World Trade Center

13. 9. 2006 - 17:05 | Recenze | red

World Trade Center zdroj: tisková zpráva

Oliver Stone, filmař s pověstí bořitele konvencí a zapáleného kritika společnosti, je zpět

Oliver Stone, filmař s pověstí bořitele konvencí a zapáleného kritika společnosti, je zpět. Relativně rychle se oklepal z porážky, kterou utrpěl při realizaci Alexandera Velikého, a sympaticky se pustil do tématu, jež ve Spojených státech stále jitří emoce: 9/11.

World Trade Center Seržant John McLoughlin (Nicolas Cage) je normální polda v krizi středního věku. Manželka v jeho posteli je zkamenělinou něčeho, co na fotkách vypadá jako láska. Vzrušením v práci je pátračka po holčičce, která nejspíš jenom vyrazila sama na zmrzlinu. A důvod, proč to všechno dál udržovat? Rozrůstající se kupa dětí v pokoji. Mimo to je McLoughlin truhlářem. Takovým malým, lidským Ježíšem.

Už s úvodními titulky přišel den D. A s ním i moment M. Útok na věže WTC snímá Stone z perspektivy pěšáků, bez velkolepých orchestrací. Geniální záběr na stín letadla působí jako bodnutí do zad. McLoughlin s hrstkou dobrovolníků neohroženě vběhne do hroutícího se věžáku zachraňovat lidi v nouzi. Než ale stačí kohokoli zachránit, barák mu spadne na hlavu. McLoughlin a jeho parťák Jimeno (Michael Pena) sice uniknou okamžité smrti, uvíznou ale hluboko v ruinách, přišpendleni betonem, odkázáni na záchranu. Při životě se udržují vzpomínáním na své blízké. McLoughlin oprašuje dlouhodobý vztah, Jimeno vypráví o své stále ještě teprve rozkvétající rodině. Obě manželky (Maria Bello a Maggie Gyllenhaal) jsou mezitím přikovány u televizorů a telefonů, bez reálné možnosti vydat se na Ground Zero a odhazovat cihly. Paralela mezi vězni ruin mrakodrapů a vězenkyněmi ruin rodin je přinejmenším pozoruhodná.

World Trade Center Záchrana rodiny je pro Stonea důležitější, než záchrana jednotlivce, a tím jeho snímek vystupuje z žánru klasického záchranářského filmu. Znehybněná pozice hrdinů nemusí být problém: stačí si vzpomenout na nedávné Tajemství slov, napjaté drama mezi sestřičkou a pacientem na lůžku. Na rozdíl od Coixetové však Stone divákům nepředkládá hrdiny s hlubšími osudy. McLoughlinovy a Jimenovy trable jsou fádní, bez jiskry originality. Jejich časté reminiscence, zabalené do sametově plného světla, se v průběhu času stávají pouze přítěží.

Při tom všem si dokážu představit, že ze scénáře World Trade Center mohl vzniknout ostrý snímek. Téma celistvosti rodiny, předložené vážně a přes všechen sentiment upřímně, totiž narušuje ironický příběh mariňáka Karnese, který - hnán Bohem (a díky intenzivnímu projevu Michaela Shannona snad i nějakou hlubokou vinou) - vyráží z Connecticutu na Ground Zero, aby naše hrdiny vytáhl z trosek věžáků. V procesu výroby se ale většina ironie ztratila a zůstala linka, která ústřední motiv pouze zvenčí ozvláštňuje.

Na to, co už Oliver Stone dokázal, je World Trade Center pohroma. Jenže o to asi nejde - Stoneův poslední projekt, Alexander, skončil takovým fiaskem, že možná šlo především o to dostat se zpátky do sedla a natočit něco, co vydělá (a to se povedlo).

Možná Stone na stará kolena spěje k jinému způsobu vyjadřování – po letech společenské kritiky, po filmech dějově i formálně bouřlivých volí režisér nezvykle asketický způsob vyjadřování. Je to profesionální filmařina, ovšem zoufale konvenční… Jak daleko je nynější Ježíšovo zjevování od psychadelických sekvencí Takových normálních zabijáků!

Nicolas Cage je v titulce příjemně civilní, iniciativu svým emotivnějším projevem přebírá ve společných scénách Michael Pena. Maggie Gyllenhaal vymačká z Allison Jimenové emoce do poslední kapky. Maria Bello jako McLoughlinova utahaná manželka spíš přihrává.

Při civilní kameře Seamuse McGarveyho, a na výtvarníka Stoneova kalibru hollywoodsky nekonfliktnímu obrazu, zaujme na World Trade Center zejména zvuk. Borcení betonových mas je ve slušném sále cítit až v žaludku, a také v následujících obrazech z trosek WTC je zvuková krajina mnohem plastičtější, než ta vizuální.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.