu režisérovi a španělské matce učitelce. Vyrůstal v Kolíně nad Rýnem a začínal hrát v německých telenovelách.

Uznání si získal rolemi ve filmech Das Weisse Rauschen (Bílý zvuk) (2001), Nichts Bereuen (Bez lítosti) (2001) a Vaya con Dios (2002), za kterou získal svou první německou filmovou cenu pro nejlepšího herce. Mezinárodně známým se stal díky roli Alexandra Kernera ve filmu Good Bye Lenin! (2003), komediálním dramatu o mladém muži, který se snaží ochránit svou matku před šokem z pádu komunismu.

Jako režisér debutoval také snímkem Next Door, satirou o slavném herci, který se střetne se svým sousedem kvůli problémům s gentrifikací. Ve filmu si zahrál fiktivní verzi sebe sama.

Pokud Karla Lagerfelda neznáte, je na místě menší opáčko. 

Karl Lagerfeld byl jedním z nejvlivnějších a nejplodnějších módních návrhářů 20. a 21. století. Narodil se v roce 1933 v německém Hamburku a v roce 1952 se přestěhoval do Paříže, kde se věnoval své vášni pro módu. Jeho kariéra trvala více než šest desetiletí a zahrnovala spolupráci s nejprestižnějšími módními domy na světě.

Lagerfeldův první velký průlom nastal v roce 1954, kdy získal první cenu za návrh kabátu v soutěži pořádané Mezinárodním sekretariátem pro vlnu. To mu vyneslo první práci asistenta Pierra Balmaina, jednoho z předních módních návrhářů té doby. Později se stal uměleckým ředitelem módního domu Jeana Patoua, kde experimentoval s moderními tvary a látkami.

V roce 1965 Lagerfeld nastoupil k Fendimu jako kreativní konzultant pro kožešiny a kolekce ready-to-wear. Zavedením nových technik a materiálů, jako jsou krtčí, králičí, veverčí a syntetické kožešiny, způsobil revoluci v používání kožešin. Pro značku Fendi navrhl také ikonické doplňky, například kabelku Baguette a tašku Peekaboo.

V roce 1972 se Lagerfeld stal hlavním návrhářem francouzské značky Chloé, která je známá svým ženským a bohémským stylem. Do značky Chloé vnesl svěží a inovativní vizi a vytvořil kolekce, které byly elegantní, hravé a rozmarné. Pro své reklamní kampaně spolupracoval také s umělci, jako jsou Andy Warhol a Antonio Lopez.

V roce 1983 Lagerfeld převzal Chanel jako kreativní ředitel a tuto funkci zastával až do své smrti v roce 2019. Přeměnil Chanel z uvadající značky v globální hvězdu tím, že reinterpretoval její klasické kódy a přidal svůj vlastní dotek modernosti. Znovu objevil tvídový oblek, malé černé šaty, prošívanou kabelku a květ kamélie. Uspořádal také velkolepé módní přehlídky na různých místech po celém světě.

Lagerfeld také v roce 1984 uvedl na trh vlastní stejnojmennou značku, která odrážela jeho osobní styl a estetiku. Navrhoval kolekce, které byly sofistikované, ostré a eklektické. Vydal se také do dalších oborů, jako je fotografování, umělecká režie, vydávání knih, filmová tvorba, výroba parfémů, a dokonce i hudební produkce.

Lagerfeld byl široce obdivován pro svou kreativitu, všestrannost a pracovní morálku. Za svůj přínos módě a kultuře získal řadu ocenění a vyznamenání. Mezi ně patří např:

  • francouzský Řád čestné legie (1987)
  • Cena za celoživotní dílo od společnosti The Fashion Group International (1991)
  • Mezinárodní cena Rady amerických módních návrhářů (1996).
  • Bambiho cena v Německu (2001)
  • Cena za mimořádné úspěchy udělovaná britskou módní cenou (2015)

Lagerfeld byl také známý svým osobitým osobním stylem a charismatem. Nosil charakteristickou uniformu sestávající z bílé košile, černého saka, černé kravaty, černých slunečních brýlí, černých džínů a rukavic bez prstů. Měl bílý culík, vějířovitý límec a četné prsteny. Často ho doprovázela jeho milovaná kočka Choupette, která se stala internetovou senzací.

Lagerfeld zemřel 19. února 2019 ve věku 85 let. Zanechal po sobě mimořádný odkaz, který bude i nadále inspirovat generace milovníků módy a tvůrců.

Zdroje: Variety , Disney

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.