Zdeněk Svěrák slaví 65. narozeniny

12. 1. 2004 - 20:49 | Téma | red

Zdeněk Svěrák slaví 65. narozeniny Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Najde se snad někdo, komu by jméno Zdeňka Svěráka nic neříkalo? Skutečně jen velmi málo osobností se může pochlubit takovou popularitou, jakou vládne tento filmový scénárista, dramatik, herec a otec jednoho z nejnadanějších českých režisérů 90.let. Daleko důležitější je však fakt, že se popularita Zdeňka Svěráka vždy vzácně snoubí s kvalitou a bez nadsázky ho lze přirovnat ke klidnému ostrůvku na rozbouřeném moři: zatímco u ostatních trnete, co to bude tentokrát, u něj si můžete být jisti. Překvapit ale Svěrák umí také a nejvíce asi překvapil svého otce (vyučeného zámečníka a elektrikáře) přihláškou na vysokou školu - místo připravené kariéry inženýra směřovala na pedagogickou fakultu

sverak
Překvapit ale Svěrák umí také a nejvíce asi překvapil svého otce (vyučeného zámečníka a elektrikáře) přihláškou na vysokou školu - místo připravené kariéry inženýra směřovala na pedagogickou fakultu. Po absolovování školy zkusil jako kantor své štěstí v Měcholupech a poté v Žatci, ale pravé ořechové to nebylo a Svěrák neustále čekal úspěch na poli literárním; podle něj to byla doba "nabízení povídek do redakcí a čekání ne na jejich publikování, ale na vrácení."

sverak
Na začátku šedesátých let dává definitivní vale učitelské dráze (kterou ale lze pořád vystopovat v jeho mluvě; znáte herce s přesnější dikcí?) a až do léta 1969 je zaměstnán jako redaktor Československého rozhlasu. V této době - přesně v roce 1966 - také vzniká proslulé Divadlo Járy da Cimrmana, které Svěrák zakládá spolu se svým kamarádem Ladislavem Smoljakem. Divadelní dráha Zdeňka Svěráka by ale vystačila na samostatný článek, a proto se nadále věnujme pouze filmu.

V tom si Svěrák poprvé zahrál již v roce 1968 malou roličku prokurátora (Zločin v šantánu), ale daleko větší kus slávy ho čekal o šest let později. Jako spoluscénárista byl podepsán pod divácky nesmírně úspěšnou komedií Oldřicha Lipského Jáchyme, hoď ho do stroje!, kde si také zahrál podnikového psychologa Kláska. Není divu, že v roce 1977 přijímá místo scénáristy na Barrandově s úvazkem jednoho realizovaného scénáře za dvě léta.

Právě tehdy vznikají ze scénáristické spolupráce Svěrák-Smoljak nezapomenutelné komedie jako Na samotě u lesa, Marečku, podejte mi pero!, Kulový blesk, Trhák či Vrchní, prchni!. V polovině osmdesátých let pak Jiří Menzel točí film podle scénáře, který kdysi v sedmdesátých letech napsal Zdeněk Svěrák jen tak do šuplíku. Vesničko má středisková se stane jedním z nejnavštěvovanějších filmů, získá oscarovou nominaci a Svěrák od této chvíle píše scénáře již sám.

A režiséra pro ně nemusí hledat daleko - jeho syn Jan, který výrazně zaujal už svými studentskými pracemi, se ujímá scénáře Obecné školy a šikovně pootáčí autobiografičnost filmu: roli Edova tatínka, jehož předobrazem byl skutečný otec Zdeňka Svěráka, svěří svému otci. Tímto dílem se také počíná rodičovská spolupráce: otec Svěrák píše pouze pro svého syna Jana a ten mu za to na oplátku většinou přihodí hlavní roli. Výjimku tvoří scénář pro Menzelův film Život a neobyčejná dobrodružství vojáka Ivana Čonkina a roztomilá pohádka Lotrando a Zubejda v režii Karla Smyczka.

sverak
"No jo, čumajdan, to je taky jediný co umím, protože mi ho v Moskvě na nádraží ukradli. Kradete kufry a cizí území!". Samozřejmě - Kolja. Zřejmě není jiného filmu, se kterým by si občasní návštěvníci českých kin osobnost Zdeňka Svěráka spojili především. Kolja je fenomén a kdo na něj tehdy nešel, byl společensky znemožněn. Snímek navíc získal třetího Oscara pro český film a o debaty nad ním nebylo nouze.

O ty nebude nouze ani u dalšího projektu, který Zdeněk Svěrák přichystal pro svého syna a jenž se v polovině května pod názvem Tmavomodrý svět objeví v tuzemských kinech. Svěrákovské duo má momentálně v českém filmu největší prestiž a zkusme hádat, zda to i tentokrát bude frontální útok na zlatou sošku či pokus o novou cestu. Třeba obojí.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.