Zrcadlo

10. 1. 2007 - 12:17 | Téma | red

Zrcadlo zdroj: tisková zpráva

S filmem Zrcadlo se v životě ruského režiséra Andreje Tarkovského (1932–1986) spojuje jedna legenda, jíž sám byl autorem

S filmem Zrcadlo se v životě ruského režiséra Andreje Tarkovského (1932–1986) spojuje jedna legenda, jíž sám byl autorem. Impulsem ke vzniku projektu byly údajně jeho sny, které se opakovaně odehrávaly na jednom místě – v okolí rodného domu, do nějž se Tarkovskij neodvážil vstoupit. Přičítal tomu však vyšší smysl a rozhodl se natočit o snovém obrazu film, jehož prostřednictvím by se vnitřně osvobodil.

Zrcadlo je čtvrtým ze sedmi Tarkovského filmů a je až symbolické, že se v této řadě nachází uprostřed jako jeho nejosobnější dílo. Přestože Tarkovskij o něm po natočení prohlašoval, že nejméně vyjadřuje jeho estetický vkus a celkově se k němu choval poměrně odmítavě, lze jeho sebekritiku vzhledem k výjimečným kvalitám filmu přijmout jen do určité míry.

Tarkovskij o Zrcadle uvažoval už po Andreje Rublevovi (1966), ale než jej skutečně realizoval, uběhlo téměř deset let. Za tu dobu se různě proměňovaly názvy projektu: Bílý, bílý den; Martyrologium; Vykoupení; Zpověď nebo Proč se držíš v ústraní. Nakonec zvítězilo Zrcadlo, snad pro pohled na sebe sama, který nám tento předmět poskytuje, přičemž nemusí jít jen o pohled vnější, ale i vnitřní, do své duše.

Hrdinou Zrcadla je Alexej, muž středního věku, který onemocní vážnou chorobou. Upoután na lůžko, rekapituluje svůj život a bílá místa paměti si objasňuje v rozhovorech se svou matkou. Je pozoruhodné, že Alexeje v dospělé podobě nikdy nespatříme, na rozdíl od matky, kterou ztvárnila režisérova skutečná matka, Marija Višňakovová. Oproti ní je postava otce v pozadí, což koresponduje s Tarkovského zážitky z dětství. Když mu byly tři roky, rodiče se rozvedli a on vyrůstal se svou mladší sestrou u matky. Po vypuknutí války se všichni tři přesunuli na venkov do obce Jurjevec, kde byla dřevěná chalupa plná knih a kde byl Tarkovskij v neustálém kontaktu s přírodními živly, jež tvoří nedílnou součást poetiky jeho filmů – zvláště voda. S otcem, známým básníkem, se vídal jen málokdy, ale i jej využil do svého filmu: Arsenij Tarkovskij v něm čte vlastní verše.

Už z toho lze předpokládat, že Zrcadlo nebude mít klasickou vyprávěcí stavbu. Časové vrstvy se zde vzájemně prostupují a není snadné se v nich zorientovat. Ani herecké obsazení nám v tom hned nepomůže, neboť Alexejovu matku a manželku Natalju hraje stejná herečka a Alexeje v období dopívání a jeho syna Ignata představuje jeden a týž herec. Vedle hraných pasáží film obsahuje řadu černobílých dokumentárních záběrů týkajících se událostí druhé světové války a také díky tomu žánrově připomíná nejvíce esej, v němž osobní paměť koresponduje s pamětí kolektivní. Některé výjevy navíc doplňuje komentář v podání vynikajícího herce Innokentije Smoktunovského.

Do role matky a manželky zvažoval Tarkovskij obsadit Bibi Andersonovou, herečku známou z filmů Ingmara Bergmana, případně Allu Děmidovovou (jí později přisoudil roli typografky Lizy, matčiny kolegyně z tiskárny), nakonec se rozhodl pro Margaritu Těrechovovou, v té době herečku Divadla leninského Komsomolu v Moskvě. Pracoval s ní pozoruhodným způsobem: Tarkovskij jí nedával dopředu číst scénář, aby sama v sobě provedla vnitřní zápas s hranou postavou. Těrechovová podala nezapomenutelný výkon, po němž následovala další spolupráce na Tarkovského dramatizaci Hamleta (1977), kde na své domovské scéně hrála královnu Gertrudu. V menší roli sousedky Naděždy uvidíme Tarkovského druhou manželku Larisu, která se na filmu podílela i jako asistentka režie.

Přestože Zrcadlo nepostrádá řadu rozjímavých scén, oproti jiným Tarkovského filmům obsahuje mnoho střihů a provést celkovou montáž tohoto díla nebylo jednoduché. Andrej Tarkovskij vzpomíná na devatenáct různých verzí, na chvíle bezradnosti a utrpení, ale i na vnuknutí, kdy film sestříhal ani neví jak, proti všem základům tradiční dramaturgie, a ve výsledku mimořádně zdařile. Tarkovského Zrcadlo svou subjektivností ponouká diváky k vlastní reflexi a v tom je jeho hlavní hodnota a síla.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.