Za všechno může láska (It's All About Love)

2. 2. 2004 - 4:03 | Téma | red

Za všechno může láska (It's All About Love) zdroj: tisková zpráva

Febiofest 2004: Joaquin Phoenix, Claire Danes a Sean Penn ve výtvarně brilantní, leč příběhově ubohé sci-fi Thomase Vinterberga (Rodinná oslava). Napsal: ŠIMON ŠAFRÁNEK. +Fotogalerie. Thomas Vinterberg, režisér slavné Rodinné oslavy (Festen), prvního dogma filmu vůbec, se v bijáku Za všechno může láska (It’s All About Love) pouští do sci-fi látky, která osciluje mezi absurdní komedií a thrillerem o smrťáckém spiknutí

Thomas Vinterberg, režisér slavné Rodinné oslavy (Festen), prvního dogma filmu vůbec, se v bijáku Za všechno může láska (It’s All About Love) pouští do sci-fi látky, která osciluje mezi absurdní komedií a thrillerem o smrťáckém spiknutí. To druhé se nepovedlo a toho prvního je moc, aby si člověk nevšiml, ale málo, aby to pobavilo.

Blízká budoucnost. Svět vypadá na první pohled stejně jako dnes (móda, auta), ale nachází se na pokraji ekologické katastrofy. Zatímco na rovníku přestává fungovat gravitace, směrem k severu vládne doba ledová. Lidé umírají na nedostatek lásky, končí jako pohozené obaly a nikdo si jich nevšímá.
Jistý John Marchewski(Joaquin Phoenix) cestuje za prací do Calgary, ale na Za všechno může láska newyorském letišti je odchycen managementem krasobruslařky Eleny (Claire Danes), jeho ženy, se kterou se rozchází. Má ji okamžitě navštívit. Hrdina se vykroucí, ale při vzpomínce na její lýtka mu srdce zjihne.
Z rozcházejících se manželů jsou během chvíle milenci na útěku před zlotřilým managementem, který se snaží Elenu zabít a její místo obsadit třemi manipulovatelnými dvojnicemi.

Zápletka je překroucená a nelogická. Vinterberg částečně kopíruje hollywoodský model vyprávění s jasnými hrdiny, zloduchy a přímou linkou, zároveň ale není dostatečně důsledný na to, aby podal historku důvěryhodně. Figury se nechovají realisticky, čehož vrcholem je závěrečná eskapáda ve sněhových polích.
Za všechno může láska Děj zpomalují události, které přicházejí z čistého nebe a přikládá se jim okamžitý význam bez nějakého opodstatnění – voda náhle mrznoucí ve sklenici. Nevíme, kde se ten mráz vzal, nevíme proč. Voda zmrzne, pak rozmrne a nic.
Přitom když se Vinterberg podrobnostmi nezabývá – umírající lidé, ztráta gravitace - tak to funguje.
Claire Danes vypadá jako mrazivá královna a stejně jako zmatený Joaquin Phoenix byla obsazena výborně. Jen s akcenty mohli být tvůrci poněkud preciznější. Protagonisté přecházejí z amerického do polského až příliš svévolně, což jednoduše ruší. Hereckou hvězdou filmu je ale Sean Penn jako Johnův bratr, který se předávkoval strachem z létání, takže teď jenom létá. Z výšky deseti kilometrů komentuje dění ve světě s patřičným nadhledem a odstupem.
Za všechno může láska Krom záměrné absence sci-fistických perliček Vinterberg ve výtvarném pojetí kina exceluje. Scenérie jsou obrovské, interiéry uzavřené. Za kamerou stál Anthony Dod Mantle, kameraman 28 dní poté, Dogville a dogma bijáků Rodinná oslava, Mifune, Julien Donkey-Boy

Za všechno může láska je biják s uměleckou ambicí, biják, který však byl zničen vlastním scénářem. Že by k němu měl býval Vinterberg přílišnou lásku?

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.