Zrůda (Monster)

19. 2. 2004 - 3:32 | Téma | red

Zrůda (Monster) zdroj: tisková zpráva

Berlinale 2004: Cena pro nejlepší herečku. Charlize Theron jako oběť sexuálního násilí, které z ní udělá masovou vražednici. Provokativní debut Patty Jenkinsové. Napsal: ŠIMON ŠAFRÁNEK. +Fotogalerie .

ZrCharlize! Charlize! Proměna Charlize Theronové z půvabné blondýny v drsnou pivní holku, která se s životem nikdy nemazlila, je ve filmu Zrůda (Monster) stejnou atrakcí, jako fakt, že snímek vznikl na základě skutečných událostí, kdy jistá Aileen Wournos během let 1989-90 povraždila na Floridě 6 lidí a v říjnu 2002 byla popravena.
Jako název ale odkazuje k pouťové atrakci, na kterou se Lee bála nasednout, i biják samotný je trošku o něčem jiném, než o krvavých lidských kotletách.


ZrPotulnou čtyřkovou děvku Lee (Theron) potkáváme v momentě, kdy se hodlá zabít. Má poslední bankovku a žádnou naději. Rozhodne se utratit nejdřív pětidolar, a potom sebe. Úvodní sekvence přitom nenaznačují, že by si Lee stěžovala.
Víc v bryndě je paradoxně spíš Selby (Christina Ricci), která si k Lee přisedne v baru - rodiče ji poslali za tetou, která jí má srovnat do latě. Teta Selby zakazuje bavit se s Lee. Pro Selby je přitom Lee ohromným dobrodružstvím, svobodou. Láskou. Pro Lee je Selby nadějí pro další život. A důvodem, aby splašila peníze pro obě. Večerní kšeft se ale vymkne kontrole, když jí chlápek zaveze mimo světla a brutálně násilní. V poslední chvíli se Lee podaří vymotat ruce z pout a borce zastřelit.
Holky přesto vyrazí na cesty a prožívají krásné dny. Lee se rozhodne kvůli Selby nešlapat a zkusí si sehnat práci. Nikde jí ale neberou a Lee nevydrží udržovat pro Selby sen o bezstarostném životě. Nedostatek peněz milenky rozhádá a Lee nezbyde, než zase šlapat. Jenže tehdy v noci se v ní něco zlomilo a vraždění pokračuje.

Monster Zrůda je film, na který musíte vyrazit zavčasu, protože začátek je jeden z nejlepších za poslední roky. Publikum má možnost s budoucí vražedkyní sympatizovat od první vteřiny, čímž je jasné, co z příběhu Aileen Wournosové Jenkinsovou zajímalo. Režisérce v jejím celovečerním debutu vůbec nejde o senzacechtivost, nepodléhá ani hollywoodským vyprávěcím klišé. Vyhýbá se i přitažlivé akci.
Od první vteřiny se snaží pochopit Leein charakter a celé drama staví na studii vztahu obou holek.Otázkou může být, do jaké míry je etické v příběhu "dle skutečných událostí" zobrazovat vražedkyni jako oběť. Faktem ale zůstává, že filmová Lee je hodna zájmu a držení všech palců.
V několika pozdějších místech, kde by měla dbát na spád děje, je bohužel Jenkinsová trošku technicky neobratná. Když se Lee pokouší o změnu, je předem jasné, že žádnou decentní práci sehnat nemůže. Ale proč nezkusila být barmankou, pumpařkou, uklízečkou? Následné setkání s policajtem mi připadá prokaučované. Mohlo vyznít lépe, než jako vzdálený hrom před bouří, neboť že ta bouře přijde, opět vědí všichni. Také sekvence na pouti, kdy dává Selby před Lee přednost svým známým, by snesla nůžky.
Tyto výtky jsou však v kontextu díla okrajové.

ZrA teď Charlize. Ta holka předvádí nevídané fyzické herectví. Místo čela hraje ústy, která ještě hrubnou umělými zuby. Podklesává v kolenou, dává postavě houpavou chůzi. Gesta jsou přesná, slova jak biče.
Christina Ricci jí sekunduje zdatně v obém – hereckém umění i nepěknosti.

Častou tmou, deštěm a prostředím levných náleven evokuje Jenkinsová nehostinný svět, který umocňují syrové tóny obrazu od kameramana Stevena Bernsteina.
Z uměleckého hlediska je Zrůda jedním z těch filmů, které se na plátně objevit MUSÍ.
Jedna překážka pro distribuci v ČR: ona tam ta Charlize fakt není pěkná. A jmenujte mi film, který se v ČR objevil, ve kterém by hlavní herečky nebyly ‚pěkné‘. No uvidíme. Alespoň kritika se zatím shodla na tom, že Zrůdu ano.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.