Wilbur se chce zabít (Wilbur Wants to Kill Himself)

10. 12. 2003 - 19:58 | Téma | red

Wilbur se chce zabít (Wilbur Wants to Kill Himself) zdroj: tisková zpráva

S tvorbou dánské scenáristky a režisérky Lone Scherfigové jsme se měli možnost seznámit již v roce 2002, když do kin přišla Italština pro začátečníky

S tvorbou dánské scenáristky a režisérky Lone Scherfigové jsme se měli možnost seznámit již v roce 2002, když do kin přišla Italština pro začátečníky. Ve svém třetím celovečerním filmu vyprávěla o pětici osamělých lidí, kteří zdolávají své problémy a přitom se jednou týdně setkávají na hodinách jazykového kursu. Natočila jej ve stylu Dogma 95, projevujícím se zejména v užití ruční kamery a synchronně snímaného zvuku. Na rozdíl od svých „dogmatických“ kolegů (Thomas Vintenberg, Lars von Trier, Soren Kragh-Jacobsen, Kristian Levring aj.) však do vyprávění zapojila humorné prvky a optimistické vyústění, jako by jim chtěla ukázat, že i na vážné věci se dá podívat s nadhledem. V podobném naladění postupuje i ve svém čtvrtém filmu Wilbur se chce zabít, který se jinak od předchozího titulu značně liší. Obsahuje závažnější téma, v němž soustředěně zaznívají motivy života, lásky a smrti, a je natočen klasickým způsobem. Digitální video nahradila cinemascopická kamera, autentické zvuky speciálně komponovaná hudba.

Výchozí situaci vyprávění naznačuje samotný titul filmu. Mladík Wilbur se neustále pokouší o sebevraždu, ač k tomu zdánlivě nemá důvod. Je to pohledný mladý muž, má úspěch v zaměstnání (paradoxně dělá vychovatele) i u žen. Když jeho sebedestruktivní snažení překročí únosnou mez, je hospitalizován a po léčebné kůře svěřen do péče staršího bratra Harboura, který pokračuje v rodinné tradici: vede knihkupectví. Na rozdíl od Wilbura přijímá svět takový, jaký je. Snad právě proto se zamiluje do svobodné matky Alice, která uklízí v nemocnici, kde sbírá po pacientech zapomenuté knihy a pak je prodává do Harbourova podniku. Zdálo by se, že karty jsou mezi hrdiny tohoto příběhu jasně rozdány, kdyby je však osud nezamíchal jinak. Očekávaný milostný trojúhelník pozvolna přerůstá v úvahu nad paradoxností života, v němž se získané jistoty mohou v okamžiku rozplynout jako pára nad hrncem.

Wilburg se chce zabít je projekt vpravdě evropský. Vznikal v koprodukci čtyř zemí, exteriéry se natáčely ve skotském Glasgow a interiéry v kodaňském Filmbyenu. Mluven je v angličtině. Režisérka se vzdálila domácímu teritoriu, aniž by to bylo ke škodě filmu. Zvláště mu prospělo britské herecké obsazení, z něhož si asi nejvíce zapamatujeme Shirley Hendersonovou v roli Alice. Mužští představitelé jsou přesní, ovšem působivější kreaci má přece jen Adrian Rawlins, který hraje Harboura. Vývoj této postavy je překvapivější než odhalení důvodu Wilburových sebevražedných sklonů. V mnohém připomene jiný evropský film z poslední doby, Můj život beze mne (2002). I v něm se hrdinka vyrovnávala s blížící se smrtí.

Oba tituly charakterizuje idealizace vážných témat, Scherfigová jí vyvažuje použití žánru černé komedie. Skutečně se zde i zasmějeme, a to hlavně díky tomu, že postavy jsou mírně nadsazené, a tím vlastně vtipné. Neplatí to jen u hlavních rolí, ale především u vedlejších, například u vtíravé zdravotní sestry Moiry nebo sucharského psychologa Horsta. Zamrzí však, že režisérka místy podléhá jisté líbivosti, projevující se v nevhodně apartní hudbě a úvodních titulcích, a patosu. Věty typu „Slib mi, že na něj nikdy nezapomeneš.“ si mohli scenáristé odpustit a více se soustředit na tempo příběhu. Film ve své druhé půlce působí rozvláčně a vzhledem k převaze interiérů nad exteriéry až televizně. (Scherfigová má za sebou praxi v dánské televizi, což se projevilo i na už zmiňované Italštině pro začátečníky.)

Scenáristka a režisérka Lone Scherfigová svým Wilburem sice nedosáhla takového úspěchu jako u předchozího titulu, ale přesto nelze mluvit o prohře. Natočila divácký film o vážných věcech, o kterých by jiní (třeba Ingmar Bergman) vyprávěli tak sugestivně, že by se nám na cestě z kina podlamovala kolena. To však nebylo jejím záměrem, a proto svému úkolu dostála.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.