Zemřel český filmový a televizní režisér Jaromil Jireš

12. 11. 2004 - 13:52 | Téma | red

Zemřel český filmový a televizní režisér Jaromil Jireš Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Ve věku nedožitých šestašedesáti let zemřel 24. října přední filmový a televizní režisér Jaromil Jireš na následky těžké autonehody z prosince roku 1999, při níž utrpěl vážná poranění hlavy. Po pobytech v rehabilitačních ústavech o něj v posledních dnech pečovali specialisté z neurologické kliniky motolské nemocnice v Praze. Podle manželky zesnulého Hany se poslední rozloučení uskuteční v úzkém rodinném kruhu. Jaromil Jireš se narodil 10. prosince 1935 v Bratislavě. Po absolutoriu Střední průmyslové školy v Čimelicích studoval kameru a režii na pražské filmové fakultě

jires
Jaromil Jireš se narodil 10. prosince 1935 v Bratislavě. Po absolutoriu Střední průmyslové školy v Čimelicích studoval kameru a režii na pražské filmové fakultě. Začátkem 60. let spolupracoval s Emilem a Alfrédem Radokem jako režisér Polyekranu a Laterny magiky a až do roku 1992 pracoval na Barrandově. V 90. letech byl českým zástupcem v evropském fondu na podporu kinematografie Eurimages při Radě Evropy. Jako ministerský úředník na částečný úvazek marně usiloval o vznik audiovizuálního centra.

V roce 1960 dokončil filmovou fakultu FAMU a graduoval na katedře kamery a katedře režie. V letech 1965-8 učil studenty FAMU, po sovětské okupaci v roce 1968 byl z katedry vyhozen z politických důvodů (v letech 1959-1968 byl členem KSČ, po okupaci z KSČ vystoupil). V roce 1991 se jako profesor na katedru režie FAMU vrátil a v roce 1993 se stal prezidentem Asociace českých filmových režisérů. Byl členem výkonného výboru organizace Festival humanitárních koncertů HUMANA. Byl otcem dvou dětí - Aleny (1969) a Ondřeje (1974).

Jeho mnohotvárnou filmovou tvorbu, v níž kladl důraz na výtvarnou a hudební složku, ocenili například na mezinárodních přehlídkách v Oberhausenu, Bergamu a Harare, cenu za celoživotní dílo mu udělil festival v Saint-Etienne. Za film Neúplné zatmění byl v roce 1983 nominován na Zlatého berlínského lva.

Jaromil Jireš na sebe upozornil začátkem 60. let filmem Křik (cena z Cannes), jímž se zařadil k osobitým tvůrcům nové české vlny. V roce 1968 dokončil přepis Kunderova románu Žert, který získal roku 1969 ocenění OCIC na Mezinárodním filmovém festivalu v San Sebastiánu. Ze dvou desítek celovečerních snímků, které natočil, zůstanou v paměti diváků například i Valerie a týden divů, ...a pozdravujte vlaštovky, Katapult, Prodloužený čas, Lev s bílou hřívou, z tvorby 90. let Helimadoe a především Učitel tance (nominace na Českého lva) a Dvojrole s vynikajícími výkony Martina Dejdara, respektive Terezy Brodské. Jireš vytvořil i desítky nejen hudebních dokumentů a televizních adaptací oper.

Z dokumentárních filmů uvádíme např. Občan Karel Havlíček, Kasař, Il Divino Boemo - Josef Mysliveček, Svět Alfonse Muchy, Magická Praha Rudolfa II., Rekviem za ty, kteří přežili - Terezín, Osada Baba - Český funkcionalismus, pro projekt GEN vytvořil dokumenty Jiří Anderle, Josef Škvorecký a Miloš Kopecký, a deset dílů televizního seriálu Deset století architektury.

V oblasti televizních filmů, které se zaměřují především na hudební oblast vytvořil např. filmy o Leoši Janáčkovi - Listy důvěrné, V mlhách, Veliké stáří, Zápisník zmizelého, dále dokument Bohuslav Martinů, Věčný Faust, Dialog tvarů, Po zarostlém chodníčku, Ať žije hudba a svoboda, Antonín Dvořák, Hudba a víra, Hudba a bolest - Yehudi Mehudin.

Jeho poslední prací byla právě rozsáhlá výstava 10 století architektury, kde vedl základní přípravu všech scénářů i projekcí, především vstupní konzultace s autory scénářů a architekty expozic vedl.

Od konce 80. let připravoval filmové ztvárnění knihy Jiřího Muchy Podivné lásky o vztahu Vítězslavy Kaprálové a Bohuslava Martinů. K realizaci projektu v koprodukci s Francií, na němž se měl podílet i kameraman Miroslav Ondříček, však už nedošlo. Rovněž připravovaný dokument Divadlo krásného světa zůstal pouze v přípravách.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.